Avis: Kriselandet Venezuela vil selge mer gjeld

Flere investorer skal ha fått tilbud om å bli med på en prisfest på venezuelansk obligasjonsgjeld. 

DEMONSTRASJONER: I nesten to måneder har det venezuelanske folk protestert mot president Nicolas Maduros ledelse av landet.

Foto: Juan Barreto AFP
  • Nina Tuv
Publisert: Publisert:

For drøyt to uker siden ble det kjent at storbanken Goldman Sachs hadde kjøpt obligasjonsgjeld for 2,8 milliarder dollar i Venezuelas statlige oljekjempe, Petroleos de Venezuela.

Det skapte store protester hos opposisjonen i landet, som forlangte at storbankens investering blir etterforsket som mulig lovbrudd.

Nå forsøker det kriserammede landet å selge unna enda mer rabattert obligasjonsgjeld, skriver Marketwatch.

Ifølge investorer skal Venezuela nå være i gang med å forsøke å selge unna fem milliarder verdt av obligasjoner til en sterkt rabattert pris.

Obligasjonene ble opprinnelig utstedt i desember gjennom kinesiske meglere, og har løpetid frem til 2036.

Tilbyr prisfest

Goldman Sachs kjøpte obligasjonsgjelden med en rabatt som tilsvarer hele 31 prosent sammenlignet med papirer med tilsvarende løpetid som omsettes i annenhåndsmarkedet, ifølge Wall Street Journal.

Ifølge investorene som ble tilbudt de nyeste obligasjonene har Haitong Securities USA de siste ukene markedsført gjelden til amerikanske hedgefond-forvaltere som spesialiserer seg på å kjøpe denne typen obligasjoner.

Obligasjonene skal ha blitt tilbudt til en enda større rabatt enn hva Goldman Sachs fikk.

Forskjellen er at disse obligasjonene ikke kan handles elektronisk, fordi de ikke har blitt registrert hos de internasjonale organisasjonene som slike transaksjoner går gjennom. Ifølge investorene er dette blant risikofaktorene som gjør at de ikke vil kjøpe.

Venezuelas regjering utstedte obligasjonene i en rettet emisjon til det statsforvaltede Banco de Venezuela, der Haitong sto som garantist. På det tidspunktet sa finansdepartementet at verdipapirene var øremerket som gjeld, og skulle distribueres til mat- og medisinimportører som har sluttet å levere fordi Venezuela skylder dem milliarder av dollar.

BESKYLDT FOR KORRUPSJON: Venezuelas president, Nicolás Maduro.

Foto: Presidencia AFP
Les også

Fem arabiske stater kutter bånd med Qatar

«Sultobligasjoner»

Økonomien i Venezuela er rammet av en dyp krise. I flere måneder har det venezuelanske folk demonstrert i gatene, og beskyldt president Nicolas Maduro for å sulte befolkningen ved å kutte importen av mat og medisiner og bruke pengene på å betale ned obligasjonsgjeld i stedet.

Opposisjonen i Venezuela mener Goldman Sachs kjøp av obligasjonsgjelden er en måte å pumpe penger inn i regjeringen på, og at det livnærer et allerede korrupt styre.

Utviklingsland som Venezuela tetter typisk igjen finansieringsgap ved å utstede obligasjoner gjennom Wall Street-firmaer og europeiske banker som distribuerer gjelden til obligasjonsfondsforvaltere globalt.

De siste årene har Venezuela imidlertid vært utestengt fra dette markedet. Økonomien har krympet med om lag 27 prosent siden 2013, og ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF) vil inflasjonen nå svimlende 720 prosent i år.

I tillegg sluttet sentralbanken å publisere økonomiske indikatorer som betalingsbalanse og BNP i 2015. Det hele gjør det svært vanskelig for investorer å anslå landets betalingsevne.

Strategien er nå å utstede obligasjoner direkte til statskontrollerte enheter som deretter forsøker å videreselge gjelden til utenlandske kjøpere til forhandlingspriser.

Samtidig roper opposisjonene høyt i protest og mener at obligasjonene er ugyldige fordi de ikke er godkjent av kongressen.

Les også

Venezuelas president lover folkeavstemning

Les også

200.000 mennesker demonstrerte mot Maduro i Venezuela

Les også

– Venezuela trenger hjelp fra resten av verden

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Venezuela
  2. Goldman Sachs
  3. Økonomi

Flere artikler

  1. Venezuelas opposisjonsleder: Slakter Goldman Sachs etter milliardkjøp av gjeld

  2. Dow Jones: Goldman kvitter seg med kriselandets gjeld

  3. Ber den amerikanske kongressen om hjelp

  4. Annonsørinnhold

  5. Laveste bankreserver på over 20 år

  6. Blodig valg i Venezuela - USA overveier sanksjoner