Dagens rare

Verdens eldste mann klar for bar mitsva

Yisrael Kristal fyller 113 år og forbereder seg på å feire det jødiske ritualet bar mitsva, noe han ikke fikk gjort for et århundre siden.

UNGDOMSRITUAL: Yisrael Kristal (113), verdens eldste mann, er klar for bar mitzva. Her i sitt hjem i den israelske byen Haifa.

Foto: AFP
  • NTB
Publisert: Publisert:

Kristal ble født 15. september 1903 i Zarnow i det som nå er Polen og overlevde holocaust. Han er bosatt i Haifa i Israel og er ifølge Guinness rekordbok den eldste mannen i verden.

Bar mitsva er en av de viktigste begivenhetene i en jødes liv og blir vanligvis feiret når en gutt er 13 år, mens jentenes bat mitsva feiers når de er 12-13. Da Kristal var 13, var han imidlertid forhindret fra å feire fordi moren var død tre måneder tidligere og faren var soldat i den russiske hæren under første verdenskrig.

Derfor har familien bestemt seg for å feire Kristals bar mitsva mot slutten av måneden, når han fyller 113 år ifølge den hebraiske kalenderen.

– Min far er religiøs og har bedt hver morgen i 100 år, men har aldri hatt sin bar mitsva, sier datteren Shula Koperstoch.

Hun vil imidlertid ikke opplyse noe om tid og sted for å unngå å bli nedrent av journalister.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Dagens rare
  2. Israel

Flere artikler

  1. Hurtigmatkjede lanserer solkrem med kyllinglukt

  2. Her ligger verdens største yacht –
    og den er «norsk»

  3. Storbritannia er ute av EU – for første gang krymper unionen

  4. Notorisk smykketyv (86) slo til igjen

  5. Ivanka Trump får kontor i Det hvite hus