EU sier nei til sentral del av britenes forslag

EUs sjefforhandler Michel Barnier sier unionen vil nekte å la et ikke-medlem styre tollpolitikken.

GIR IKKE VED DØRENE: Storbritannias forslag til avtale etter brexit får ikke gehør av EUs sjefforhandler Michel Barnier.
 • Eivind Bøe
 • Tyra Kristiansen Stave
Publisert:

EUs sjefforhandler om brexit, Michel Barnier, har sagt nei til en sentral del av britenes forslag om handel etter at de forlater unionen, skriver Bloomberg.

Storbritannias statsminister Theresa May har foreslått en modell der britene vil samle inn EUs toller på varer som kommer inn i landet. Det er en del av planen hennes for å unngå å måtte ha tollkontroll ved grensen.

Barnier sier at EU ikke vil tillate at et land som ikke er medlem av unionen tar ansvar for å samle tariffer og styre tollpolitikken.

Les også: EUs skrekkvisjon: Ber alle forberede seg på «no deal»

– EU kan og EU vil ikke delegere anvendelsen av tollpolitikken, av dens regler, og innsamling av merverdi- og forbrukeravgifter til et ikke-medlem som ikke vil være underlagt EUs styringsstrukturer, sa Barnier ifølge nyhetsbyrået.

Vil ha en handelsavtale

Barnier sa under pressekonferansen med Storbritannias brexit-minister Dominic Raab torsdag at både Storbritannia og EU vil ha en frihandelsavtale.

Les også

May kritiseres for «myk» brexitplan

EUs brexit-forhandler er åpen for at Storbritannia kan bli med i en tollunion med EU. May har imidlertid som hovedpunkt i brexit-forhandlingene at Storbritannia skal forlate tollunionen.

Barnier mener det er mange områder der partene kan bli enige, men at EU ikke kan la Storbritannia velge hvilke deler av det indre markedet de vil være en del av.

– Vi har designet forslagene våre for å både respektere resultatet fra folkeavstemningen, og EUs grunnprinsipper, sa Raab under pressekonferansen.

Håpet er at de to partene skal nå en avtale innen oktober, men utviklingen kan gi ytterligere forsinkelser. Begge partene har begynt å forberede seg på at de ikke får til en avtale.

Les også

May tar styringen i brexit-forhandlingene

Les også

Storbritannias utenriksminister advarer EU mot «no deal»

Les også

Avis: Nettgigant advarer mot hard brexit

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Brexit
 2. EU
 3. Storbritannia

Flere artikler

 1. EU: Realistisk med brexit-avtale innen få uker

 2. Barnier: Stadig større fare for avtaleløs brexit

 3. EU vil gi brexit-forhandlingene litt mer tid

 4. Betalt innhold

  Siste brexit-bølge skyller inn over Norge: Tre konklusjoner om kaoset

 5. Barnier håper på brexit-gjennombrudd neste uke