I ukens Holberggraf ser Kjetil Melkevik på Islands fremgang både i finansverden og på fotballbanen.

Fotomontasje: NTB scanpix/HolbergFondene
Kommentar

Islands fantastiske forvandling

Ledigheten ned. BNP og FIFA-ranking opp. 

 • Kjetil Melkevik
  Journalist
Publisert:

Lille Island imponerte stort i sommerens fotball EM i Frankrike. Med sterke resultater på banen og kanskje turneringens beste publikum har vikingene fra havet fått velfortjent ros i mange land. Island, som er på størrelse med Bergen i antall innbyggere, har klatrer fra 122. plass til 22. plass på FIFA-rangeringen. Til sammenligning er Norge på 49. plass.

Island har de siste årene også hatt en positiv utvikling i sin hjemlige økonomi. Etter finanskrise og kollapsen i de store islandske bankene i 2007/2008 har landet vært ute i den finansielle kulden i en del år. Landet hadde lav økonomisk vekst, hemmende valutarestriksjoner, høy arbeidsledighet og svak kredittratingen hos de internasjonale ratingbyråene.

I løpet av de siste årene har mye blitt bedre for Island. BNP, eller landets samlede økonomiske verdiskapning har forbedret seg og antall arbeidsplasser har økt kraftig. Landets kredittrating har også blitt forbedret og videre forbedring av denne forventes i markedet.

Et eksempel på forbedringene er de islandske bankene som nå kan hente kapital i det internasjonale markedet. Med god hjelp av norske investorer har flere av de islandske bankene lagt ut obligasjonslån i euromarkedet som har blitt kraftig overtegnet.

Markedsføring av Island som en helårsdestinasjon for turisme har vært en viktig driver for islandsk økonomi. Med dårligere vær enn Bergen og like mange innbyggere er det kanskje håp både for turistbyen mellom de syv fjell, samt byens fotballstolthet. God sommer!

Her kan du lese mer om

 1. Island
 2. Finanskrisen
 3. EU
 4. Bank

Flere artikler

 1. Ukens Holberggraf: Piratene kommer på Island

 2. Turistboom kan true Islands økonomi

 3. – Klarer ikke håndtere turistmassene

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Island rystes av kollaps i turismen

 6. Selskaper kan få bot om kjønn favoriseres