287.000 nye jobber i USA i juni

Det amerikanske jobbmarkedet overrasker positivt etter mai-sjokkmålingen.

USA-COMEBACK: Etter en begredelig mai-måling kommer det amerikanske arbeidsdepartementet med jubeltall. Her er cheerleadere på en amerikansk fotballkamp tidligere i år.

Foto: Thomas B. Shea Afp
  • Karl Wig
  • Johann D. Sundberg
Publisert:

Det ble skapt hele 287.000 nye jobber utenfor landbruket i USA i juni, viser ferske tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet.

Det er over 100.000 mer enn markedet forventet, og tyder på at det slett ikke står så dårlig til i det amerikanske arbeidsmarkedet som den sjokkerende mai-målingen bar bud om.

Forhåndsestimatet var 180.000 nye jobber i juni, ifølge en Bloomberg-rundspørring blant økonomer. Både dollaren og oljeprisen har styrket seg på at fasiten overgikk forventningene. Amerikanske renter har steget noe.

Les også

Derfor er «månedens viktigste tall» månedens viktigste tall

– Veldig sterkt

– Tallene var veldig sterke. Dette er det sterkeste tallet siden oktober i fjor, sier sjefanalytiker Gaute M. Langeland i Nordea Markets til E24.

Senioranalytiker Kyrre Aamdal i DNB Markets er mer avmålt.

– Nå fremstår utviklingen grei, sier han til E24, og minner om forrige måned.

– Dette viser at den svært svake jobbveksten i mai var en tilfeldighet. Når disse tallene sees under ett, får vi en grei vekst i amerikansk sysselsetting.

Når det skapes over 150.000 jobber per måned over tid, ventes arbeidsledigheten å synke.

... men mager lønnsvekst

Samtidig som juni-tallene ble offentliggjort, ble jobbveksten i mai nedrevidert fra de svært skuffende 38.000 til magre 11.000.

– Man må se de to månedene under ett, og da er det sterke tall, presiserer Langeland.

Men alt er ikke rosenrødt. Ekspertene peker på at lønnsveksten var lavere enn ventet, på magre 0,1 prosent fra mai til juni.

– Det forteller at på den ene siden er det bra fart i arbeidsmarkedet, mens det på den andre siden ikke er tegn til at lønnsveksten tar seg opp. Det gjør at man kan stille spørsmål ved hvor stramt arbeidsmarkedet i USA egentlig er, sier Langeland.

– GREI UTVIKLING: Selv om juni-tallet er svært sterkt, må det sees i sammenheng med den svært lave jobbveksten i mai, mener seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets. Han tror fortsatt Janet Yellen vil vente til desember med å heve rentene.

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

Tror Yellen avventer

Etter både brexit og skuffende nøkkeltall den siste måneden, har markedets utsikter om renteheving forskjøvet seg til 2018.

Les også

God jobbstatistikk fra USA

Selv om den sterke jobbveksten i juni isolert gir sentralbanksjef Janet Yellen et argument for en snarlig renteheving – slik hun egentlig planla – tror Langeland det må mer til før det igjen blir aktuell politikk.

– Jeg tror nok vi må se flere sterke tall før det blir aktuelt, sier han.

Spår renteheving i desember

Aamdal i DNB Markets viser til at Fed ikke synes dagens lave rentenivå er ideelt. Men Yellen har ikke hastverk, sier han:

– Mai-tallet skapte usikkerhet om hvor sterk veksten var, men nå ser det bildet ut til å være endret litt. Samtidig har brexit skapt mye usikkerhet i finansmarkedene. Det tilsier at Fed bør gå varsomt fram. Selv om dagens tall var positivt, kan Fed fortsatt ta seg tid og se an bildet, sier senioranalytikeren.

DNB Markets har prognose om at Fed setter opp renten i desember.

– Dagens tall øker sjansen for at det kan skje tidligere, men ikke nok til at vi endrer den prognosen nå, sier Aamdal.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. USA

Flere artikler

  1. – Har vært overraskende skuddredd

  2. – Klart bedre enn ventet

  3. Nye svake jobbtall kan skape amerikansk resesjons-snakk

  4. Dette må du vite før månedens viktigste tall

  5. USA skapte 156.000 nye jobber i desember