EU og Hellas i bitter ordkrig om statistikksjef

Brussel: Anklagene mot tidligere statistikksjef Andreas Georgiou om manipulering av statistikk har utviklet seg til en verbal feide av de sjeldne mellom Hellas og EU-kommisjonen.

Her er tidligere statistikksjef Andreas Georgiou i Athen i 2010. Nå må han snart møte i retten, anklaget for å ha manipulert statistikk og undergravd nasjonale interesser.
Publisert: Publisert:

Andreas Georgiou ble innsatt som ny sjef i det greske statistikkbyrået Elstat i 2010. Oppgaven var å få orden i regnskapet etter år med fusk og massering av tallene.

Nå står han tiltalt for selv å ha manipulert statistikken og undergravd nasjonale interesser.

Saken er allerede politisk betent. Men denne uken ble konflikten hevet til et nytt nivå da også EUs arbeidskommissær Marianne Thyssen blandet seg inn – til stor irritasjon for grekerne.

EU-kommisjonen bekymret

EU-kommisjonen uttaler seg av prinsipp ikke om enkeltrettssaker, forsikret Thyssen da hun holdt en pressekonferanse om saken onsdag ettermiddag.

Det hun derimot ville snakke om, var påstandene om saken som var blitt fremsatt i gresk presse.

– Vi er bekymret over utspill i mediene som trekker i tvil påliteligheten til de økonomiske dataene som ligger til grunn for det økonomiske støtteprogrammet for Hellas, sa Thyssen.

Ifølge henne har EUs statistikkbyrå Eurostat verifisert at tallene som ble innrapportert om gresk økonomi i perioden mens Georgiou var sjef for Elstat fra 2010 til 2015, var nøyaktige og pålitelige.

– Til forskjell fra det som var situasjonen før denne perioden, la den belgiske EU-kommissæren til.

Les også

Hellas' statistikksjef risikerer livstid i fengsel

«Grunnlovsstridig»

I et brev til grekerne krever EU-kommisjonen nå at regjeringen i Hellas må gå ut og offentlig ta til motmæle mot «det falske inntrykket» som er skapt av at statistikken som ble produsert av Elstat under Georgious ledelse, var manipulert.

Brevet vekker kraftige reaksjoner på gresk side.

– Det strider direkte mot både den greske grunnloven og europeisk lov, sier Dimitris Papangelopoulos, statssekretær i justisdepartementet i Hellas.

– EU-kommisjonen ber i realiteten greske myndigheter om å gripe inn mot det uavhengige greske rettssystemet til fordel for Georgiou, som etterforskes for mulige lovbrudd, sier Papangelopoulos ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Nekter skyld

Georgiou selv har hele tida nektet straffskyld i saken. Han mener det eneste han er skyldig i, er å ha fortalt verden sannheten om gresk økonomi etter år med forfalskede tall.

– Jeg føler jeg lever i en paradoksal verden der alt er snudd på hodet. De som har produsert pålitelig statistikk som en rekke ganger er blitt godkjent av internasjonale institusjoner, trekkes for retten, mens de som har motsatt seg dette, og som er ansvarlige for å ha forfalsket statistikk tidligere, går fri, sier han til avisen Financial Times.

Tiltalen mot Georgiou er at han skal ha undergravd nasjonale interesser ved å overdrive størrelsen på budsjettunderskuddet for 2009. Ifølge Georgious nye anslag var underskuddet mer enn dobbelt så stort som man trodde.

Anklagen er at de nye tallene bidro til å tvinge Hellas inn i en gjeldsavtale med internasjonale kreditor.

Les også

Dette er de 10 mest sårbare statene i verden

Les også

Hollande, Merkel og Renzi lover nytt kapittel

Les også

Flyktningstrømmen til Hellas tar seg opp igjen

Publisert:

Her kan du lese mer om