Analytiker: General Motors-streik kan true USAs økonomi

Bryan Woolston / FR171481 AP
 • Ine Brunborg
Publisert:

Streiken i General Motors er nå inne i sin femte uke. Mens noen analytikere beregner milliarder i tapte inntekter for bilgiganten hver eneste dag, advarer andre for effekten streiken vil ha på den amerikanske økonomien for øvrig.

Det skriver Dagens Industri.

JP Morgan-analytiker Ryan Brinkman har regnet seg frem til at streiken koster General Motor 82 millioner dollar i potensielle inntekter daglig, tilsvarende 747,1 millioner kroner, ifølge avisen.

Det kan bety at selskapet risikerer å få senket sin kredittstatus ved ratingbyråene. Fra Moody’s vil det innebære en «søppel»-rating.

Ifølge konsulentselskapet Anderson Economic Group rammer streiken opptil 150.000 personer, på grunn av effekten den har på selskapets underleverandører. Det gjelder spesielt Detroit, General Motors hovedsete.

Og ifølge en analytiker i Capital Economics kan konsekvensene bli ennå større:

– Streiken i GM, i kombinasjon med de vedvarende problemene i Boeing, innebærer at statistikken for produksjonindustrien i de kommende månedene kommer til å gå fra dårlig til forferdelig, skriver analytiker Michael Pearce i et notat, ifølge avisen.

Han advarer også om at både ledighetstallene og den amerikanske inflasjonen kan påvirkes av streiken, noe som igjen vil påvirke USAs økonomiske vekst i fjerde kvartal.

Analytiker: Streik i bilgigant truer USAs økonomiDårligere rating fra kredittbyråer innebærer dårligere vilkår i låneavtaler

Her kan du lese mer om

 1. General Motors
 2. Bil
 3. Streik
 4. Boeing
 5. Gjeld
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Sterkere jobbtall enn ventet fra USA

 2. Streik kan koste GM 900 millioner kroner dagen

 3. Analytikere: Nikolas avtale med GM er positivt for Nel

 4. Annonsørinnhold

 5. Klimaverstingen Hummer blir elbil

 6. Storstreik i amerikansk bilindustri