«Alle» venter renteheving fra den amerikanske sentralbanken

Det vil være svært overraskende om ikke Fed hever renten nå, mener analytikere. Om den amerikanske sentralbanken vil si noe om fremtidig nedtrapping av balansen, er det knyttet mer spenning til.

HOLDER PRESSEKONFERANSE ONSDAG: Federal Reserve-sjef Janet Yellen offentliggjør onsdag kveld norsk tid ny rentebeslutning. Her fra en pressekonferanse i forbindelse med et møte i den pengepolitiske komiteen tidligere i vår.
  • Ingvild Sagmoen
Publisert: Publisert:

Onsdag kveld i 20.00-tiden norsk tid legger Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (Fed), frem sin rentebeslutning etter et todagers møte.

Det er bredt ventet at Fed vil heve renten med 0,25 prosent på dette møtet.

Intervallet for styringsrenten vil dermed komme opp i 1-1,25 prosent.

Hvorvidt Fed vil heve, senke eller holde renten uendret denne gangen, er det altså ikke knyttet noe særlig spenning til.

Det store spørsmålet nå er heller om Fed allerede onsdag vil legge frem en plan for nedtrapping av balansen, skriver CNBC.

Fed har nemlig gitt uttrykk for at de i løpet av 2017 vil annonsere en slik plan.

Tror spørsmålet blir et tema

Fra 2008 til 2014 kjøpte den amerikanske sentralbanken store mengder obligasjoner for å stimulere økonomien, og balansen vokste til 4,500 milliarder dollar.

– De bygde opp balansen for å få fart i økonomien og presse de lange rentene ned, sier seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets.

Dersom Fed nå bestemmer seg for å redusere balansen, innebærer det at sentralbankens etterspørsel etter obligasjoner faller, og det kan føre til at markedsrentene stiger.

Les også

Yellen holder renten uendret

Sentralbanken må føle seg trygg på at økonomien tåler at rentene kommer opp igjen før nedtrappingen kan starte, forklarer Magnussen.

Amerikanske nøkkeltall tilsier at økonomien nå går bra nok til at nedtrappingen kan begynne, påpeker han. DNB Markets tror imidlertid at det kan drøye til januar før Fed begynner å redusere balansen. Samtidig tror Magnussen spørsmålet vil bli et tema på onsdagens pressekonferanse.

– Fed vil nok konkretisere dette i form av en plan for hvordan det skal skje. De fleste tror at de vil vente til september før de legger frem en slik plan. Men de vil nok diskutere det på dette møtet, og det er sannsynlig at Yellen vil få spørsmål om det på pressekonferansen, sier han.

«Duete» ikke å si noe

Ettersom «alle» forventer renteheving onsdag, er det spørsmålet knyttet til

nedtrappingen av balansen markedene er mest spent på, skriver CNBC.

– Det er det alle kommer til å se etter. Jeg tror ikke det er noen overraskelse at de hever renten med 25 prosentpoeng. Det kommer til å bli et spørsmål hvordan de forener det med balansen. Hvis de ikke sier noe særlig om det, kommer det til å bli sett på som veldig «duete» av markedet, sier Jim Caron ved Morgan Stanley Investment Management til CNBC.

Dersom Fed begynner å redusere balansen, vil det konkret innebære at sentralbanken slutter å reinvestere pengene den får når obligasjonslån den eier kommer til forfall.

Nordea Markets' sjefanalytiker Johnny Bo Jakobsen tror nedtrappingen vil starte først i desember, og at den vil skje på en gradvis og forutsigbar måte.

I et notat fra 9. juni skriver Jakobsen at dersom Fed ønsker å begynne og redusere balansen så tidlig som i september, forventer de at banken vil signalisere dette relativt tydelig på møtet som kommer nå.

Kan komme endringer i renteanslaget

Siden Fed for første gang siden finanskrisen hevet renten i desember 2015, har renten blitt satt opp fire ganger.

– Det vil være svært overraskende om de ikke hever renten nå, sier Magnussen i DNB Markets.

– Markedet har priset inn en renteheving, og Fed har ingen ønsker om å overraske markedene på noen måte, sier han.

Ettersom Yellen holder pressekonferanse etter rentebeslutningen onsdag, kan det i teorien innebære at det kommer nye vurderinger fra Yellen under den. Men Magnussen forventer ikke det.

– Min erfaring er at hun holder seg til budskapet fra rentebeslutningen. Jeg følger med på konferansen, men det er sjelden det kommer noe nytt der, sier han.

Les også

Tror Fed gasser på i 2017: - Kan bli mer enn tre renteøkninger

Det kan imidlertid komme noen endringer i renteanslaget, tror han. Fed har tidligere indikert at de ser for seg to hevinger til i år, fulgt av tre hevinger neste år, og tre i 2019.

– Det kan for eksempel hende at de går fra tre til fire hevinger neste år, men at de kanskje kutter i anslaget for året etter, fra tre til to. De har kommunisert at de skal heve renten opp mot 3 prosent, sier han, og fortsetter:

– Det er alltid en del interesse rundt hvor mye de ser for seg å heve renten. Men markedet har i utgangspunktet ikke priset inn alle hevingene, og jeg tror ikke markedet vil bry seg så veldig mye om de gjør noen endringer i anslagene.

Feds rentemøte starter tirsdag og varer i to dager. Onsdag kveld holder sentralbanksjef Janet Yellen pressekonferanse, og nye makro- og renteprognoser publiseres – i tillegg til at altså rentebeslutningen offentliggjøres.

Les også

Yellen holder renten uendret

Les også

USA rører ikke renten

Les også

Tror Fed gasser på i 2017: - Kan bli mer enn tre renteøkninger

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Rentemøte Den amerikanske sentralbank (Fed)

Flere artikler

  1. Yellen hever renten

  2. Inflasjon viktigste tema i Feds vakuummøte:
    – Markedet tror Fed tar feil

  3. – Markedet kan få seg en «haukete overraskelse»

  4. Fed-sjefen må svare for Kongressen: – Politikerne vil være opptatt av balansen

  5. Norges Bank senker rentebanen: – Helt utrolig!