Pundet styrker seg på Leadsom-avgang

Tory-lederkandidat Andrea Leadsom bekrefter at hun trekker seg. Det gir investorene fornyet tiltro til det britiske pundet.

FREM OG TILBAKE: Andrea Leadsom lanserte sitt kandidatur på mandag forrige uke. Nå er det altså allerede over og ut.

Foto: Matt Dunham AP
  • Johan Hammerstrøm
  • NTB
  • Johann D. Sundberg
Publisert:,

Andrea Leadsom bekrefter at hun trekker seg fra lederkampen i toryene og støtter Theresa May, som eneste gjenværende kandidat til å overta for David Cameron.

May er storfavoritt til å overta for David Cameron som partileder og regjeringssjef når han går av i september. Leadsom bekreftet overfor pressen i London mandag ettermiddag at hun trekker sitt kandidatur.

Markedet reagerte instinktivt i det ryktene begynte å gå i 12.30-tiden. Pundet steg fra 1,286 til 1,294 mot en amerikansk dollar på en halvtime.

Mot den norske kronen styrket pundet seg fra 10,94 kroner til 11,04 kroner. Altså med rundt 10 øre over samme periode.

Dette kan bety at en ny toryleder og statsminister kommer på plass mye raskere enn i september. Hvis lederstriden avklares, vil mange spørre seg hvorfor Cameron skal bli sittende stort lenger, skriver BBC.

Cameron kunngjorde sin avgang da resultatet av folkeavstemningen i juni ble klart. Et flertall trosset hans råd og stemte for at Storbritannia skal meldes ut av EU.

LEADSOM-RETUR: Pundet tok igjen dagens tapte terreng i det Leadsom trakk sitt kandidatur.

Grafikk: Infront

Mannefall

Det har vært et manne- og kvinnefall uten like i det konservative partiet etter at Brexit-avstemningen ble avgjort. Brexit-general og forhåndsfavoritt Boris Johnson trakk seg overraskende fordi han ikke fikk støtte fra sin samarbeidskumpan Michael Gove.

Men det konservative partiet hadde allerede fått nok av Gove og hans ulojale opptreden. Theresa May og Andrea Leadsom ble stemt videre til den siste runde i konkurransen om hvem som skal overta for statsminister David Cameron.

Nå har altså Leadsom trukket seg, og kun May står tilbake.
Rett etter 13.30 melder Buzzfeed at Michael Gove avviser et comeback i lederløpet. Dermed virker det klappet og klart at Theresa May blir Storbritannias neste statsminister.

Dermed har alle de fire lederne som var mest uttalt positive til Brexit - Boris Johnson, Nigel Farrage, Andrea Leadsom og Michael Gove - trukket seg fra sine verv.

Bråk i Labour også

Samtidig med Leadsoms avgang kunngjorde Labour-veteran Angela Eagle at hun vil ta opp kampen om ledervervet i Labour mot sittende leder Jeremy Corbyn.

Eagle annonserte på en pressekonferanse at hun vil lede Labour gjennom «ansvarlig sosialisme» og fikk stor applaus fra fremmøtte Labour-allierte.

Her kan du lese mer om

  1. Brexit
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Cameron: May overtar på onsdag

  2. Theresa May vil erstatte Cameron

  3. Boris Johnson stiller ikke som statsministerkandidat

  4. Annonsørinnhold

  5. Går av som statsminister i Storbritannia

  6. Rent flertall for Boris Johnson: – Det er et historisk valg