Google lukker døren for Huawei: – Ledd i økonomisk krigføring mot Kina

Handelskrigen mellom USA og Kina sprer seg til lommene til mobilbrukere i hele verden, nå som Google kutter samarbeider med Huawei, mener BI-professor.

KONSEKVENSER: Huawei, som i dag benytter Googles Android-system, kan bli hardt rammet av at Google avslutter samarbeidet med den kinesiske teleprodusenten. Dette bildet ble tatt av direktør Richard Yu under presentasjonen av Huaweis P30-modell.
Publisert: Publisert:

Flere amerikanske selskaper, deriblant Google, Intel, Broadcom og Qualcomm, kutter samarbeider med kinesiske Huawei, uken etter at selskapet havnet på svartelisten til amerikanske myndigheter.

– Dette er et ledd i den amerikanske økonomiske krigføringen mot Kina, hvor man bruker sikkerhetspolitiske argumenter for å stenge Huawei ute av telenettet og overtale egne bedrifter til å ikke jobbe med selskapet, sier professor Kjell A. Eliassen, som er leder for Senter for europeiske og asiatiske studier ved BI.

Les også: Nupi-forsker tror Huawei blir sjakkbrikke i handelskrigen

Argumentet for å svarteliste det kinesiske selskapet er at de utgjør en sikkerhetspolitisk trussel. Dette kommer fra frykt for at kinesiske myndigheter skal bruke Huawei-produkter til å spionasje.

Huawei selv har avvist dette, og peker på at de er et privateid selskap. Å si hvor tette bånd det er mellom myndighetene og selskapet, mener Eliassen er vanskelig å si.

– Men alle kinesiske selskaper er i stor grad knyttet til myndighetene. Huawei ble startet av ansatte i det kinesiske forsvaret, eksemplifiserer Eliassen.

Les på E24+

Bloomberg-kommentar: «Vinneren» av handelskrigen ligner fryktelig mye på Kina

Uklar fremtid

Frem til nå er det Huaweis rolle som leverandør til 5G-nettet som har vært i hardt vær. Nå rammes imidlertid også selskapets forbrukerprodukter. Hvordan bruddet mellom Google og Huawei vil påvirke Huaweis mobilkunder er uklart.

Ifølge Reuters vil Huawei-telefoner fortsatt kunne bruke Android, da det er programvaren er åpen for alle. Google-apper, som Maps og Play, kan derimot forsvinne, iallfall på nye telefoner som blir solgt.

Handelskrigen er med andre ord i ferd med å spre seg til lommene til mobilbrukere over hele verden, mener Eliassen.

– Det vil være en ulempe for kinesiske selskap å ikke kunne bruke amerikansk software og hardware, men i det lange løp tror jeg de kan utvikle dette selv. Ser vi noen år fremover, kan det være Kina som har de beste og mest avanserte teknologiske løsningene.

Eliassen trekker frem at Kina ikke lengre bare et lavkostland, men også et land som ønsker å bli teknologisk ledende.

Les også

Forbrukerrådet: Huawei-kunder kan ha krav på å heve kjøpet

– Trump er nok bekymret for at Kina skal begynne å ta opp kampen på områder som 5G og kunstig intelligens.

– Svir

Huawei er bare en del av den pågående handelskonflikten mellom USA og Kina. Nylig gjeninnførte USA straffetoll på en rekke kinesiske varer, noe som ble begrunnet med at Kina gikk tilbake på en rekke punkter de to hadde kommet til enighet om. Dette ble fulgt av børsfall verden over.

– Jeg tror begge landene allerede nå er på et punkt hvor det svir økonomisk, men dette må ses i et større perspektiv som en kamp om verdensherredømme på handelsområdet – og det teknologiske området, sier han videre.

Les på E24+

Dette skjer med «Kina-aksjen» Elkem i handelskrigen

Teknologiproduksjon er et globalt sammenvevd nettverk, hvor produksjonen og leveranser går på tvers av landegrenser, slik at konsekvensene kan bli store begge parter, forklarer Eliassen.

– Dette er skapt av WTO-systemet. Derfor er det vanskelig å skade kinesiske produsenter uten å skade amerikanske forbrukere og industri. Dette er høyt spill fra USAs side, og det er vanskelig å vurdere hvem som har de største ulempene av handelskrigen.

Sikkerhetspolitikk

Det vanskelige forholdet mellom USA og Kina og vårt nære sikkerhetspolitiske forhold til USA gjør det vanskelig å gå sammen med kinesiske selskaper om kritisk infrastruktur, mener Eliassen.

Les på E24+

Bloomberg: Slik ser verdens analytikere på handelsuroen

– Hvis det skulle oppstå en konflikt kan de potensielt sett slå ut systemene våre. De sikkerhetspolitiske konsekvensene av denne konflikten mellom Kina og USA har vi bare sett begynnelsen av. Hvis vi og andre europeiske land samarbeider med Kina om for eksempel 5G-nettet, så vil det skape skepsis hos amerikanske selskaper og våre allierte.

Les også: Europeiske selskaper fanget i skuddlinjen i handelskrig mellom USA og Kina

Norge var lenge i fryseboksen etter at Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010. Etter forholdet med Kina ble normalisert i 2016, har samarbeidet med Norge blitt stadig tettere. Det mener Eliassen er en del av en trend i kinesisk utenrikspolitikk.

– Tilspissingen mellom USA og Kina har en del å si for Norge og Europa. Vi ser nå at Kina plutselig vil være bestevenn med oss, og Kina kan bli Europas partner på klimaområdet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om