Trump hyller Putin

Republikanernes presidentkandidat Donald Trump kom med skarp kritikk av landets forsvar, truet med å sparke generaler og lovpriste Putin under et TV-sendt sikkerhetspolitisk forum.

PUTIN-HYLLEST: Republikanske Donald Trump snakker med Matt Lauer under commander-in-chief-forumet i New York onsdag kveld.

Foto: Mike Segar Reuters
 • NTB
Publisert:

Selv om det er nesten tre uker til deres første offisielle presidentdebatt, deltok både Hillary Clinton og Donald Trump på en debatt under NBCs såkalte commander-in-chief-forum på hangarskipet USS Intrepid i New York. De to kandidatene sto ikke på scenen samtidig, men presentere sine syn hver for seg under utspørringer fra TV-vert Matt Lauer og spørsmål fra krigsveteraner i salen.

Forumet blir sett på som en oppvarming til presidentkandidat-debatten 26. september, og ifølge Reuters er det sjelden at presidentkandidatene opptrer for det samme publikum uten å være i debatt med hverandre.

Forsvarte e-postbruk

Clinton inntok scenen først, etter å ha kastet mynt og kron. Hun måtte svare på spørsmål om hennes år i regjering, og spesielt om den mye omtalte epostsaken.

Clinton gjentok at det var en feil å bruke en privat epostserver, men holdt fast på at hun ikke satte nasjonens sikkerhet på spill. Den tidligere utenriksministeren måtte forsvare sin støtte til Irak-krigen og intervensjonen i Libya.

– Donald Trump nekter å ta ansvar for at han selv støttet krigen i Irak, sa Clinton. Republikanernes kandidat har flere ganger sagt at han alltid har ment at krigen i Irak var en feil, til tross for at han i flere intervjuer i 2002 uttrykte sin støtte til invasjonen.

Ingen styrker mot IS

Clinton, som har hevdet at motstanderens temperament gjør ham uskikket til å lede verdens største militærmakt, forsøkte å dreie utspørringen over på hva hun vil gjøre med sikkerhetspolitikken om hun vinner i november.

Hun lovet å ikke sende amerikanske bakkestyrker til Irak og Syria for å kjempe mot IS, i tillegg til å holde ukentlige møter med representanter fra Pentagon og departementet for veteran-saker.

– Bruken av makt skal være siste utvei, ikke første løsning, sa hun.

Stoler på folkevettet

Trump gjorde lite for å imøtegå kritikken om hans manglende utenrikspolitiske erfaring, og han svarte svært vagt på spørsmål om hvordan han skal forberede seg på de mange komplekse sakene som lander på hans pult om han blir øverstkommanderende.

I stedet sa han at han stoler på sine rådgivere og sitt eget folkevett, og understreket at han vil kreve en plan fra militære ledere innen 30 dager hvis han blir president.

Hyllet Putin

Trump benyttet anledningen til å sammenligne Russlands president Vladimir Putin med USAs president Barack Obama.

– Jeg tror jeg vil klare å komme overens med ham. Han har vært en leder. Langt mer enn hva vår president har vært, sa Trump om Putin. Han har flere ganger rost Putin, til stor bekymring for republikanere som anser den russiske presidenten som en trussel mot allierte land i Europa.

I forkant av onsdagens forum lanserte Trump en plan der han tar til orde for kraftig økning i militærutgiftene. Han ønsker å overbevise skeptikere både blant republikanerne og demokratene om at han er rette mann til presidentposten.

Les også

Goldman Sachs forbyr pengegaver til Trump og Pence

Les også

Nye målinger gir Trump ledelse

Les også

Nordea: En Trump-seier kan gi økonomisk skade langt utenfor USA

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Donald Trump
 2. Vladimir Putin
 3. Hillary Clinton
 4. USA-valg 2016
 5. Barack Obama
 6. Demokratene, USA
 7. Republikanerne, USA

Flere artikler

 1. Republikanske rikinger gir Trump en kald skulder

 2. Fersk statistikk: Trump i føringen

 3. Trumps kampanjesjef før økonomitale: – Han vet hva han må gjøre

 4. Mener han kan doble USAs vekst

 5. Warren Buffett slår tilbake mot Trumps skatteutspill