Kinas hete boligmarked kjølner:
– Vil gi lavere vekst i Europa

Kinas boligmarked har nådd toppen, mener DNB Markets-økonom Ole André Kjennerud. Det kan få konsekvenser for Europa.

KJØLES NED: Boligsalg har allerede avtatt en del i de største byene i Kina, fra å ha økt voldsomt gjennom 2016 og 2017. Her fra et boligkompleks i Beijing.
  • Ingvild Sagmoen
Publisert: Publisert:

Boligmarkedet i Kina har vært hett det siste halvannet året. Salg og bygging av nye boliger har økt voldsomt, og spesielt i fjor.

Nå er toppen sannsynligvis nådd, tror økonom Ole André Kjennerud i DNB Markets. Han venter nå at omsetningen vil avta, og forklarer at den allerede har begynt å avta i Kinas største byer.

Årsaken er først og fremst strengere kredittpolitikk og restriksjoner på kjøp av bolig, forklarer han. Innstrammingene går blant annet på økte krav til egenkapital og forbud mot å selge bolig innen to eller tre år etter kjøp.

– Myndighetene har satt seg som mål å dempe spekulasjon i boligmarkedet og har gjort det vanskeligere både for investorer og vanlige folk å kjøpe bolig, sier Kjennerud.

Etter at aksjemarkedsboblen sprakk i 2015 økte graden av investorer som spekulerer i boligmarkedet i Kina. En stor andel av omsetningen har vært investorer som ønsket å sitte på en bolig nummer 3 – eller 30.

– De siste uttalelsene fra myndighetene går på at de jobber med en mer nasjonal politikk for å dempe boligspekulasjon, sier Kjennerud.

Råvareetterspørsel vil avta

En nedkjøling av boligmarkedet i Kina kan få konsekvenser for Europa. DNB Markets venter at igangsettelser av nye boliger vil falle med 4 prosent neste år, mot en anslått vekst på 6 prosent i 2017.

FØLGER KINESISK ØKONOMI TETT: Økonom Ole André Kjennerud i DNB Markets.

– Går omsetningen ned, vil byggingen avta noe. Det kan få konsekvenser for aktivitet og råvareetterspørsel i Kina, og videre for råvarepriser globalt, sier Kjennerud.

Mange råvarer er avhengig av etterspørselen fra Kina, som aluminium, stål og kobber – råvarer det brukes mye av i boligbygging.

Oppgangskonjunkturen i Kina har smittet over på resten av verden. Mye av grunnen til at det har gått bedre i Europa de siste årene, er at det har gått bedre i Kina, forklarer Kjennerud.

– Lavere aktivitet i Kina vil gi lavere vekst i Europa fremover, sier han.

Oljeprisen, derimot, vil ikke nødvendigvis bli påvirket av avtagende boligbygging i Kina. Konsekvensene for Norge vil derfor ikke bli de største.

– Norge påvirkes først og fremst av bevegelser i oljeprisen, og mindre av bevegelser i de andre råvarene. Vi vil derfor ikke oppleve å bli så veldig styrt av fall i det kinesiske boligmarkedet, sier Kjennerud.

Les også

Asia-økonom: – Veksttakten i Kina har passert toppen

Voldsomt fall under Golden Week

Når man ser på statistikk for boligmarkedet i Kina er det mest interessante å se på omsetningstall, forklarer Kjennerud. Boligsalg føres opp med utsalgspris i stedet for endelig pris, og det meste av boligene som selges er nye boliger. Omsetningen sier dermed mer om sentimentet i markedet enn det prisene gjør, mener DNB-økonomen.

Ukentlig boligstatistikk fra China Index Academy viser at omsetningen har avtatt med 40 prosent år over år i de største byene. Under Golden Week, en nasjonal ferie tidligere denne måneden, var omsetningen ned så mye som 70–80 prosent år over år i de største byene – 80 prosent i Beijing, Shanghai, Shenzhen og Guangzhou, og 70 prosent i hovedstedene i de ulike provinsene.

Torsdag kommer nye tall for nasjonal omsetning og igangsettelser av nye boliger, blant annet. Kjennerud venter at salgstallene vil vise et fall og at igangsettingstallene vil vise en svak vekst.

Les også

Aldri før har utlendinger kjøpt så mye eiendom i USA

Onsdag starter partikongressen

Onsdag denne uken starter det kinesiske kommunistpartiet sin årlige partikongress, hvor det blant annet skal velges ny partiledelse.

Det er ventet at partikongressen varer en uke, og president Xi Jinping vil få oppmerksomhet verden over når han holder sin åpningstale.

Stormøtet er en viktig arena hvor det vil komme mange signaler om den politiske retningen de neste årene.

– Resultatet av partikongressen vil vise oss hvor mektig president Xi Jinping er blitt, mener Carly Ramsey i konsulentselskapet Control Risks til NTB.

Begivenheten er «én av verdens viktigste politiske hendelser i år», ifølge Nordea Markets.

Først mot slutten av kongressen er det ventet at valg av nye personer til ledende stillinger i partiet. Nordea Markets mener at nominasjonene bør følges med på.

– Nominasjonene vil kanskje gi signaler om hvordan president Xi vil fordele sin makt, og om han planlegger å fortsette som president også etter 2022, skriver Nordea Markets i sin ukesrapport.

Les også

Nordkoreanske bedrifter i Kina må stenge dørene

Les også

Nedgraderer Kinas kredittverdighet

Les også

Kina forbyr lange og rare bedriftsnavn

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Kina

Flere artikler

  1. Dette skjer denne uken: «Én av verdens viktigste politiske hendelser» starter

  2. Dette er «kjernelederen» Xi Jinping

  3. – Kina kan bli tvunget til å bruke andre virkemidler

  4. Tror handelskrig-risiko presser Kinas valuta

  5. – Ikke usannsynlig at italienske renter når kritiske nivåer