Danske Bank mener Lagarde er en «dark horse»

Lagarde-nominasjonen tas godt i mot av norske analytikere, men kom som en overraskelse.

NY SENTRALBANKSJEF: Christine Lagarde er nominert til å bli ny sjef i ESB.
Publisert: Publisert:

Tirsdag ble det kjent at europeiske ledere har nominert Christine Lagarde til ny sjef i Den europeiske sentralbanken (ESB).

Amerikaneren David Lipton blir midlertidig leder hos Lagardes nåværende arbeidssted, det internasjonale pengefondet IMF, så lenge nominasjonsprosessen pågår.

Blir hun valgt, vil hun overta jobben etter italienske Mario Draghi. Lagarde - og vil også bli første kvinne som har hatt posten.

Østnor: Kan enes om henne

Magne Østnor i DNB Markets tror Lagarde kan gjøre en god jobb som sjef for den europeiske sentralbanken.

Les også

Christine Lagarde nominert til å bli president for Den europeiske sentralbanken

I en morgenrapport fra DNB skriver han at Lagarde har vist evne til å manøvrere i et politisk landskap fullt av motstridende interesser, noe som vil komme godt med i et stadig mer polarisert Europa.

– Jeg tror Lagarde er en kandidat som veldig mange av landene i eurosonen kan samles om, skriver han.

– Selv om hun ikke har økonomisk bakgrunn, har hun erfart en internasjonal finanskrise som finansminister i Frankrike, samt eurokrise som IMF-sjef. Utifra det jeg kan bedømme har hun gjort en god jobb i IMF, og klart å fylle oppdraget de er satt til å tjene på en god måte, sier han til E24.

Dark Horse

I en morgenrapport fra Danske Bank kalles Lagarde en «dark horse», og en overraskelse for mange, inkludert dem selv.

Joachim Bernhardsen i Nordea sier til E24 at valget var uventet, og mener politikk har vært en faktor som gjorde at Lagarde ble valgt.

- Siden tyske Ursula von der Leyen er nominert til president i Europakommisjonen, var det nok viktig at presidenten i ESB ble fransk, sier han til E24.

Bernhardsen trekker inn den tyske kandidaten Jens Wiedmann, og mener han nok var høyere oppe på listen enn Lagarde.

– Wiedmann har vært utpekt som en favoritt, men det hadde nok vært uaktuelt å ha to tyskere i slike nøkkelposisjoner. Lagarde er absolutt en kvalifisert kandidat, men det er nok et innslag av politikk her òg, sier han.

FORBIGÅTT PÅ GRUNN AV POLITIKK? Tysklands sentralbanksjef Jens Weidmann.

Due eller hauk?

Østnor mener at nominasjonen av Lagarde signaliserer en fortsettelse av nåværende president Draghis ekspansive pengepolitikk de siste årene.

Det mener han er positivt.

– Pengepolitikken vil fortsette å spille en stor rolle i en periode hvor Europa ser ut til å bevege seg mot lavere vekst, lavere inflasjonspress og en stadig mer slunken verktøykasse i sentralbanken, sier han.

Bernhardsen mener i midlertidig det er vanskelig å vite om Lagarde kommer til å være en «due» eller en «hauk», men putter Draghi i due-leiren.

– Lagarde har lite pengepolitisk erfaring å vise til. Det er vanskelig å si med sikkerhet om hun kommer til å videreføre Draghis politikk, eller være mer haukete i fremtoningen slik Wiedmann hadde vært, sier Bernhardsen til E24.

– Weidmann var en mer haukete kandidat, og vi hadde nok sett en reaksjon som får rentene til å stige dersom han hadde blitt valgt. Med Lagarde er det mer usikkert, selv om det virker som om hun vil legge seg mer på linje med Draghi, legger han til.

Publisert:
Gå til e24.no