Første tilfelle av coronavirus registrert i Finland

En kinesisk turist har fått påvist coronaviruset i Lappland i Finland, skriver den statlige kringkasteren Yle. – Vi forventer at det og kan komme tilfeller i Norge, sier Folkehelseinstituttet.

CORONAVIRUS: En prøve fra et mistenkt tilfelle av coronaviruset, her fra et laboratorium i Baden-Wuerttenmberg i Tyskland.

MARIJAN MURAT / dpa
 • Oda Ording
 • Vemund Anke Garden
 • Yasmin Sfrintzeris
 • Martha C. S. Holmes
Publisert:,

Den 32 år gamle kvinnelige turisten ble sendt til sykehustesting etter å ha vist symptomer på sykdommen, som antas å ha spredt seg fra Wuhan i Kina.

Kvinnen er nå isolert på sentralsykehuset i Lappland.

Dette er det første bekreftede tilfellet i Norden.

– Det var ventet at viruset skulle komme via turister til Finland. Risikoen for at viruset sprer seg i Finland, er fortsatt veldig liten, så det finnes ingen grunn til uro, sier direktør Mika Salminen for det statlige Instituttet for helse og velferd (THL) ifølge Yle.

Reiste ikke via Norge

Overlege Markku Broas, som er sjef for smittevern ved sentralsykehuset i finske Lappland, opplyser onsdag kveld til VG at den kinesiske turisten ikke reiste via Norge.

Kvinnen fløy fra Beijing til Helsinki 23. januar, og deretter videre til Ivalo i Nord-Finland. Herfra kjørte hun til Saariselkä-området, hvor hun bodde på hotell, ifølge Broas.

Hun fikk de første symptomene søndag.

Utenom at hun nå har feber, beskrives tilstanden hennes som relativt bra av sykehuset.

VG har onsdag kveld også snakket med Folkehelseinstituttet, som sier at de har testet flere personer for smitte, men at det foreløpig ikke har kommet noen positive prøvesvar.

– Godt forberedt

Kringkasteren skriver videre at 15 personer kan ha blitt smittet i Finland. Myndighetene skal overvåke helsetilstanden deres nøye i to uker.

– I Finland er vi godt forberedt på eventuelle tilfeller. Helsemyndighetene og laboratoriene har rutiner for hvordan man skal reagere. Sykehuset har beredskap for å undersøke og ta seg av coronaviruset under spesielle omstendigheter, sier Salminen.

Broas sier til VG at flesteparten av de 15 personene, er utenlandske statsborgere.

– Vi jobber med å kartlegge nasjonalitetene og kontakttiden deres (med den smittede kvinnen, journ. anm.). De har alle vært på samme hotell, sier han.

Det er nå flere tilfeller av coronaviruset enn det var av SARS-viruset i 2002 og 2003, ifølge nyhetsbyrået AP.

Likevel er det langt færre døde.

På verdensbasis var det natt til onsdag 6057 bekreftede tilfeller av viruset. 132 personer har dødd av viruset.

Forventer tilfeller i Norge

Smittevernvakt Helena Eide ved Folkehelseinstituttet sier det ikke er uventet at det nå er oppdaget et tilfelle i Finland.

– Vi forventer at det og kan komme tilfeller i Norge, sier hun.

– Vi får informasjon fra finske myndigheter dersom det er aktuelt med noe kartlegging her i Norge. Vi har gode smittevern-nettverk.

Kvinnen som har fått påvist Corona-viruset i Finland, kom fra Wuhan, og skal ha tatt kontakt med en helsestasjon i Finland etter å ha fått influensasymptomer.

– Et sånt tilfelle ville blitt testet i Norge også. Vi tester prøver i Norge, men det har foreløpig ikke kommet noen positive svar, sier hun.

– Hvis du har vært i det berørte området - Hubei-provinsen i Kina -, kommer til Norge og utvikler symptomer som feber de siste 14 dagene, bør du kontakte helsevesenet.

Eide sier FHI forbereder seg og samarbeider med helsedirektoratet og helsevesenet for å få beredskap og rutiner på plass.

– Det er foreløpig ingen som har blitt syke. Men vi kan ikke utelukke at det kan komme tilfeller, og vi forventer at det kan komme noen positive prøver. Men det har det foreløpig ikke, sier smittevernvakten.

FHI vil få noen nye prøvesvar torsdag.

http://api.int.vgnett.no/enrichments/top_object/15902
Les også

Dette skjer hvis coronaviruset blir påvist i Norge

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Finland
 3. Kina
 4. Wuhan
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Undersøker mistanke om to tilfeller av Kina-viruset i Finland

 2. FHI: Coronavirus påvist i Norge: – Ikke grunn til å engste seg

 3. Dempet på Asia-børser etter heftig uke

 4. Annonsørinnhold

 5. Salmar om coronaviruset: – Vi er forberedt på flere avbestillinger

 6. WHO erklærer coronaviruset en «internasjonal folkehelsekrise»