EU: Realistisk med brexit-avtale innen få uker

Pundet styrker seg umiddelbart etter nye uttalelser fra EUs sjefforhandler Michel Barnier om at en brexit-avtale kan komme på plass innen seks til åtte uker.

LEGGER FREM NY TIDSLINJE: EUs brexit-sjefforhandler Michel Barnier.
Publisert:

Under en konferanse i Slovenia mandag skisserer EUs sjefforhandler Michel Barnier en ny tidslinje for brexit-forhandlingene.

Ifølge Bloomberg sier Barnier at en avtale om brexit er realistisk og oppnåelig innen seks til åtte uker. Han sier også at avtalen må være på plass innen begynnelsen av november.

Det britiske pundet styrker seg umiddelbart på nyheten, opp 0,52 prosent mot euroen og opp 0,36 prosent mot den norske kronen. Mot dollaren er pundet opp 0,9 prosent mandag, og koster nå 1,304 dollar – det høyeste nivået siden 1. august, ifølge Bloomberg.

PUNDHOPP: Pundet styrkes på uttalelser fra EUs sjefforhandler om at en brexit-avtale kan være på plass i løpet av de neste to månedene. For nordmenn ble pundet fem øre dyrere i løpet sekunder

Irsk grense fortsatt spørsmål

Ifølge Barnier er det imidlertid flere saker det gjenstår å komme til enighet om, blant annet hvordan man skal unngå en «hard grense» mellom EU-landet Irland og den britiske provinsen Nord-Irland.

Les også

Hemmelig britisk regjeringsdokument: 3,8 mill. EU-borgere får bli etter brexit

For at forhandlingene skal komme videre, er det helt nødvendig at britene kommer med et tilfredsstillende forslag om den irske grensen, har EU-president Donald Tusk tidligere understreket.

Hva som skal skje ved grensen mellom Nord-Irland og republikken og EU-medlem Irland etter brexit, har seilt opp som den virkelige store nøtten i brexitforhandlingene. EU og Storbritannia er enige om at det må være en sømløs grense, men samtidig har Theresa May slått fast at britene skal ut av EUs tollunion og det indre markedet etter brexit. Hvordan det da skal være mulig å opprettholde en sømløs grense, må britene derfor komme opp med en løsning på som også EU kan svelge.

Etterlyser beslutninger

Denne uken går brexit-forhandlingene for fullt, før EUs 28 ledere neste uke samles til et toppmøte i Østerrike. Der skal Storbritannias løsrivelse fra unionen være tema.

Storbritannia skal etter planen forlate EU 30. mars neste år, og i utgangspunktet har planen vært å få på plass en avtale før EU-toppmøtet 18.–19. oktober.

Tidligere denne måneden sa Barnier at det ikke er tiden det skorter på, men politiske beslutninger.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om