Stormaktenes handelskrig

WTO gir USA rett til å innføre EU-toll etter Airbus-støtte

Verdens handelsorganisasjon gir USA grønt lys for å ilegge EU straffetoll for milliarder som svar på unionens subsidiering av flyprodusenten Airbus.

BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Verdens handelsorganisasjon (WTO) har gitt USA rett til å innføre toll på EU-varer verdt 7,5 milliarder dollar årlig. Beløpet tilsvarer 68,57 milliarder kroner etter dagens kurs.

Det kommer frem i en fersk kjennelse fra WTO som ble offentliggjort onsdag ettermiddag.

Bakgrunnen for beslutningen er den betente striden rundt EUs subsidier av den europeiske flyprodusenten Airbus.

Mindre enn USA ønsket

EU har vunnet en tilsvarende sak i WTO om subsidiering av den amerikanske flyprodusenten Boeing, men her er det ennå ikke kommet noen beslutning om eventuell straffetoll.

WTOs beslutning gjør at USAs president Donald Trump nå kan skape en ny front i handelskrigen, dersom han skulle ønske det.

Washington har tidligere uttalt at man ønsker å innføre 100 prosent toll på europeisk eksport til USA, med et årlig handelsvolum på rundt 11,2 milliarder dollar årlig, skriver CNBC.

USA kan etter kjennelsen svare med å ilegge 100 prosent toll, men verdien på varene som kan bli berørt er altså betydelig lavere enn det USA opprinnelig ønsket.

EU-kommisjonens handelskommissær Cecilia Malmström har tidligere sagt at ny toll vil være «korttenkt og kontraproduktivt»

Airbus frykter toll

Airbus skriver i en pressemelding at dersom USA nå innfører toll på flymaskiner og flydeler vil dette føre til usikkerhet ikke bare i luftfartsindustrien, men også verdensøkonomien, men «det er fortsatt mulig å unngå».

De oppfordrer til å løse konflikten gjennom samtaler.

– Airbus vil fortsette å jobbe med amerikanske partnere, kunder og leverandører, for å peke på mulige konsekvenser av en slik toll som vil bli en barriere mot fri handel og vil ha negativ påvirkning ikke bare av amerikanske flyselskap, men også amerikanske jobber, leverandører og passasjerer, sier Airbus-sjef Guillaume Faury i en uttalelse.

Selskapet opplyser at det amerikanske leverandørleddet alene bidrar til 275.000 jobber og en omsetning på over 50 milliarder dollar, bare de siste tre årene. Videre mener selskapet at en hel industri kan bli skadelidende dersom det innføres toll.

Beslutningen fra Verdens handelsorganisasjonMalmström: Både EU og USA har subsidiert henholdsvis Airbus og Boeing

Her kan du lese mer om

 1. Stormaktenes handelskrig
 2. WTO
 3. EU
 4. Airbus
 5. USA
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. USA vil innføre EU-toll på varer verdt 69 mrd.

 2. USA vurderer milliardtoll på varer fra EU og Storbritannia

 3. USA innfører straffetoll på ost, vin, fly og whisky fra EU

 4. Annonsørinnhold

 5. USAs handelsminister: Det finnes andre alternativer enn straffetoll

 6. Sjeføkonom tror ny Trump-toll kan senke kronen