Tirsdag stemmer Ukraina over om de skal stanse russisk gass

Kan ramme både Russland og Europa kraftig.

KAN STENGES: Ukrainas gassledninger frakter rundt halvparten av Russlands gass til Europa.

Sergey Bobok
  • Jostein Nissen-Meyer
Publisert:

Ukraina truer med å blokkere Russlands gassleveranser til Europa som straff for Russlands påståtte rolle i separatistopprøret øst i landet.

Tirsdag skal ukrainske politikere stemme over et lovforslag som blant annet åpner for å stenge av strømmen av russisk gass. Det kan også åpne for å forby russiske fly å bruke ukrainsk luftrom og sette en stopper for samarbeidet mellom landenes forsvarsindustrier.

- Det er ingen tvil om at Russland fortsetter på sin kurs, som startet for ett tiår siden, med stopp av import av ukrainske varer, og press og utpressing, sa Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk.

Ukraina mottar ikke selv lenger noe gass fra Russland, men fungerer med sitt rørledningsnett som et transittland for russisk gass til Europa.

Rammer Europa

En stans av russisk gass faller neppe i god jord hos president Vladimir Putin, men ei heller i EU.

- EU vil være i mot at Ukrainas regjering kutter av transporten av russisk gass, sikre leveranser må opprettholdes, sier en anonym EU-kilde ifølge Bloomberg.

- De eventuelt ukrainske sanksjonene vil rette seg mot russiske selskaper, ikke ressurser spesifikt, sa energiminister Juri Prodan.

Men om sanksjonene rettes mot de store russiske gassleverandørene kan man vanskelig se for seg at det skal utgjøre noen forskjell.

Ukraina selv har ikke mottatt russisk gass siden 16. juni etter at Gazprom kuttet sine leveranser som en følge av uoverensstemmelser om utestående ukrainsk gassgjeld og prisen landet skulle betale for gassen.

Landet kan imidlertid klare seg til slutten av året gjennom bruk av sine gasslagre og

ALTERNATIV: Nord Stream, som strekker seg over 1.224 kilometer fra russiske Vyborg gjennom Østersjøen til tyske Greifswald, kan kompensere for noe av et eventuelt bortfall av gass som går gjennom Ukraina.

John Macdougall

reduksjon av forbruket, ifølge sjefen for ukrainske Naftogas, Andrij Koboljev.

Alternativ rute

Det finnes imidlertid en annen rute for russisk gass til EU; Nord Stream – denne har kapasitet til å ta rundt en tredjedel av gassen som normalt vil gå gjennom Ukraina i tillegg til gassen som normalt går gjennom Nord Stream.

Russland er den største leverandøren av gass til Europa og dekker rundt 30 prosent av det europeiske gassforbruket, og halvparten av gassen blir levert gjennom rørledninger i Ukraina.

Ukrainas rørledninger fraktet i fjor 86,1 milliarder kubikkmeter med russisk gass og 15,6 millioner tonn olje, det er rundt halvparten av Russlands totale gasseksport, og i underkant av sju prosent av landet oljeeksport.

Les også:

Ukraina: – Russland har løslatt soldaterRussland prøver å hindre at matvareprisene går til værsUkraina hevder de stanset russisk invasjonRussland avslutter militærøvelse ved grensen til Ukraina

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Ukraina

Flere artikler

  1. - Jeg er selvsagt bekymret for situasjonen i Ukraina nå

  2. Kværner tror ikke de rammes av USAs gassrør-sanksjoner

  3. Kongressen har vedtatt sanksjoner mot russiske gassrørledninger

  4. Russiske Gazprom betaler Ukraina milliarder for å få slutt på gasskonflikt

  5. EU og USA retter skyts mot russisk bank- og forsvarssektor