Argentina håper sjokkrente skal redde økonomien: – Kan øke risikoen på lengre sikt

Argentina har på ny gått en økonomisk felle, men nyheten om høyere styringsrente har allerede styrket valutaen noe. For president Macri er det viktig å redde økonomien og ha IMF i ryggen, mener førstelektor. 

PESOFALL: På det meste svekket valutaen seg med 17 prosent mot dollaren torsdag. Men sentralbankgrep har allerede styrket pesoen.

Foto: Marcos Brindicci Reuters
  • Tyra Kristiansen Stave
Publisert:

Torsdag økte Argentina styringsrenten med 15 poeng til 60 prosent i håp om å redde pesoen og bremse inflasjonen. Onsdag ba den argentinske presidenten Mauricio Macri IMF om ytterligere støtte til å redde den skakkjørte økonomien.

Tidligere i august økte sentralbanken renten fra 40 til 45 prosent. Valutaen fortsatte likevel å falle, men tok seg opp etter dagens økning.

Pesofall

På det meste falt pesoen 17,2 prosent mot dollaren torsdag, men økningen av styringsrenten gjorde at valutaen tok igjen noe av fallet i løpet av dagen. Torsdagens valutafall er på over ti prosent ved 22-tiden norsk tid.

Les også

Argentina hever styringsrenten fra 45 til 60 prosent

– En fortsatt sterk peso medfører økende forgjelding og svekket konkurransekraft, og derfor er en svekkelse av pesoen nødvendig, sier førstelektor ved Universitetet i Oslo Tor Opsvik.

– Men alle som har brakt utenlandsk kapital inn i Argentina vil gjerne ta ut gevinsten før svekkelsen av valutaen gjør denne gevinsten mindre verdt, og det betyr igjen at forventninger om at valutaen vil svekkes, også betyr fare for kapitalflukt og økonomisk krise, sier Opsvik til E24.

Av valutaene i alle fremvoksende markeder, har den argentinske pesoen mistet mest verdi mot dollaren så langt i år. Pesoen har falt 53,9 prosent mot dollaren, mens kriserammede tyrkisk lira har falt 43,5 prosent, ifølge Bloomberg.

Høy inflasjon

Et av kravene til lånet fra Det internasjonale pengefondet (IMF) som ble innvilget i juni er at Argentina bremser inflasjonen. Det siste året har landet hatt en inflasjon på 31,2 prosent. IMF vil ha den 10 prosentpoeng lavere.

Les også

Tyrkia-krise smitter over på fremvoksende økonomier: – Effekten blir forbigående og liten

– En svekket peso vil gjøre importerte varer dyrere og vil derfor drive opp inflasjonen, sier Opsvik.

– Det viktig for president Macri å overbevise markedene om at peso ikke vil falle ytterligere, og en måte å gjøre det på er å sette opp styringsrenten til 60 prosent slik han nå har gjort.

Opsvik forklarer at Argentina står overfor et sammensatt problem.

– Høyere rente gjør det mer lukrativt å ha penger i Argentina, men det gjør det samtidig dyrere å investere i produktiv virksomhet og gjør dermed landet enda mindre konkurransedyktig.

– Paradoksalt nok vil de tiltakene som har til hensikt å roe markedene, samtidig bidra til å svekke konkurranseevnen og øke utenlandsgjelden, og dermed ytterligere øke risikoen på litt lengre sikt, sier Opsvik.

IMF-hjelp

I juni fikk Argentina innvilget historiens største IMF-lån. Landet fikk da den første delen av pakken på 15 milliarder dollar.

Onsdag ba president Mauricio Macri IMF, Det internasjonale pengefondet, om å fremskynde utbetalingene til landet. IMF godtok å revurdere hvordan krisepakken på 50 milliarder dollar, tilsvarende 415 milliarder kroner, skal utbetales.

SENTRALBANK-GREP: Tor Opsvik ved Universitetet i Oslo mener Argentina må øke styringsrenten, men at det kan øke risikoen på lang sikt.

Foto: UiO

– Ballen er nå på IMFs banehalvdel når markedene og den argentinske regjeringen venter på ytterligere støtte, skriver Danske Bank i en kommentar.

– Vi forventer at den kommer snart etter at IMF-direktøren ga sin støtte i går, skriver banken videre.

Macri sa i en tale sendt via Youtube at forespørselen til IMF onsdag var ment for å «eliminere usikkerhet som kan ha blitt forårsaket av forverringen av den internasjonale konteksten», ifølge Financial Times.

– Å garantere finansiering for 2019 vil gjøre det mulig for oss å styrke tilliten og gjenoppta økonomisk vekst så fort som mulig, sa Macri.

Marci har bedt om “alle nødvendige ressurser” for å finansiere 2019-budsjettet, ifølge Financial Times.

– Veldig mye avhenger av investorenes forventninger til hva som kommer til å skje, og det er derfor det er viktig for Macri og ha IMF i ryggen, sier Opsvik.

Danske Bank forventer at IMF vil hjelpe Argentina, og at krisepakken vil øke. Banken tror at grepene til IMF og sentralbanken vil styrke pesoen.

Trøblete forhold

Mange i Argentina skylder på IMF for den økonomiske krisen i 2001. Tor Opsvik tror ikke det er noen fordel for Macri at velgerne hans ser at han har IMFs støtte.

– IMF er veldig upopulære etter at de støttet og jublet fram de nyliberale reformene på 1990-tallet, men unnlot å stille tilstrekkelige garantier da hele modellen krasjet i 2001, sier Opsvik.

Paul Greer ved Fidelity International i London sier til Bloomberg at han tror Argentina går mot en hardtslående resesjon det neste året. Dette legger mye press på president Macri som vil stille til gjenvalg i oktober 2019, mener Greer.

Tilbake til markedsøkonomi

Landet var nesten avkuttet fra det globale finansmarkedet i store deler av 2000-tallet og hadde lite utenlandsgjeld, skriver Bloomberg.

Les også

Analytiker tror ikke Tyrkias omfattende innstramminger er nok: – Hovedgrepet som må til høyere renter

Under Macri, som har sittet ved makten siden 2015, har landet returnert til det globale markedet og har pådratt seg utenlandsgjeld på over 50 milliarder dollar på to år, ifølge Bloomberg.

– Argentina var i praksis utestengt fra internasjonale finansmarkeder i perioden 2003-2015, sier Opsvik.

– En god stund gikk dette veldig bra. Ifølge Verdensbanken var Argentina de landet i Latin-Amerika som oppnådde størst vekst blant de 40 prosent fattigste i perioden 2004 til 2008.

I den perioden var veksten blant de fattigste på nesten 12 prosent i året ifølge førstelektoren.

– Nåværende president Macri lovet i valgkampen og på ny gi landet tilgang til internasjonale finansmarkeder. Han har holdt sitt løfte, men så langt har det vist seg å være en blandet velsignelse.

Her kan du lese mer om

  1. Argentina
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Verdens høyeste styringsrente heves 

  2. Børsraset i Argentina er det nest kraftigste i verden de siste 70 årene

  3. Argentinsk peso henter seg inn etter krakk

  4. Annonsørinnhold

  5. Børsras i Argentina etter sjokkvalg

  6. Argentinas president kunngjør nye sparetiltak og mer skatt