Eksperter: Frykter investorflukt fra Tyrkia

Den tyrkiske liraen fortsetter å svekke seg. Ekspertene er nå bekymret for at investorene kan trekke seg ut og sende landet inn i en økonomisk krise.  

FARE: Den sterke svekkelsen i den tyrkiske valutaen kan får alvorlige konsekvenser. Dette skjer rett i forkant av valget i landet, og president Recep Tayyip Erdogan kan miste velgere nå.

Foto: AP
 • Nina Tuv
Publisert:

Den tyrkiske liraen har falt omtrent 20 prosent mot den amerikanske dollaren siden begynnelsen av året.

Valutakrisen eskalerte for fullt tidligere i mai, da president Recep Tayyip Erdogan indikerte at han ønsker å ta kontroll over rentesettingen – som han for øvrig beskriver som «mor og far til alt som er ondt», ifølge CNN Money.

Erdogan vil prioritere økonomisk vekst og er sterkt imot høye renter, til tross for skyhøy inflasjon.

Les også: Tyrkisk lira faller til rekordlave nivåer

Onsdag satte sentralbanken inn et nødtiltak og økte renten fra 13,5 til 16,5 prosent. Dette hjalp imidlertid lite, og liraen fortsatte å svekke seg ytterligere i etterkant.

Ekspertene peker nå på faren for at altfor høy inflasjon kan skade økonomien, samt at utenlandsk finansiering raskt kan forlate landet. Dette kan føre Tyrkia inn i en økonomisk krise.

Tror ikke rentehevingen var til stor hjelp

Rett i etterkant av rentehoppet styrket den tyrkiske liraen seg noe. Det varte imidlertid ikke lenge før den hadde kurs ned igjen.

Les også

Frykten øker for «no deal»

Fallet skyldes at markedet mistet troen på at den tyrkiske sentralbanken vil forsvare den skadeskutte valutaen, skriver Bloomberg.

Inflasjonen i landet ligger for tiden på rundt 11 prosent. I tillegg sender svekkelsen i valutaen prisene ytterligere opp.

Tyrkia importerer varer til milliarder av dollar hvert år. Varer som biler, klær og kjøleskap blir nå dyrere for hver dag som går, skriver CNN.

Sentralbanken på sin side uttalte i etterkant av rentehoppet at de ønsket å oppnå en betydelig forbedring i inflasjonsutsiktene. I tillegg så det ut til at president Erdogan ville gå litt vekk fra ønsket om å blande seg inn i pengepolitikken igjen.

– Tyrkia er et land som følger regler for frie markeder og institusjoner, uttalte han i en pressemelding onsdag.

Ekspertene mener imidlertid at dette var «too little, too late», og at skaden allerede er gjort.

– Erdogan tidligere kommentarer sitter fremdeles friskt i minne hos investorene, og politiske leder blir nødt til å løse opp i bekymringene for at pengepolitikken skal bestemmes av politikerne, sier Per Hammarlund i SEB til CNN.

Les også

Trump og Kim på rett kurs mot toppmøte

Fare for økonomisk krise

Det er spesielt to ting ekspertene peker på som faremomenter for den tyrkiske økonomien nå.

Det ene er den stadig økende inflasjonen, og at dette kan hemme økonomisk vekst betydelig.

Det andre er at penger og investeringer raskt kan forlate landet.

Tyrkia har et underskudd på handelsbalansen som tilsvarer over 5 prosent av brutto nasjonalproduktet. Samtidig belager de seg på kortsiktig gjeld for å holde hjulene i landet i gang. Dette kommer imidlertid med en risiko for at det fort kan bli tomt for penger hvis investorene bestemmer seg for å trekke seg ut.

– Tyrkia blir veldig sårbare ettersom mesteparten av finansieringen blir gjort på årsbasis og mindre enn det. Investorene kommer til å forvente at det blir satt inn ekstra tiltak for å redusere sårbarheten til økonomien, sier Hammarlund.

Ifølge CNN vil ekspertene at den tyrkiske sentralbanken skal gjøre ytterligere rentehevinger, og at myndighetene skal trappe ned på økonomisk stimuli.

Torsdag kveld ble det klart at Tyrkias statsminister og sentralbanksjef skal reise til London tidlig neste uke for å forsøke å forsikre investorer om at Tyrkia fremdeles er et bra sted å plassere penger, skriver Financial Times, og legger til at det kan være for sent.

– Det kan hende vi trekker oss ut, sier Jack McIntyre, forvalter i Brandywine Global, til avisen.

Han vil se høyere renter, og er ikke forberedt på å vente til valget er overstått i slutten av juni.

Les også

Polsk økonomi går så det suser – færre polakker vil jobbe i Norge

Kan tape velgere

– Svingningene i valutakursen beror på globale faktorer og er ikke relatert til Tyrkia alene, sa Erdogan på onsdag ifølge det statlige nyhetsbyrået Anadolu.

Han har i lang tid skrytt av sine økonomiske bragder, som til nå har kommet middel- og arbeiderklassen til gode. Men liraens svekkelse kan lede tyrkiske velgere til å stille spørsmål ved presidentens kompetanse, tror strateg ved BlueBay Asset Management, Timothy Ash.

– Dette kan skade Erdogan ved valgurnene. Tyrkere bryr seg virkelig om valutakursen, sier han.

Erdogan kunngjorde i april at Tyrkia skal avholde valg i juni, over ett år tidligere enn forventet. Dette etter en folkeavstemning i fjor som endret Tyrkias parlamentariske demokrati til et utøvende presidentskap, hvorav den neste presidenten får økt makt.

Analytikere begynner nå å tenke at Erdogans valgseier ikke er garantert.

Les også

Billigste euro i år

Les også

Tyrkias valuta styrkes etter kraftig renteøkning

Her kan du lese mer om

 1. Tyrkia
 2. Inflasjon
 3. Valuta

Flere artikler

 1. – Den tyrkiske sentralbanken er uavhengig

 2. Tyrkias valuta styrkes etter kraftig renteøkning

 3. Betalt innhold

  Hvorfor klarer ikke Tyrkia å stoppe det økonomiske stupet?

 4. Annonsørinnhold

 5. Børsras og valutakaos i Tyrkia før lokalvalg

 6. Erdogan: – Valutakrisen er et angrep på folket