Bookmakerne tviler på «brexit»: 95 prosent av veddemålene satt på at britene blir i EU

I takt med at meningsmålingene om «brexit» har svingt i EUs favør, har også Storbritannias bookmakere justert på oddsen. Og langt flere pund settes på den EU-positive siden.

I MEDVIND: Etter det brutale drapet på parlamentsmedlemmet Jo Cox, og etterhvert som folkeavstemningen nærmer seg, har meningsmålingene vist en økende støtte for å bli i EU. Illustrasjonsbilde.

Foto: Justin Tallis AFP
Publisert:,

Storbritannias bookmakere har stadig større tro på at britene velger å bli i EU under torsdagens folkeavstemning.

De siste dagene har meningsmålinger vist sprikende resultater.

I en meningsmåling utført for avisen The Times var det 44–42 i fordel for utmeldelse, mens i en måling publisert av Daily Telegraph var det 53 prosent som vil forbli i EU mot 46 prosent som ønsker utmeldelse.

Financial Times oversikt over meningsmålinger viser helt dødt løp, 44 prosent «for» og 44 prosent «mot» EU. Til sammenligning viste en måling fra The Independent i forrige uke at 55 prosent sa at de ville stemme nei til EU.

Målingene kommer etter at tendensen har snudd noe fra «utmeldelse» til «forbli» etter drapet på Labour-politiker Jo Cox før helgen.

En tendens som fikk Europas børser til å reagere positivt i går.

Hør E24s podkast «Valebrokk & Co»: Slik vil «brexit» påvirke Norge

Tipperne heller mot «ja»

Bettingselskapet Ladbrokes melder at oddsen for at britene stemmer for å bli i EU på torsdag har blitt redusert til 2/7, noe som tilsvarer en 74 prosents sjanse. Det melder Bloomberg. (Oddsen tilsvarer 1,29 etter norsk tellemåte).

Ifølge nyhetsbyrået har 95 prosent av pengene som har blitt satt i veddemål om valget de siste 24 timene blitt satt på at britene stemmer «ja» til EU. Til sammenligning var 73 prosent av veddemålspengene satt på at britene blir i forrige uke, ifølge data fra bookmakeren William Hill

– Når det gjelder pengene, ser det ut som «brexit» begynner å falle før det siste hinderet, sier Jessica Bridge, en talskvinne for Ladbrokes, ifølge nyhetsbyrået.

Hos bettingselskapet Betfair skal en person ha veddet 315.000 pund (3,8 millioner kroner) på at Storbritannia blir i EU, ifølge nyhetsbyrået.

(saken fortsetter under bildet.)

VENDEPUNKT? Det brutale drapet av Labour-politiker og EU-tilhenger Jo Cox den 19. juni ser ut til å ha bidratt til å endre EU-debatten i Storbritannia. Her fra blomsterhavet lagt ned ved drapsstedet.

Foto: Oli Scarff AFP

Ligner på Skottland-valg

Hos konkurrenten Betfair mener man at utviklingen i markedet ligner svært mye på det man så i forbindelse med folkeavstemningen i Skottland i 2014 om uavhengighet fra Storbritannia.

Les også

Hva om britene vil ut? Slik starter en «brexit»

Det valget endte med at skottene stemte for å bli i unionen.

– Dette markedet fortsetter å etterligne mønsteret fra skottenes folkeavstemning, der den historiske troen på et «nei» falt noe ti dager før avstemningen før den snudde seg en uke før, sier Naomi Totten hos Betfair, som gir en 75 prosents sjanse for et ja til EU, ifølge Bloomberg.

Det er en kraftig økning i sannsynligheten som lå til grunn for oddsen Betfair ga i forrige uke. Da anslo bettingselskapet at det var en 62 prosents sjanse for at britene blir i EU.

Frykter for pundet

Mens tidligere borgermester i London, Boris Johnson, og UKIP-leder Nigel Farage driver frem kampanjen for å få britene ut av EU, kjemper statsminister David Cameron og en rekke andre samfunnstopper for det motsatte.

(saken fortsetter under bildet.)

TAPER TERRENG? UKIP-leder Nigel Farages budskap om å «ta landet tilbake» fra Brussel-byråkratene synes på ha tapt noe momentum.

Foto: Scott Heppell AFP

IMF-sjef Christine Lagarde og en rekke kjente økonomer har advart britene mot å forlate EU.

Blant dem er investoren George Soros, som er kjent som mannen som knuste Bank of England i 1992.

Han advarte i et innlegg i The Guardian om å forlate EU.

Les også

– Det er veldig farlig

Blant annet mener Soros at pundet vil falle dramatisk hvis britene velger å forlate unionen.

– Verdien av pundet vil falle bratt. Det vil ha en øyeblikkelig og dramatisk effekt i finansmarkeder, investeringer, priser og sysselsetting, skriver 85-åringen.

Eika Gruppens sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen er også blant dem som frykter konsekvensene av en «brexit»:

– Storbritannia vil lide, ved at finansnæringen desimeres og offentlige budsjetter må strammes til fordi skatteinngangen faller, sier Andreassen – og lister opp følgende scenario:

– Pundet vil falle ned mot 10 kroner i norsk regning, og Storbritannia får en resesjon av ukjent styrke.

Les også

EU-president til britene: – Bli hos oss

Les også

Ulltveit-Moe om «brexit»-vinden: – Det er veldig farlig

Les også

Svenskene er mest engstelig for en «brexit»

Her kan du lese mer om