Wall Street Journal geniforklarer skiregionen Trøndelag

Wall Street Journal mener å ha funnet svaret på hvorfor nordmenn vinner så mye i vinteridretter.

TRØNDERNE LEDER AN: Petter Northug, en av mange norske vinter-OL-utøvere fra Trøndelag, leder an i Norgescupen i langrenn i Meråker, Trøndelag i 2010.

TRØNDERNE LEDER AN: Petter Northug, en av mange norske vinter-OL-utøvere fra Trøndelag, leder an i Norgescupen i langrenn i Meråker, Trøndelag i 2010.

Øyvind Nordahl Næss
Publisert:

I en featureartikkel prøver Wall Street Journal, en av verdens mest anerkjente økonomiaviser, å forklare hvorfor nordmenn er gode i vinteridretter. Avisen mener trønderne har mye av æren for Norges dominans på vinterføre.

Artikkelen, som var hovedoppslaget på Wall Street Journal, trekker frem at åtte av de ni gullmedaljene Norge tok i Vancouver-OL i 2010 kom fra utøvere tilknyttet Trøndelag-regionen.

Historisk har Trøndelag stått for over en femtedel av norske medaljer, selv om regionen kun huser åtte prosent av Norges befolkning.

Tette landbrukssamfunn

Forklaringen på dette skal blant annet være nordmenns interesse for friluftsliv, en interesse som gjør seg spesielt gjeldende i Trøndelag, ifølge avisen. At landbruk- og vedhogstaktiviteten i regionen er stor, trekkes fram som medvirkende årsaker.

- Jeg tror ikke folk i Trøndelag har spesielle gener eller noe, men de har brukt ski til transport og arbeid i årevis, sier Sverker Sörlin, professor og forfatter av boken «Kroppens geni: Marit, Petter og langrenn som lidenskap», til Wall Street Journal.

Også de tett knyttede samfunnene i Trøndelag blir sett på som gode fostringsarenaer for vinterutøvere. En NTNU-studie viser at nesten alle OL-vinnerne fra Trøndelag kom fra steder med få innbyggere.

- Du kan kalle det en stor fisk, liten dam-effekt. Man har større sannsynlighet for å utvikle et godt selvbilde i små samfunn, sier Stig Arve Sæther, forsker ved NTNU, til Wall Street Journal.

Annonsørinnhold

- Et rikt land med en ekstraordinær likhetskultur

Generelt beskrives også Norge som et rikt land hvor innbyggerne både har tid og penger til å drive med idrett på fritiden.

Norges tilnærming til barneidrett karakteriseres som uvanlig likhetsorientert, og avisen trekker fram at alle deltakere må få samme premie når barn under elleve år konkurrerer mot hverandre.

Avisen, som driver verdens 238. mest besøkte nettside ifølge Alexa, glemmer likevel ikke å minne leserne på at grenene som Norge har tatt flest medaljer i også er blant de minst konkurranseutsatte idrettene. 41 prosent av landets 303 olympiske medaljer kommer fra langrenn eller skiskyting.

Norge og Tyskland har tilsammen tatt nesten halvparten av alle medaljene i skiskyting. Sammen med fire andre land står Norge for 82 prosent av medaljene i langrenn, ifølge avisen.

Heller langrenn enn fotball

Vi er også veldig opptatt av idrettene vi er gode i. Avisen trekker fram en undersøkelse fra Aftenposten i 2011, som viser at vi er mer interessert i langrenn og skiskyting enn fotball.

Les også: Skisalget øker tross skitværet

Det norske folk forventer mange medaljer i Sotsji. Alpinisten Aksel Lund Svindal tror denne forventningen blir innfridd, og begrunner dette ved å minne Wall Street Journals mange amerikanske lesere på følgende:

- Når de beste talentene går til idretter som USA ikke engang har hørt om, er det ikke så rart at Norge gjør det godt.

Les også:

Google med homoprotest på OLs åpningsdagPuls-Yngvar positiv til mer lønn til de som trener i arbeidstidenSkisalget øker tross skitværet: - Et unntaksår

Annonsørinnhold