Handelsblatt: Slik er Tysklands hemmelige brexit-plan

Tysklands forbundskansler Angela Merkel og finansminister Wolfgang Schäuble var i gang med planleggingen på hvordan de skal agere lenge før britene faktisk stemte for brexit.

LAGER PLANER: Sjeføkonom Øystein Dørum tror Tysklands brexit-planer kan ha havnet i mediene fordi landet ønsket å gi en advarsel til Storbritannia. Her ved Tysklands forbundskansler Angela Merkel og finansminister Wolfgang Schäuble.

Foto: Soeren Stache Ap
Publisert:,

Et åtte sider langt hemmelig dokument inneholdt tiltakene Tyskland ønsket dersom Storbritannia skulle stemme for å trekke seg ut av EU.

Dokumentet er lekket fra Tysklands finansminister Wolfang Schäubles eget kontor, melder den tyske avisen Handelsblatt.

Ifølge dokumentet ønsker Tyskland at Storbritannia skal tilbys en handleavtale med EU, men den må ikke være for lukrativ i frykt for at andre også da vil vurdere å trekke seg ut av unionen.

Blant annet vil en handelsavtale innebære at Storbritannia ikke får fullstendig tilgang til den indre markedet i EU, og dermed må belage seg på å betale noe importtoll, eller andre tariffer for sine varer, skriver den tyske avisen ifølge Forbes.

Dette betyr at britene trolig må belage seg på at prisen på importvarer fra EU stiger noe, i tillegg til at de tvinges til å sette ned prisen på sine egne varer for å være konkurransedyktig mot varer fra EU.

TROR PÅ EØS-AVTALE: Sjeføkonom i DNB Markets Øystein Dørum.

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

Vil ikke slå sammen gjeld

I tillegg ønsker Schäuble å unngå at Frankrike og Italia bruker brexit for å presse om ytterligere sanering av gjeld i EU, skriver den tyske avisen.

Mens Tyskland har en statsgjeld på 71,2 prosent av landets BNP har Frankrike og Italia gjeld som tilsvarer henholdsvis 95,8 og 132,7 prosent av BNP, ifølge tall fra eurostat.

Italia er et av fem land i eurosonen med en gjeld på over 100 prosent av BNP.

Sjeføkonom Øystein Dørum mener det er svært naturlig at Tyskland ønsker å sikre seg for dette, men tror ikke det vil bli nødvendig.

– Ifølge beregningene til IMF og OECD ser det ikke ut til at brexit vil bli det himmel og helvete for andre EU-land som det blir for britene, sier Dørum.

Les også

Ut og reise? Slik påvirker «brexit» ferieregningen din

Han tror veksten i gjeldsraten til EU-landene vil bli så lav at det ikke er noen grunn til å forsøke å sikre reforhandlinger, selv for de mest gjeldstyngede landene.

Burde fått EØS

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets er overrasket over at det virker som Tyskland dermed ikke ønsker å tilby Storbritannia en EØS-avtale slik Norge har.

– En slik avtale ville etter min mening helt klart vært den beste måten å redde stumpen på. Ved å gjøre dette kunne en reddet fellesskapet, og på mange måter ville Storbritannia kunnet fortsette å operer slik de gjør i dag, sier han til E24.

En EØS-avtale ville gitt Storbritannia full tilgang til det indre markedet, men landet ville også være pålagt å innføre EU-direktiv uten å selv ha stemmerett i parlamentet.

– Jeg tror ikke Storbritannia ville godtatt en slik avtale fordi dette ville virkelig betydd at EU tok avgjørelser for dem, noe de klart har sagt at de ikke ønsker, sier Dørum.

Les også

Fredriksens laksekjempe tjener på «brexit»

Han legger til at en ordning på lik linje med Sveits er et annet alternativ. Dette innebærer en serie handelsavtaler mellom EU og Storbritannia. Minuset med dette er at hver avtale vil kreve tid å utarbeide og innføre.

Den siste løsningen er en blanding mellom Sveits og Norges avtaler hvor britene kun får de samme betingelsene som andre land. I dette tilfellet vil britiske varer kunne møte høye tollbarrierer.

Alle tjener på avtale

Dørum er ikke alene om å tro at en ny avtale vil være positivt både for Storbritannia og Tyskland.

– Handelen mellom Tyskland og Storbritannia er stor, og britene er svært integrert i handelen mellom EU-landene, om de da går ut er det ingen tvil om at dette vil ramme næringslivet i alle landene som handler med Storbritannia, sier seniorforsker Hege Medin i NUPI.

Hun legger til at dette trolig er bakgrunnen for at Tyskland vil tilby britene en eller annen form for handelsavtale.

– Jeg tror en ny handelsavtale mellom Storbritannia og EU ved brexit vil være av stor interesse for flere av landene i EU. Handelen i dag er tett integrert gjennom felles standarder, regelverk og tollfrihet. Dette er blant annet motivasjonen som gjør at en ny handelsavtale vil være lønnsomt, sier Medin.

Hun legger også til at selv om en handelsavtale isolert sett vil være gunstig, er man i EU også redd for at flere vil følge Storbritannia i å forlate unionen. Det er derfor en bekymring at en gunstig avtale med Storbritannia vil friste flere land til å følge etter. Dette taler mot å gi Storbritannia en god avtale.

Da brexit-stemmen var et faktum, uttalte Tysklands forbundskansler Angela Merkel at hun synes det var trist at britene vil forlate EU, men at de resterende 27 medlemslandene nå må stå sammen og sikre videre samarbeid.

Hva som blir konsekvensene av brexit gjenstår å se, men en pekepinn kommer trolig allerede tirsdag etter at regjeringslederne i de 27 gjenværende medlemslandene har møttes i det europeiske rådet.

Les også

Investeringsbank varsler kraftig nedtur etter brexit

Les også

Slik kan «brexit» unngås

Les også

Handelsbanken om «brexit»: Økt sannsynlighet for rentekutt i Danmark