Trump knallhardt ut mot Iran: – Væpnet konflikt kan gi dobling eller tredobling av oljeprisen

«Iran gjorde en stor tabbe!», skrev Donald Trump på Twitter etter at en amerikansk drone ble skutt ned. Tilspissingen mellom landene sendte oljeprisene opp nesten tre dollar fatet. 

SKUTT NED: En amerikansk overvåkningsdrone av typen RQ-4 Global Hawk ble torsdag skutt ned ved Hormuzstredet, bekrefter amerikanske og iranske myndigheter.

Foto: Tristan D. Viglianco AFP
 • Fredrik Kampevoll
Publisert: Publisert:

Situasjonen i Midtøsten, verdens viktigste område for oljeproduksjon, gikk fra vondt til verre etter at en amerikansk overvåkningsdrone ble skutt ned av Irans revolusjonsgarde. Iran begrunner nedskytingen med at dronen var over Irans luftrom.

Noen timer etter at dronen ble skutt ned, skrev USAs president, Donald Trump, at Iran hadde gjort en stor tabbe. Dagens tilspissing mellom de to landene ble møtt av et oljeprishopp på 2,6 dollar fatet, som er den største enkeltøkningen siden januar.

– Ja, jeg tror nok at det siste oljeprishoppet kommer direkte av dette, sier oljeanalytiker i SEB, Bjarne Schieldrop.

Iran made a very big mistake!

Konsekvensene dersom det skulle bryte ut krig mellom landene, vil bli store. Hver dag flyter det nemlig rundt 17 millioner fat olje gjennom Hormuzstredet.

– Det er verdens geopolitisk viktigste område. Du trenger ikke være oljeanalytiker for å forstå at en stopp for transporten i dette området vil gi store utslag på oljeprisen.

– Om en væpnet konflikt kan gi en dobling eller tredobling av oljeprisen er vanskelig å si. Ut fra prisstigningen på 2,6 dollar tillegger markedene implisitt en sannsynlighet på to til fire prosent for en alvorlig konflikt, sier Schieldrop.

Flere oljeanalytikere CNBC har snakket med mener oljeprisen kan stige til 100 til 150 dollar fatet, dersom det bryter ut krig i Gulfen.

– En begrenset krig vil sannsynligvis skyve oljeprisen til over 100 dollar fatet, mens en større konfrontasjon sannsynligvis vil gi priser på over 150 dollar fatet, sier Henry Rome, som er analytiker for politisk risiko hos Eurasia Group.

Enorme lager

Utslaget tilspissingen mellom Iran og USA gjorde på oljeprisen ga trolig en forløsende faktor for andre forhold i oljemarkedet, mener Schieldrop.

– Det som har dominert nå i mange uker er at oljelagrene i USA har steget, og det har vært veldig tungt for oljemarkedene. Onsdag så vi at oljelagrene endelig begynte å falle, og raffineringsaktiviteten kom tilbake på samme nivå som femårssnittet, sier han.

Les på E24+

Derfor kan Frontline-angrepet være gull verdt for norsk shipping

Angrepet mot den amerikanske dronen føyer seg inn i en rekke angrep den siste tiden, der flere skip har blitt angrepet i området ved Hormuzstredet. Et av skipene som ble angrepet var norskeide «Front Altair».

– Angrepene sendte oljeprisene opp et par prosent, før de falt tilbake ikke lenge etter. Stadig nye angrep er et mønster, og det er klart at det løfter uroen i oljemarkedene. Vi er ikke i en situasjon der Hormuzstredet er stengt, men skip må betale en høyere forsikringspremie, sier Schieldrop.

ANGREPET: Det norskeide tankskipet «Front Altair» ble angrepet i Omanbukta 13. juli. Mannskapet kom helskinnet fra angrepet, og det er ingen kjente utslipp fra skipet. USA mener at Iran sto bak angrepet på «Front Altair» og et annet skip, men dette er ikke bekreftet.

Foto: AFP

Sender soldater

Forholdet mellom USA og Iran var fra før dårlig, etter at USA skrotet atomavtalen. I tillegg har USA vist åpen støtte til Saudi-Arabia, Irans kanskje største fiende.

Etter angrep på flere skip i Persiabukta, som USA mener Iran står bak, sender USA nå 1.000 soldater til Midtøsten. Mens Trump har uttalt at de ikke ønsker en krig i området, har USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, John Bolton, ytret et ønske om at USA burde ta en aktiv rolle for å få et regimeskifte i Iran.

Les på E24+

Avgjørende sesong for oljeprisen: – Markedet er veldig nervøst

Hossein Salami, som er leder for Irans revolusjonsgarde, uttaler at de ikke ønsker krig mot noen, men at de er forberedt om det skulle skje, skriver New York Times.

Handlingene er del av et spill, men at risikoen for at spillet går for langt er stor, sier Jo Jakobsen, som er professor ved NTNU og ekspert på internasjonal politikk, til VG.

– Disse aksjonene er ikke alvorlige nok til at de kan føre til en krig. Iran holder aksjonene hele tiden på et nivå under de aksjonene som kan føre til militære motslag, men dersom de fortsetter sånn er det hele tiden risiko for at de går for langt. Dersom amerikanere blir drept i en aksjon, har USA signalisert at deres kalkulasjoner vil endre seg.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Iran
 3. USA

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  The Economist: Hvem angriper skip i Omanbukta?

 2. United Airlines stanser flyginger over Irans luftrom

 3. Betalt innhold

  Norskeid tankskip i brann etter eksplosjon utenfor Iran

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Kruttønnen som kan skape kaos i oljemarkedet

 6. Betalt innhold

  The Economist: Det skjer merkelige ting i Hormuzstredet