Strateg: Tre grunner til at markedet kan være lettet

– Det er begrenset oppside i aksjemarkedet, sier Nordea-strateg. 

DUKET FOR DUELL: En Marche!-presidentkandidat Emmanuel Macron og Front Nationals Marine Le Pen ligger an å kjempe om presidentembete i valgduellen 7. mai.

Foto: Joel Saget Eric Feferberg AFP
 • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

Søndag kveld ligger det an til at Front National-lederen Marine Le Pen og En Marche!-nykommeren Emmanuel Macron går videre til presidentduell 7. mai.

Ekspertene har i forkant vært splittet i synet om hvor heldig det er i markedsperpspektiv at ingen av de store etablerte partiene, de konservative og ytre venstre, for første gang i fransk historie er utelatt fra presidentduellen.

Strateg i Nordea, Ingvild Borgen Gjerde, er lettet.

– Resultatet er som meningsmålingene antydet. Jeg synes det var en lettelse, og jeg tror også markedet vil anse dette som et lettelse, sier hun til E24.

– Det er en begrenset oppside i aksjemarkedet, og så er det hele ikke avgjort ennå. Jeg tror ikke vi vil se noe voldsomme markedsreaksjoner i kveld. Det vil antagelig være lettelse og positiv stemning i markedet i natt, sier hun.

Les også

Forutså Trump-seier – mener markedene benekter at Le Pen vil vinne

Euro-lettelse i valutamarkedet

I valutamarkedet styrkes euro kraftig mot britiske pund. Euroen er blitt 1,56 prosent sterkere og koster nå 0,8502 britiske pund.

Mot dollar er euroen blitt styrket med 1,89 prosent og én euro koster 1,0928 dollar.

Derimot svekkes euro med 0,33 prosent mot norske kroner, og koster 9,2696 kroner.

SJEKK EUROEN STYRKER SEG! Grafen viser valutakrysset euro mot britiske pund søndag kveld etter det begynner å bli klart at Macron og Le Pen går videre til presidentduell 7. mai.

Foto: Infront/E24

Borgen Gjerde lister opp tre grunner til at resultatet bør være en lettelse.

1. Macron er sterkest

Den karismatiske 39-åringen Emmanuel Macron har gjort kometkarriere som politiker, og selv om markedet ikke vet nøyaktig hva man kan vente av politikk fra hans kant som president, kan det være en lettelse at Le Pen får en utfordrer som appellerer til politikerkvalme franskmenn.

– Macron er absolutt den sterkeste kandidaten til å slå Le Pen i en duell. Han har mye større margin til Le Pen enn de andre kandidatene, og det er betryggende, sier Borgen Gjerde, som for markedets del anser Le Pen som uheldig seier.

Les også

Franske medier: Frykt for voldelige demonstrasjoner etter valget

2. Meningsmålingene traff noenlunde

Meningsmålingsinstituttet Ipsos prognose viser at Emmanuel Macron, som representerer uavhengige «En Marche!», leder med 23,7 prosent, mens Le Pen har 21,7 prosent oppslutning.

Dermed ser det ikke ut til at Le Pen får større oppslutning enn meningsmålingene antydet.

– Særlig med tanke på at Trump og brexit ble undervurdert i meningsmålingene i forhold til oppslutningen, men ikke her, bør det være en lettelse.

3. Husker du hva som skjedde i 2002?

Markedet har ikke priset inn stor sjanse for Le Pen-seier, noe det er delte meninger om.

Borgen Gjerde ser ingen grunn til at markedet skulle priset inn større sannsynlighet for Le Pen-seier 7. mai, tross kveldens foreløpig resultat.

– Det ville vært feil å prise inn større sannsynlighet, fordi en Le Pen-seier er veldig lite sannsynlig, sier hun.

Og markedet husker kanskje hva som skjedde i 2002, da Le Pen-klanen var i en presidentduell. I 2002 klarte nemlig Marine Le Pens far og Front Nationals grunnlegger, Jean-Marie Le Pen, å gå videre til presidentduell med 16,8 prosent av stemmene i første valgrunde. De konservatives Jacques Chiraq gikk også videre med 19,8 prosent av stemmene.

Les også

Slik avgjøres valgthrilleren i Frankrike

Selv om det var jevnt mellom Le Pen og Chiraq i første valgrunde, endte andre runde med knusende seier for Chiraq som ydmyket Le Pen med 82,2 prosent valgoppslutning.

Og nå som datteren har utmerket seg etter den første valgdagen, er det «ingen» markedsaktører som tror hun kan vise tilsvarende muskler på den andre valgdagen på grunn av Le Pens historikk, ifølge Borgen Gjerde.

– Vi har tidligere eksempler å trekke erfaring fra. Selv om Front National har gjort det bra i første runde, har de aldri klart å vinne i siste runde, minner hun om.

Les også

Her avlegger Le Pen sin stemme

Les også

Derfor frykter markedet at Le Pen blir helgens valgvinner

Les også

Tror valgseier til denne mannen kan gi børsrally

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Marine Le Pen
 2. Brexit
 3. Frankrike
 4. Presidentvalget i Frankrike

Flere artikler

 1. Eurohopp – sterkeste mot dollar på 5,5 måneder

 2. Macron og Le Pen størst oppslutning

 3. Kan bli Frankrikes president: Dette er hans økonomiske politikk

 4. Annonsørinnhold

 5. Liten Frankrike-effekt i Asia: – Resultatet er allerede priset inn

 6. Macron anklager Le Pen for å ønske økonomisk krig