Innleder prosess som kan stille Donald Trump for riksrett

En telefonsamtale med Ukrainas president har skapt store problemer for USAs president Donald Trump.

  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Demokratenes Nancy Pelosi bekreftet tirsdag kveld at demokratene i Representantenes hus vil innlede prosessen som kan føre til at USAs president Donald Trump.

– Jeg kunngjør i dag at Representantenes hus starter riksrettsprosess. Presidenten må holdes ansvarlig. Ingen er over loven, sa Pelosi i en TV-sendt tale.

Det vil ikke bli oppnevnt en spesiell komité som i 1973 da Watergate ble etterforsket. I stedet vil flere komiteer i Huset samarbeide om prosessen.

Trump slår umiddelbart tilbake på Twitter kort tid etter Pelosis tale.

– En så viktig dag i FN, så mye arbeid og så mye suksess, også måtte demokratene med vilje ødelegge og nedverdige det med enda flere nyheter med heksejakt-søppel. Så ille for landet vårt! skriver Trump på Twitter.

Such an important day at the United Nations, so much work and so much success, and the Democrats purposely had to r ... https://t.co/ADWKdbaWGD

Vil vite om Trump presset Ukraina

Årsaken til at prosessen nå igangsettes er den svært kontroversielle telefonsamtalen Donald Trump hadde med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tidligere 25. juli.

Det demokratene vil vite er om Trump har brukt sitt embete på en utilbørlig måte ved å forsøke å presse Zelenskyj til å starte en etterforskning mot Joe Bidens sønn, Hunter Biden. Som kjent er Joe Biden en av Trumps største konkurrenter i forkant av presidentvalget neste år.

Saken ble kjent forrige uke da en tjenestemann ved den amerikanske etterretningstjenesten varslet om telefonsamtalen.

Presidentkandidat Joe Biden

Hunter Biden ble i 2014 valgt inn i styret i det ukrainske gasselskapet Burisma Holdings, som har blitt anklaget for korrupsjon. Dette er årsaken til at Trump angivelig skal ha ønsket at Zelenskyj skulle starte en etterforskning.

Demokratene har de siste dagene bedt om at en transkribering av telefonsamtalen måtte offentliggjøres. Først timer før Pelosis tale skrev Trump på Twitter at han vil offentliggjøre en «fullstendig og uredigert» utskrift onsdag.

Skapte uro i aksjemarkedene

Pelosis tale tirsdag kveld kom en time etter at de amerikanske børsene hadde stengt for dagen. Gjennom handelsdagen reagerte børsene gjentatte ganger på nyheter rundt telefonsamtalen.

Til slutt endte S&P 500 ned 0,84 prosent, noe som er den største nedgangen på over en måned. Samtidig falt Nasdaq 1,46 prosent og Dow Jones 0,53 prosent.

Også rentene på amerikanske statsobligasjoner har falt tirsdag kveld. Ved børsdagens åpning var renten på 10-årige statsobligasjoner rundt 1,70 prosent, før de ved dagens slutt var nede på 1,6524 prosent. På det verste var renten ned hele ni basispunkter.

«Skrekkindeksen» VIX steg tirsdag 14,35 prosent til 17,05 prosent i etterkant av meldingene. Indeksen måler volatiliteten i markedet.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Sjefstrateg: Investorer frykter å miste Trump som president

  2. Frigitt referat: Trump oppfordret til Biden-gransking

  3. Demokratene skal legge fram anklager mot Trump

  4. Demokratene anklager Trump for maktmisbruk

  5. Talen om rikets tilstand: Isfront mellom Pelosi og Trump