Norske selskaper merker flyplasskaos: – Har gjort situasjonen litt vanskelig

Demonstrasjoner fortsetter å lamme Hongkong. Det har skapt utfordringer også for norske selskaper på den kinesiske halvøyen.

PROTESTERER: Demonstranter blokkerte tirsdag avgangsområdet i terminal 2 på Hongkongs internasjonale lufthavn. De fleste flygingene ut fra halvøya er kansellert som følge av demonstrasjonene.
  • Sindre Hopland
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

En rekke norske selskaper har kontorer i Hongkong, halvøyen som for tiden rammes hardt av utbredte demonstrasjoner mot Kina og myndighetene i landet, som har ført til voldelige sammenstøt med politiet.

– Denne gangen er det langt mer alvorlig enn tidligere, jeg ser ingen ende på dette, sier Einar Steen-Olsen, nordmannen som var med å starte opp sykkelmerket Merida, som har kontorer i Hongkong.

Steen-Olsen er også styreleder i Norge-Hongkong Handelskammer, og anslår at han har reist frem og tilbake til Hongkong minst 100 ganger de siste 20 årene. Han mener demonstrasjonene er langt verre enn tidligere opptøyer, som for eksempel paraply-demonstrasjonen tilbake i 2014.

Les på E24+

Bloomberg-kommentar: Valutafallet er Kinas varselskudd til Trump

Samtidig forklarer han at demonstrasjonene ikke har påvirket sykkelselskapet.

Han får støtte av IR-sjef i Nordic Semiconductor, Ståle Ytterdahl, som for én uke siden kom hjem til Norge etter å ha bodd 15 år i Hongkong.

– Dette er heftig, og mer alvorlig enn det har vært på lenge, sider Ytterdahl om situasjonen, men han understreker at det så langt er tilnærmet «business as usual» for Nordic Semiconductor i Hongkong.

Noen ansatte holder seg hjemme

E24 har snakket med en flere nordmenn og en rekke store norske selskaper med kontor i Hongkong. Mange av dem har stor reisevirksomhet og blir dermed påvirket av at flyplassen for andre dag på rad har vært okkupert av demonstranter.

Blant dem er sjøforsikringsselskapet Gard, som sier de følger nøye med på situasjonen.

– Det er mer alvorlig enn vi har sett tidligere. Hvis noen føler seg utrygge, har vi sagt at det er greit at de holder seg hjemme. Vi har gode verktøy for at folk kan jobbe hjemmefra, sier visedirektør i Gard, Svein Buvik.

Han sier driften ikke påvirkes av opptøyene, men det at flyplassen har vært stengt, har vært den største utfordringen.

Malingsgiganten Jotun opplyser at enkelte av deres ansatte har måtte dra til fastlands-Kina for å fly ut av landet.

Også Nordic Semiconductor merker at flyene står i Hongkong.

– Før flyplassen stengte merket vi lite til det, men dette har for første gang gjort situasjonen litt vanskelig, sier IR-sjef Ytterdahl.

DNV GL sier de har kontorer like ved én av byens politistasjoner og offentlige bygg som har blitt gjenstand for aggresjon fra demonstranter.

– Ved to tilfeller har vi valgt å stenge kontoret noe tidligere på ettermiddagen enn hva vi vanligvis gjør – kun for å sikre at de ansatte skulle komme seg vel hjem uten å bli forhindret på noen måte, sier kommunikasjonsdirektør i DNV GL, Per Wiggo Richardsen.

Han forklarer at de ansatte føler seg trygge, til tross for opptøyene.

FN menneskerettighetssjef Michelle Bachelet er bekymret over maktbruken mot demonstranter, og ba tirsdag om en uavhengig gransking.

– Det er veldig lokalt

– Her hausser mediene det opp så det ser ut som det er krig der nede. For oss i sentrale Hongkong merket vi nesten ikke til det og det er veldig lokalt, selv om det har vært alvorlige enkelthendelser, sier Alexandra Haudemann, som jobber for SEB i Hongkong, til E24.

Hun sier at demonstrantene informerer politiet om hvor og når de skal demonstrere, og at de har vært lydige.

– Men det er klart det har eskalert tydelig fra begge sider de siste dagene, og sannsynligheten for at Kina tar hardere grep har nok økt den siste uken. Jeg forstår godt demokratiaktivistene og håper uroen dempes snart, men ser ingen umiddelbar løsning, sier Haudemann.

SPERRET GATER: Demonstranter ble i helgen møtt av opprørspoliti med tåregass.

Retail og turisme mest utsatt

Selv om norske selskaper ser ut til å klare seg bra gjennom turbulente tider i Hongkong, er det andre næringer som sliter mer, og flere internasjonale selskaper sier opptøyene direkte påvirker bunnlinjen.

Les på E24+

Bloomberg-kommentar: Valutafallet er Kinas varselskudd til Trump

Den sveitsiske klokkemakeren Swatch, som også eier merkevarene Omega og Tissot, sier de så en tosifret prosentsvekkelse i regionen som følge av uroen.

Swatch sier de har svært gode marginer fra salg i Hongkong, og kaller det «et viktig salgsmarked», skriver Financial Times.

Mange kinesere fra fastlandet for å handle i Hongkong, men også turistnæringen har fått en smell grunnet demonstrasjonene, noe som resulterte i et shoppefall på 6,7 prosent fra i fjor, ifølge Reuters.

Analytikere uttalte i begynnelsen av august at varehandelen kan gå tilbake med ti prosent om uroen fortsetter.

Børsfall

Også finansmarkedene har straffet Hongkong-børsen for opptøyene, og Hang Seng-indeksen, som viser utviklingen for børsens største selskaper, falt 2,10 prosent i natt.

Siden opptøyene begynte i starten av juni har Hang Seng-indeksen falt 8,36 prosent.

Regjeringssjef Carrie Lam har uttalt at de økonomiske konsekvensene av opptøyene kan bli verre en utbruddet av sars tilbake i 2003, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Hongkong

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Derfor protesterer Hongkong fremdeles, og hvordan kan veien videre bli?

  2. 5.000 demonstranter lammer Hongkongs flyplass

  3. Nye demonstrasjoner ventes i Hongkong

  4. Nye demonstrasjoner på Hongkongs flyplass

  5. Hongkongs leder advarer om alvorlig eskalering