IMF er bekymret for høy gjeld og overprisede boliger i Norge

IMF mener norske boliger fortsatt er overpriset, og er bekymret for det høye gjeldsnivået. Til tross for relativt gode utsikter, anbefaler IMF strammere oljepengebruk for å være bedre forberedt på eventuelle nedturer.

Det internasjonale valutafondet (IMF) overleverer sin uttalelse om norsk økonomi til finansminister Siv Jensen (Frp). Jacques Miniane overleverer rapporten.
Publisert:

Det internasjonale pengefondet (IMF) overrekker sin foreløpige rapport om den norske økonomien til finansminister Siv Jensen mandag.

«Det er skyer i horisonten, som globale handelskonflikter og usikkerhet rundt europeisk vekst, men til tross for disse risikoene er utsiktene fortsatt ganske positive», heter det i rapporten fra IMF.

IMF venter nå en fastlandsvekst på rundt 2,5 prosent i Norge i år, men tror den dabber av til 2,1 prosent neste år.

Norges Bank venter til sammenligning en vekst på 2,7 prosent i år og 1,8 prosent neste år, ifølge prognosene fra rentemøtet i mars. I fjor var veksten på 2,5 prosent.

Les også

IMF kutter globale vekstanslag: Frykter handelskrig og hard brexit

Fortsatt bekymret for boligpriser og høy gjeld

– Til tross for at boligprisveksten har dempet seg den siste tiden, så er boligprisene fortsatt opptil 10 prosent overpriset på landsbasis, sier Jacques Miniane i IMF på mandagens pressekonferanse, men legger til at dette er en forbedring fra i fjor.

I Oslo kan boligprisene være så mye som 20 prosent overpriset, tror IMF, som derfor ikke anbefaler endringer i boliglånsreguleringene.

IMF mener også at utviklingen i næringseiendom bør følges nøye, fordi prisingen nå synes å være strukket langt, spesielt i Oslo.

– Jeg deler IMF-delegasjonens bekymring for utviklingen i eiendomsmarkedene og i husholdningenes gjeld kan utgjøre en risiko for norsk økonomi, sier finansminister Siv Jensen på pressekonferansen.

Hun er glad for at IMF mener boligmarkedet har blitt mindre overpriset det siste året.

– Regjeringen har innført tiltak for å dempe veksten i husholdningenes gjeld og de galopperende boligprisene, som særlig rammet førstegangskjøpere. Vi ser nå at disse virker, sier ministeren.

Les også

Eiendom Norges meglerfasit er klar: Boligprisene i Norge opp 0,8 prosent i april

Mener oljepengebruken bør strammes inn

IMF mener regjeringen bør stramme inn på oljepengebruken for å være bedre forberedt på eventuelle nedturer.

– Vi mener det ville være ideelt å stramme inn i finanspolitikken. Statsbudsjettet burde ha en innstrammende effekt på en kvart til en halv prosent av BNP, sier Miniane til E24.

I statsbudsjettet for 2019 la regjeringen opp til et en oljepengebruk på 231 milliarder kroner, som tilsvarer en nøytral effekt på BNP.

IMF synes også det er riktig av Norges Bank å sette opp renten, da inflasjonen har vært litt over målet.

– Hvis utsiktene fortsetter som ventet, mener vi det er riktig å fortsette renteoppgangen sakte og gradvis slik Norges Bank har varslet, sier Miniane videre.

Norges Bank satt opp renten i mars til 1,00 prosent, og varslet ny heving i løpet av det neste halvåret. Neste rentemøte er på torsdag, men det ventes ingen endring på dette møtet.

Les også

IMF kutter globale vekstanslag

Les også

IMF: Norske boliger fortsatt overpriset

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om