Trump trekker USA ut av Parisavtalen

Donald Trump trosset motstanden fra verdensledere og gigantselskaper og trekker USA fra Parisavtalen. Tesla-sjef Elon Musk reagerer med å trekke seg fra et råd som gir innspill til presidenten.

TREKKER SEG: Elon Musk vil ikke lenger komme med innspill til president Donald Trump. Bildet viser Tesla-sjefen i prat med president Donald Trump og presidentens sjefstrateg Steve Bannon i februar.

Foto: Evan Vucci AP
  • Caroline Grundekjøn
Publisert:,

– Parisavtalen er det siste eksempelet på at Washington går inn i en avtale som svekker USA, sa Trump da han kunngjorde avgjørelsen fra rosehagen i Det hvite hus i 21.30-tiden torsdag kveld.

Han fortsatte med å si at avgjørelsen beskytter amerikanske jobber, og særlig amerikansk industriproduksjon.

Prosessen med å trekke USA ut av avtalen er ventet å pågå i flere år. Når den er ferdig vil USA stå sammen med Syria og Nicaragua som de eneste landene som ikke er med på klimaavtalen.

Musk trekker seg

Blant dem som reagerer på presidentens avgjørelse er Tesla-sjef Elon Musk. Siden Trump ble innsatt, har Musk deltatt i et råd som kommer med innspill til presidenten.

Men nå er det slutt. Etter Trumps Paris-avgjørelse varsler Tesla-grunnleggeren at han vil trekke seg fra rådet.

– Klimaendringene er ekte. Å forlate Paris er hverken bra for USA eller verden, skriver Musk på Twitter.

Det var ventet at presidenten ville trekke USA ut av Parisavtalen. Onsdag siterte amerikanske medier kilder i Det hvite hus på at Trump hadde tatt avgjørelsen.

Det var i den forbindelse Musk først varslet at han ville trekke seg om det ble en realitet.

Tesla-sjefen var imidlertid ikke den eneste fra næringslivet som ba Trump holde seg til avtalen.

Foran kunngjøringen ble presidenten advart av 25 av USAs største selskaper, deriblant gigantene Apple, Google, Facebook og Microsoft, tryglet i et felles brev om at presidenten måtte la Parisavtalen stå urørt.

(saken fortsetter under bildet..)

PARIS-BRUDD: Donald Trump tar USA ut av Parisavtalen.

Foto: Saul Loeb AFP

Obama reagerer

Tidligere president Barack Obama kom, samtidig som Trump sto på talerstolen, med knusende kritikk mot presidenten.

Ifølge AFP beskylder Obama Trump for å «vrake framtiden».

– Selv i fraværet av amerikansk lederskap, der administrasjonen blir med en liten håndfull nasjoner som fornekter fremtiden, er jeg sikker på at amerikanske byer, stater og bedrifter vil fortsette å lede an for å redde vår ene, felles klode, skriver Obama i en uttalelse.

Møtte motstand

Trump har flere ganger hevdet at klimaendringer er en «bløff». I 2012 skrev han på Twitter at «konseptet global oppvarming ble skapt av og for kineserne for å svekke amerikanske selskapers konkurranseevne».

I valgkampen var et av hans sentrale løfter at han ville skrote Parisavtalen.

– Som en som støtter miljøet, som jeg gjør, kan jeg ikke støtte en avtale som svekker USA, sa Trump torsdag kveld.

– I denne avtalen kan Kina gjøre det de vil i 13 år. India kan få milliarder fra industrilandene. Parisavtalen er svært urettferdig mot USA, la han til.

Presidenten varslet samtidig at er villig til å samarbeide med demokrater om å reforhandle Parisavtalen slik at USA igjen kan bli med.

– Umoralsk

Parisavtalen er en internasjonal klimaavtale som ble inngått under toppmøtet i den franske hovedstaden i desember 2015. Den er underskrevet av 175 land, og tar sikte på å redusere de globale utslippene.

I avtalen ligger det blant annet at den globale oppvarmingen skal begrenses til under to grader, med en visjon om 1,5 grader, sammenlignet med førindustriell tid.

Miljøorganisasjonene betegner beslutningen om å trekke USA fra Parisavtalen som umoralsk og uforståelig og et gedigent tilbakeslag i klimaarbeidet, ifølge NTB.

– Trump har tatt en svært umoralsk beslutning, som vil ha negative konsekvenser for hele verden, men også for amerikanerne, som Trump feilaktig påstår at vil ha godt av at USA trekker seg, sier Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge.

– Det er et stort tilbakeslag for arbeidet med å begrense utslippene av klimagasser at verdens nest største utslippsland fornekter klimavitenskapen, og trekker seg ut. Vi forventer nå at verdenssamfunnet øker sine ambisjoner om utslippskutt, og samtidig sørger for at USAs uansvarlige og uforståelige alenegang i klimasaken får konsekvenser for dem, sier leder Ask Lundberg i Naturvernforbundet.

Les også

Støttet av Oljefondet: Exxon gikk på klimanederlag

Les også

Tech-gigantene trygler Trump: – Ikke trekk USA ut av klimaavtalen

Les også

Rangering: Norges konkurransekraft er svekket

Her kan du lese mer om

  1. Donald Trump
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Spetalen gir Trump full støtte

  2. Slik reagerer gigantselskapene på Trumps Paris-avgjørelse

  3. Tech-gigantene trygler Trump: – Ikke trekk USA ut av klimaavtalen

  4. Annonsørinnhold

  5. Tesla-grunnlegger truer med å vende ryggen til Trump

  6. Kilder: Trump trekker USA ut av Paris-avtalen