Høyeste nivå på fire år: Rentebevegelsen som gjør italienske banker sårbare

Tirsdag selger investorer italienske statsobligasjoner med ti års løpetid i et slik omfang at det presser renten på statsgjelden til høyeste nivå siden 2014.

MØTER HØYERE RENTER PÅ STATSGJELDEN: Visestatsminister og leder i Femstjernersbevegelsen, Luigi Di Maio.

Foto: Giuseppe Lami AP
Publisert:

I den tidlige handelen tirsdag steg Italias 10-årige statsobligasjonsrente 0,10 prosentpoeng 3,401 prosent.

Dermed har bevegelser i løpet av de fire siste handelsdagene brakt renten til det høyeste nivået siden 2014, ifølge Financial Times.

Bakgrunnen for at renten på italiensk statsgjeld øker er at investorer er bekymret for både de økonomiske og politiske konsekvensene av forslaget til statsbudsjett som ble levert av den italienske regjeringen før helgen.

Kredittanalytiker Pål Ringholm i Sparebank 1 Markets registrerer at utenlandske investorer selger seg ut av italienske statsobligasjoner. Og at italienske banker har økt sin beholdning av italiensk statsgjeld de siste årene.

Resultatet er at italienske banker er sårbare fordi de sitter på store andeler av italiensk statsgjeld.

– Vil gjøre italienske banker insolvente

– Det er et skjebnefellesskap mellom italienske banker og den italienske regjeringens håndtering av statsgjelden, sier Ringholm til E24.

Han peker på at cirka 10 prosent av de italienske bankenes balanse er nå kjøp av italienske statsobligasjoner. For noen år siden var dette på en tredel av dagens nivå.

– En nedskriving av italiensk statsgjeld vil gjøre italienske banker insolvente over natten, sier Ringholm.

Det siste halvåret har finansaksjene på den italienske børsen blitt sendt ned rundt 19 prosent i skrivende stund.

Fredag ble handelen i italienske bankaksjer tidvis stoppet.

I skrivende stund er renten på italienske statsobligasjoner med ti års løpetid 3,382 prosent. Oversikten nedenfor viser at renten har steget til det høyeste nivået siden 2014.

– Uroens mor er den høye statsgjelden Italia har, sier Ringholm.

Italia er eurosonens mest gjeldstyngede. Landet har en statsgjeld på 2.300 milliarder euro. Det tilsvarer i overkant av 130 prosent av landets verdiskaping. Det er mer enn det dobbelte av den anbefalte øvre grensen i eurosonen på 60 prosent av bruttonasjonalproduktet.

Les også

Italia avviser euroexit

Rystet markedet

15. oktober skal Italia levere statsbudsjett for godkjenning til EU.

– Å kjøre med ytterligere underskudd på statsbudsjettet vil øke statsgjelden, sier Ringholm.

I slutten av forrige uke rystet Italias folkevalgte markedet ved å presentere et forslag til statsbudsjett for 2019 som øker underskuddet til 2,4 prosent av landets bruttonasjonalprodukt (BNP).

Tilsvarende nivå på underskuddet opprettholdes også i 2020 og 2021, ifølge justisminister Alfonso Bonafede.

Dette er til sammenligning tre ganger så høyt som nivået den forrige regjeringen i landet hadde satt seg som mål.

Med dette skal de to populistiske regjeringspartiene Femstjernersbevegelsen og Ligaen få inndekning for mange av sine dyre valgløfter.

Vil vurdere budsjettforslaget

Økningen av budsjettunderskuddet er politisk problematisk fordi Italia tidligere har forpliktet seg til å redusere underskuddet.

EU har nemlig krevd at italienske statsbudsjetter vris i en retning der underskudd unngås.

Den italienske regjeringens aggressive budsjettforslag kan føre til konfrontasjon med Brussel.

LEDENDE DUO: Statsminister Giuseppe Conte er regjeringsleder kun på papiret, det er innenriksminister og Lega-leder Matteo Salvini, samt visestatsminister og partileder i Femstjernebevegelsen Luigi Di Maio som er landets sterke menn.

Foto: Tony Gentile Reuters

Finansministrene i eurolandene advarte mandag Italia mot å øke budsjettunderskuddet, ifølge NTB.

– Jeg kan ikke se at disse tallene er i tråd med våre verdier, sa EUs budsjettkommissær Pierre Moscovici.

EU-kommisjonen sa i en uttalelse fredag at de vil vurdere Italias budsjettforslag på lik linje med budsjettene til de andre EU-landene. Dette vil skje i ukene etter 15. oktober.

Mandag meldte ifølge Reuters den italienske avisen La Repubblica, én av landets største, at Europakommisjonen vil komme til å avvise Italias budsjettplaner i november, for så å sette i gang en formell prosedyre rundt landets statlige finanser i februar.

Les også

Italiensk avis: Europakommisjonen vil avvise det nye budsjettforslaget

Avkrefter euroexit

Tirsdag sa Claudio Borghi, finanspolitisk talsperson for regjeringspartiet Ligaen og leder for budsjettkomiteen i underhuset, at euroen «ikke er tilstrekkelig» for å løse landets økonomiske problemer, ifølge Bloomberg.

I et radiointervju tirsdag skal Borghi også ha uttalt at han er «overbevist om at Italia vil løse de fleste problemene dersom det hadde sin egen valuta», ifølge Reuters.

Men en mulig euroexit avkreftes av visestatsminister og leder i Femstjernersbevegelsen, Luigi Di Maio.

– Italias regjering ønsker ikke å forlate EU eller den felleseuropeiske valutaen, sier visestatsminister Luigi Di Maio tirsdag, gjengitt av Reuters.

Les også

Italia styrer mot større underskudd

Les også

– Fra nå av blir ting tøft for Italia

Her kan du lese mer om