Analytiker: General Motors-streik kan true USAs økonomi

Bryan Woolston / FR171481 AP
Publisert:

Streiken i General Motors er nå inne i sin femte uke. Mens noen analytikere beregner milliarder i tapte inntekter for bilgiganten hver eneste dag, advarer andre for effekten streiken vil ha på den amerikanske økonomien for øvrig.

Det skriver Dagens Industri.

JP Morgan-analytiker Ryan Brinkman har regnet seg frem til at streiken koster General Motor 82 millioner dollar i potensielle inntekter daglig, tilsvarende 747,1 millioner kroner, ifølge avisen.

Det kan bety at selskapet risikerer å få senket sin kredittstatus ved ratingbyråene. Fra Moody’s vil det innebære en «søppel»-rating.

Ifølge konsulentselskapet Anderson Economic Group rammer streiken opptil 150.000 personer, på grunn av effekten den har på selskapets underleverandører. Det gjelder spesielt Detroit, General Motors hovedsete.

Og ifølge en analytiker i Capital Economics kan konsekvensene bli ennå større:

– Streiken i GM, i kombinasjon med de vedvarende problemene i Boeing, innebærer at statistikken for produksjonindustrien i de kommende månedene kommer til å gå fra dårlig til forferdelig, skriver analytiker Michael Pearce i et notat, ifølge avisen.

Han advarer også om at både ledighetstallene og den amerikanske inflasjonen kan påvirkes av streiken, noe som igjen vil påvirke USAs økonomiske vekst i fjerde kvartal.

Analytiker: Streik i bilgigant truer USAs økonomiDårligere rating fra kredittbyråer innebærer dårligere vilkår i låneavtaler