Walmart saksøker staten for å unngå opioid-ansvar

USA truer å gå til sak mot Walmart for deres rolle i opioid-epidemien, men nå forsøker selskapet å komme staten i forkjøpet.

Publisert: Publisert:

Purdue Pharma, produsent av Oxycontin, sa seg skyldig i ulovlig markedsføring av opioidet på onsdag. Selskapet står derfor i fare for å få en saftig bot på 8,3 milliarder dollar.

Walmart går nå til sak mot den amerikanske staten for å ha satt deres apotekerer og apotek i en umulig skvis.

Selskapet skriver i en pressemelding at mens staten truer å gå til sak mot Walmart fordi selskapet ikke har vært kritisk nok til reseptene som leger har skrevet ut, så truer delstater Walmart fordi selskapet har gått for langt i å blande seg inn mellom lege og pasient. I tillegg kommer leger og pasienter med sine egne søksmål når reseptene deres ikke blir godkjent hos Walmarts apotek, ifølge selskapet.

– Vi behøver at retten klargjør apotekerers og apoteks roller og juridiske ansvar overfor utfyllingen av opioid-resepter, skriver Walmart i pressemeldingen.

Kommer staten i forkjøpet

Det amerikanske justisdepartementet har tidligere truet Walmart med både strafferettssak og sivil rettssak for selskapets rolle i opioid-krisen.

Formålet med Walmarts søksmål er mest sannsynlig å komme staten i forkjøpet og ikke bli stilt til ansvar for salget og markedsføringen av nettopp Oxycontin.

Opioid-epidemien i USA har så langt tatt livet av 450.000 mennesker og vart i over 20 år. Mange peker på overmedisinering og ekstrem markedsføring som hovedårsaker bak dødstallene.

Walmart har over 11.000 butikker, de fleste av de med apotek, en omsetning på 500 milliarder dollar i fjor og er verdens største private kjøper av arbeidskraft med 2,2 millioner ansatte. Walton-familien, som eier rundt halvparten av selskapet, er verdens rikeste familie med en formue på 225 milliarder dollar.

Pressemelding: Walmart saksøker staten
Publisert: