Demokratene skylder på Trump for dyr bensin

Bensinprisene har steget kraftig verden rundt. Også i USA har det blitt dyrere å fylle tanken, og Demokratene legger skylden på president Donald Trumps politikk.

FÅR SKYLDEN: Demokratene legger skylden for høye bensinpriser på president Donald Trump.
Publisert: Publisert:

Oljeprisens oppgang har fått konsekvenser verden rundt. Mens kassen fylles hos oljeprodusentene, øker regningen til forbrukerne.

Alt fra store kjøpere av drivstoff som flyselskaper og andre deler av transportsektoren, til bilister som fyller tanken, har fått merke smellen etter at oljeprisen har gått opp med over 50 prosent det siste året.

Her hjemme har skyhøye bensinpriser utløst politisk krangel, men det er ikke bare nordmenn som må bla opp mer for drivstoffet.

I USA, der det til høsten skal holdes mellomvalg, skylder nå Demokratene på president Donald Trump for den dyre bensinen.

Les også: Skyhøye drivstoffpriser skaper global uro

Skylder på Trump

– Ifølge energianalytikere og eksperter har president Trumps uforsvarlige avgjørelse om å trekke seg ut av Iran-avtalen ført til høyere oljepriser, sa nylig Demokratenes leder i senatet, Charles Schumer, ifølge The Hill.

Les også

Ap beskylder Frp for løftebrudd om bensinavgift: – Flår folk på bensinprisen

Han sikter til Trumps skroting av atomavtalen med Iran, som er ventet å legge en demper på oljeeksporten fra landet.

I forbindelse med kunngjøringen steg oljeprisen, men Saudi-Arabia, som er den dominerende oljeprodusenten i Opec, kom raskt på banen med løfter om å kompensere for eventuelt bortfall av olje fra Iran.

– De høyere oljeprisene slår direkte ut i stigende bensinpriser, noe vi vet smerter mest for folk med middels og lav inntekt, sa Schumer.

Politikeren var selv en av dem som opprinnelig var mot Iran-avtalen, som lettet på sanksjoner og åpnet for økt oljeeksport, men da avtalen først var på plass var han motstander av å trekke USA ut, ifølge The Hill.

Saken fortsetter under bildet.

PRISHOPP: Også i USA har bensinprisene steget. Her en bensinstasjon i Bronx, New York, der prisen ble hevet til over 3 dollar per gallon.

Dyrere kjøresesong

Sommeren er kjent som kjøresesong for amerikanerne, og ifølge den amerikanske bilorganisasjonen AAA koster bensinen nå 24 prosent mer enn for ett år siden.

Amerikanske husholdninger må regne med å bruke rundt 1.500 kroner mer på bensin og diesel i år enn i fjor, ifølge energiadministrasjonen EIA. Det er andre år på rad med oppgang i drivstoffutgiftene, etter at de falt fra 2013 til 2016.

Prisene gjør at folk ikke vil kjøre like mye i årets ferie. 42 prosent av amerikanerne vil ikke ta bilturen denne sommerferien, en mye høyere andel enn i fjor, mye på grunn av høyere bensinpriser, skriver Politico, som viser til en undersøkelse fra dataselskapet Gasbuddy.

Les også

Circle K setter opp bensinprisene igjen: – Det er «all-time high»

Det er langt fra første gangen det krangles om skylden for høye drivstoffpriser. Blant annet ble daværende president Obama kritisert for høye bensinpriser tilbake i 2012.

Fra Republikanerne avfeies utspillene som et forsøk på å vinne terreng før valget, og historien har i tillegg vist at det er vanskelig å få velgerne med på at presidenten har skylden for dyr bensin, skriver Politico.

Analytiker: Både ja og nei

På det høyeste har nordsjøoljen blitt handlet til over 80 dollar per fat i år, mens den amerikanske lettoljen har kostet 73 dollar fatet på det meste.

Fra analytikerhold påpekes det at Trump har bidratt til høyere oljepriser i det siste.

– Det er ikke tvil om at Trump sin handling om å trekke USA ut av Iran-avtalen har hatt effekt på oljemarkedet ved at oljeprisen stiger, sier analytiker Thina Saltvedt i Nordea til E24.

– Trumps politikk har økt bensinprisene i USA simpelthen fordi han gjeninnfører sanksjonene mot Iran, og det faktum at han tok den beslutningen har økt råoljeprisene, istemmer oljeanalytiker Torbjørn Kjus.

Men oljeprisens store oppgang fra bunnivåene på under 30 dollar fatet i starten av 2016 til rundt 75 dollar per fat skyldes først og fremst at land i og utenfor Opec har kuttet produksjonen, påpeker Saltvedt.

– Men den viktigste underliggende årsaken er at markedet er blitt mye strammere enn tidligere, og det er det Opec som har styrt, sier hun.

Les også

Verdens største kyllingmarked kan kollapse som følge av drivstoffstreiken

Les også

Er dette tidenes høyeste bensinpris? – Folk er forbanna

Publisert:

Her kan du lese mer om