Forholdet mellom Kina og Norge normaliseres
Forholdet mellom Kina og Norge normaliseres. Landene gjenopptar forhandlingene om frihandelsavtale.
Mandag annonserte utenriksminister Børge Brende at Norge og Kina nå normaliserer sitt diplomatiske forhold. Norge har ikke hatt politisk kontakt med Kina siden 2010, da den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris.
Siden den gang har forholdet mildt sagt være kjølig, men dagens nyhet setter fart i norske lakseaksjer. Økt eksport til Kina vil være svært viktig for næringen.
I samtalene med kinesiske myndigheter i Beijing senest mandag har Brende både tatt opp frihandelsavtalen og andre temaer som en full normalisering av norsk eksport til Kina, og samarbeidet om Arktis.
Aksjene til de store norske sjømatselskapene reagerte umiddelbart opp etter at nyheten ble kjent:
- Marine Harvest steg 1,5 prosent
- Lerøy Seafood Group steg 1,3 prosent
- Austevoll Seafood steg 1,6 prosent
- Grieg Seafood steg 2,5 prosent
- Norway Royal Salmon steg med 1,8 prosent og reverserte nedgangen på starten av dagen
– Det er ikke tvil om at Kina er et viktig marked for norsk sjømat, og en normalisering av handelsforholdet vil være veldig positivt for oss, sier Geir Håvard Hanssen, kommunikasjonsdirektør i Norges Sjømatråd til E24.
– Kina har historisk sett vært et viktig marked for oss, men vi har sett en reduksjon av eksport av norsk sjømat til Kina de siste årene. Hva dette vil bety må vi se nærmere på når de politiske samtalene og eventuelle handelsavtaler er ferdige, legger han til.
Spår høyere laksepriser
– Dette betyr sannsynligvis at vi får høyere laksepriser, for det blir flere som kjemper om den fisken som er i markedet, sier analytiker Marius Gaard i Swedbank, som følger oppdrettsnæringen tett.
Han peker på at produksjonen på verdensbasis er begrenset per i dag, og at en åpning av Kina for norsk laks vil bidra til å stimulere prisene mer.
– Kina er en stor kunde globalt og tar om lag 110.000 tonn i året, så de spiser jo rundt fem prosent av alt som produseres i verden, sier han om oppdrettslaksen.
– Norge har vært utestengt fra Kina siden Nobelprisen i 2010 og vi har ikke kunnet sende fisk direkte, men det har gått noe volum via Hongkong og andre kanaler. Det er snakk om rundt 30.000 tonn, sier Gaard.
Han sier at det er fisk fra land som Chile, Færøyene, Skottland og Canada som har stått for mesteparten av konsumet i Kina siden den gang.
– Det er ikke en ny kunde som kommer nå, men forhåpningen er at man kan få en mye større kunde og et marked som er mye større enn i dag. Norge som merkevare står også veldig sterkt blant kinesiske forbrukere, sier Gaard.
– Møysommelig arbeid
– Situasjonen siden 2010 har vært krevende. Normaliseringen av vårt forhold er et resultat av et langsiktig og møysommelig diplomatisk arbeid på mange nivåer for å gjenopprette tilliten mellom våre to land, sier utenriksminister Børge Brende (H).
Utenriksministeren sier at dette arbeidet har vært sentralt for regjeringen siden de kom inn høsten 2013.
– Vår fellesuttalelse med Kina i dag er en håndfast bekreftelse på at vi fullt ut normaliserer vårt forhold samt at vi er blitt enige om viktige skritt fremover i vårt bilaterale forhold. Vi har gjennom våre samtaler lagt grunnlaget for et bredt samarbeid til beste for begge land, sier utenriksminister Brende videre.
Mandag formiddag skal statsminister Erna Solberg orientere Stortinget om forholdet med Kina.