Nye svake tall fra Tyskland: – Er kanskje i resesjon allerede

I et Tyskland der resesjonsfrykten er overhengende, gjorde varehandelen det langt svakere enn ventet i juli. – Tysk økonomi sliter, sier seniorøkonom.

Illustrasjonsfoto: Sascha Steinbach EPA
Publisert:,

De tyske shoppetallene viser et fall på 2,2 prosent i juli, mens forventningene på forhånd ifølge Reuters lå på minus 1 prosent.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets understreker at tallene viste et klart større fall enn ventet.

– Generelt for tysk økonomi så sliter de, og de har allerede notert negativ kvartalsvis vekst. Bundesbank har advart om negativ BNP i tredje kvartal, så Tyskland kan snart teknisk sett være i resesjon, sier Gonsholt Hov til E24.

Les også: (+) Tysk industri kan være en tikkende bombe. Hvor lenge holder investorene hodet kaldt?

Han peker på at det sektorvis er særlig industrien som sliter, som er hardt rammet av global vekstavmatning.

– Da trenger man også mer fart i skjermede næringer, og hvis det lugger også der begynner vekstavmatningen å bli enda tydeligere, sier Gonsholt Hov.

SENIORØKONOM: Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix

– Krabbegir i eurosonen

De tyske tallene for juni viste imidlertid et shoppehopp på 3,5 prosent, den høyeste månedsvise oppgangen siden desember 2006, ifølge Reuters.

– Eurosonen totalt tror jeg nok unngår resesjon. Vekstsignalene har stagnert litt, men det er på lave nivåer. De går i krabbegir. Men fordelt på land er Tyskland i en svakere situasjon vekstmessig og kanskje i en resesjon allerede.

Også seniorøkonom Kjetil Martinsen i Swedbank peker på resesjonsfaren i den tyske økonomien.

– Vi tror Tyskland går inn i teknisk resesjon i tredje kvartal. Det i seg selv trenger ikke være så veldig ille, men det vi ser fremover er at risikoen for tysk økonomi er på nedsiden, sier Martinsen i Swedbank til E24.

Han påpeker samtidig at detaljhandelstallene i Tyskland er enda mer volatile enn Norge, slik at han ikke ville ikke lagt altfor mye vekt på enkelttall.

– Men der er industrien allerede i resesjon, og vi begynner å se at svakhetene i industrien smitter over på tjenestenæringen til bedriftene, nettopp fordi industrien er så utrolig viktig i Tyskland, sier Martinsen til E24.

Les på E24+ (for abonnenter)

8 grunner til hvorfor verden bekymrer seg for Russlands naturgassrørledning

– Husholdningene blir mer forsiktige

Han sier at når folk begynner å miste jobben og det er oppsigelser i industrien, skal det ha ringvirkninger til andre deler av økonomien.

– Da begynner man å se veldig negativt på alle dårlige tall som kommer, sier Martinsen.

Swedbank-økonomen peker på at Tyskland inntil videre har hatt god lønnsvekst i år.

– Men når man begynner å få kun negative titler på alle avisartikler, så begynner husholdningene å bli mer forsiktige fremover, og trenden i detaljhandel og generell konsum kommer sannsynligvis til å bli svakere.

Martinsen peker på risikoen ved at Tyskland rammes av tiltak fra den amerikanske presidenten.

– Det skal ikke så mye til før Trump og USA ilegger importtoll på europeiske biler, og det ville være en enda større skrell for tysk økonomi, som allerede ligger nede med brukket rygg, sier Martinsen.

Her kan du lese mer om