Sjeføkonom tror effekten av Trumps økonomiske doping er over

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen hadde trodd på nær forestående resesjon i USA om det ikke hadde vært for en betydelig bedring på boligmarkedet. 

SER VEKSTVANSKER: Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 Markets tror effekten av Trumps skattekutt er tatt ut. De tre første månedene av 2019 ser ut til å bli et labert vekstkvartal, sier han.
  • E24
Publisert: Publisert:

– Det ser ut til å bli et labert kvartal for veksten i den amerikanske økonomien og det er all grunn til å anta at oppgangen går mot slutten. Det viktigste signalet for det er at USA begynner å gå tom for arbeidskraft, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 Markets til E24.

Om utviklingen i boligmarkedet gjennom desember, januar og februar hadde pekt andre veien ville han anslått at det er en betydelig risiko for at USA går inn i en resesjon i løpet av de neste månedene.

– Om en svekkelse i økonomien er på trappene, varsles det så godt som alltid av boligmarkedet, men de dataene har blitt bedre siden i fjor høst, sier han.

Slutten på «Trump bump»?

De siste månedene har bydd på flere eksempler på at effekten av president Donald Trumps skatteletter virker å være avtagende. Ved månedsskiftet viste nye industritall fra USA det største fallet siden høsten 2008 og på fredag forrige uke ble det kjent at næringslivet skapte sjokkerende lave 20.000 nye jobber i USA februar.

Betyr det at vi ser slutten på «Trump bump» – altså utviklingen der arbeidsløsheten har falt og BNP-veksten har økt siden Donald Trump kom til makten?

Nei, sier presidenten selv. USA er snarere «den heteste økonomien i verden akkurat nå». Harald Magnus Andreassen er mer lunken.

– USAs økonomi har gjennom Trumps skattekutt fått bloddop og betydelig stimuli. Jeg tror effekten av dette ligger bak oss og at det ikke blir like lett å vokse fremover. Den store jokeren for videre oppsving vil bli om det er mulig å få flere i jobb. Aldri før har det vært vanskeligere for amerikanske bedrifter å få tak i nok arbeidskraft, forklarer han.

Les også

Wall Street med sin verste uke så langt i år

Ubrukelige tall

Sjeføkonomen i Sparebank1 Markets presiserer at han ikke legger særlig vekt på fredagens overraskelse. De månedlige payrolls-tallene er ubrukelige, hevder han.

– Mest sannsynlig indikerer ikke 20.000 nye jobber nå en bråstopp i arbeidsmarkedet. Jeg mener tallene i januar som kom inn på over 300.000 var altfor høye mens de var altfor lave i februar. Det ligger så mye støy og tilfeldigheter i dem.

Myndighetene kom i det hele med ganske blandede signaler før helgen. For sammen med få nye jobber fortsetter arbeidsledigheten å falle og lønnsveksten stiger. Disse tallene er ganske bra, sier Andreassen.

– Men ser vi litt flere oppsigelser og litt flere nye arbeidsledige samtidig som bedrifter sliter med å få tak i folk. Så bildet er blandet. På forbrukersiden er det noe svakere. Det viser seg blant annet gjennom dårligere bilsalg, men det kan også henge sammen med kaldt vær og den rekordlange nedstengningen av deler av det offentlige.

Twitter-skryt

Donald Trump virker selv å se svært lyst på situasjonen til tross for enkelte svake tall. For det finnes nok av statistikk man kan bruke for å vise hvor bra det faktisk går. Og nettopp det vet presidenten å bruke Twitter til.

– Det er flere amerikanere i jobb i dag, 158 millioner, enn på noe annet tidspunkt i vårt lands historie. Det er stort, skrev han søndag.

More people are working today in the United States, 158,000,000, than at any time in our Country’s history. That is a Big Deal!

Også lederen for det republikanske partiets nasjonalkomité, Ronna McDaniel, er fornøyd. Hun viser til den høyeste lønnsveksten på ti år, laveste ledighet blant latinamerikanere noensinne og generell arbeidsledighet på 4 prosent eller lavere i et helt år – den lengste rekken på 50 år.

Det er imidlertid ventet lav BNP-vekst i årets første kvartal. Sentralbanken i Atlanta anslår at den vil komme inn på 0,5 prosent i perioden der deler av statsapparatet var preget av en rekordlang nedstengning.

I 2018 vokste den amerikanske økonomien med nesten 3 prosent.

Børsfall og avblåser rentehevinger

Jerome Powell, sentralbanksjef i Federal Reserve (Fed), deler ikke Trumps entusiasme over økonomien. Onsdag valgte sentralbanken å holde styringsrenten uendret på 2,25 til 2,50 prosent, samtidig som de avblåste alle planer om flere rentehevinger i 2019.

Det er en helomvending fra signalene Fed ga så sent som i november i fjor, da sentralbanken ventet tre hevinger for 2019. Men så slo frykten inn om global vekstbrems, svakere økonomiske nøkkeltall og en kraftig korreksjon i markedene på slutten av 2018.

Uken ble ikke bedre for presidenten da den såkalte rentekurven ble negativ for første gang siden før finanskrisen i USA på fredag, noe som blir sett på som et varsel om økonomiske nedgangstider.

Det skjedde kort tid etter at en rekke nøkkeltall fra Europa kom inn svakere enn ventet, som ga ekstra fyr på vekstbrems-bålet.

De amerikanske børsene - som Trump elsker å skryte av når pilene peker opp - svarte med den verste børsdagen siden januar, da samtlige nøkkelindekser falt med mer enn 1 prosent for første gang siden 3. januar.

Aller verst var teknologitunge Nasdaq, som falt 2,50 prosent.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. USA
  2. Donald Trump
  3. Arbeidsledighet

Flere artikler

  1. Forventer rentekutt i USA: – Ikke lett å se på data at renten må ned

  2. Økonomer venter første rentekutt på ti år i USA

  3. Den amerikanske sentralbanken varsler to rentehopp i 2023: – Et markert taktskifte

  4. Dette skjer denne uken: – Alarmerende smittetall i flere delstater

  5. Trumps effekt på amerikanernes økonomi: – Han har innført verdenshistoriens største underskudd