Harryhandelen lider: Svenske lokalmyndigheter vil åpne Svinesund-grensa
Kraftig nedgang i harryhandel fra nordmenn gjør at lokalmyndighetene i Strömstad vil påvirke Norge til å åpne grensa igjen.
Fylkesmann Anders Danielsson i Västra Götalands fylke ble tirsdag invitert til Strömstad, hvor han fikk høre dystre tall for grensekommunen: Salget på Nordby kjøpesenter falt med hele 95 prosent mens Daftö camping har hatt en nedgang på 97 prosent siden Norge stengte grensene til Sverige, skriver SVT.
Danielsson har lovet kommunalråd Kent Hansson å innlede samtaler med sine motparter i Norge i håp om at nordmenn snart skal kunne harryhandle igjen.
– Vi vil forsøke å påvirke Norge slik at de åpner grensene, bekrefter Hansson til SVT.
Hansson håper at Norge velger å lette på de strenge grensereglene og at det kan bli fri flyt mellom landene etter sommeren.
– Vi har i prinsippet en øde by og våre virksomheter lider ekstremt hardt, sier kommunalråd Kent Hansson.
Coronakrisen gir salgssvikt for bryggerier: – Gjelder å ri av stormen
Handlet for to milliarder
Tidligere i år kom ferske SSB-tall som viste at grensehandelen var høyere enn tidligere antatt.
Bare i løpet av én måned (september) grensehandlet nordmenn for nærmere to milliarder kroner.
Det tilsvarte 1,2 millioner handleturer og i snitt la hver nordmann igjen 1.632 kroner per tur.
Ikke overraskende var det Sverige som sto for den største delen av grensehandelen. Ifølge SSB la nordmenn igjen 88 prosent av pengene her, tilsvarende et beløp på nesten 1,8 milliarder kroner.
Deretter kommer Danmark og Finland, hvor henholdsvis 4 og 2,7 prosent av handelen ble gjort.
I Sverige handlet vi mest i områdene Strømstad, Nordby og Svinesund, viser undersøkelsen. Handelen beløper seg her til nesten 1 milliard kroner.
Deretter følger Charlottenberg med 384 millioner kroner, som tilsvarer en andel på 22 prosent av grensehandelen i Sverige.
«Hovedfunnene fra pilotundersøkelsen antyder at nordmenns grensehandel er noe høyere enn tidligere estimert», skrev SSB i sin pilotundersøkelse, som tror metoden i undersøkelsen kan være en forklaringsfaktor.
Undersøkelsen viste at de mest populære varene for nordmenn å handle er mat og dagligvarer. Tallene var som følger:
- 68 prosent kjøpte med seg mat eller dagligvarer, mens 61 prosent kjøpte brus. Samtidig var det 60 prosent som hadde godteri i handlekurven.
- Halvparten kjøpte alkohol og 42 prosent handlet snus og tobakk.
- I kroner var kjøpene av dagligvarer på 684 millioner, mens vi handlet alkohol for 359 millioner kroner, brus og mineralvann for 215 millioner, snus for 168 millioner og tobakk for 146 millioner.