FN: Coronaviruset vil koste global turistnæring mer enn hele oljefondet

Turistnæringen har de siste månedene vært hardt rammet av coronapandemien, og ifølge FNs handelsorgan (UNCTAD) kan man i år forvente et globalt tap på minst 11.400 milliarder norske kroner.

TURISTSTOPP: Thailand er blant landene som kommer til å bli hardest rammet, skal vi tro UNCTAD.
Publisert: Publisert:

Den siste tiden har flere land lettet på reiserestriksjonene og delvis åpnet grensene igjen for turister, likevel er det knyttet mye usikkerhet til hvordan internasjonal turisme kommer til å bli i tiden fremover.

Ifølge FN-organet kan turistsektoren tape 1.200 milliarder dollar (11.400 milliarder kroner) basert på restriksjonene som har vært på plass de siste fire månedene. Dersom dette forlenges til åtte måneder, øker tapet til 2.200 milliarder dollar (20.900 milliarder kroner).

Tre oljefond

Med reiserestriksjonene frem til mars 2021, kan tapet i turistnæringen øke til hele 3.300 milliarder dollar (31.400 milliarder kroner), det kommer frem i en rapport fra UNCTAD. Dette omtales som verst tenkelige scenario.

Det tilsvarer en nedgang på 4,2 prosent i verdensøkonomien, og tre ganger verdien på oljefondet. Onsdag kveld er verdien av Oljefondet på 10.300 milliarder kroner, ifølge telleverket på fondets hjemmesider.

Landene som blir hardest rammet er Jamaica og Thailand, med en nedgang i bruttonasjonalprodukt (BNP) på henholdsvis, 11 og 9 prosent, ifølge estimatene til FN-organet.

Andre populære turistmål som Kenya, Egypt og Malaysia er estimert å få et fall i BNP på tre prosent.

Kan føre til kollaps

Reiseliv og turisme utgjør en viktig næring for flere land, og den tapte inntekten kan i verste fall føre til en kraftig økning i arbeidsledigheten samt lønnsfall.

– For mange land, spesielt for mindre utviklingsland, vil en kollaps i turisme føre til en kollaps i landets økonomiske utvikling. Dette har vi ikke råd til, sier direktør for internasjonal handel i UNCTAD Pamela Coke-Hamilton i en pressemelding.

I tillegg kan populære reisemål i Europa og Nord-Amerika forvente milliardtap som følge av det dramatiske fallet i internasjonal turisme, ifølge rapporten.

Publisert:
Gå til e24.no