Legemiddel-aksjer skyter fart etter utbrudd av mystisk sykdom i Kina

Kina bekrefter 139 nye tilfeller av det Sars-lignende viruset som kan føre til alvorlig lungesykdom. Samtidig stiger flere legemiddel-aksjer til rekordnivå, mens flere selskaper i reiselivsnæringen faller på Asia-børsene.

HØYSESONG: Flere hundre millioner kinesere er på reise for å feire kinesisk nyttår. Reisende utenfor togstasjonen i Beijing beskytter seg med ansiktsmasker.

Mark Schiefelbein / AP
 • Amalie Frøystad Nærø
Publisert:

Over 200 personer har så langt fått påvist viruset i Kina.

Tre av dem er døde.

Samtidig har sykdommen spredt seg til Japan og Thailand. Mandag melder flere medier om et tilfelle i Sør-Korea, der en kvinne er smittet.

Vedkommende ankom landet med fly fra den kinesiske millionbyen Wuhan. Ifølge kinesiske myndigheter stammer viruset fra et fiskemarked i byen.

Kinesiske myndigheter sier at utbruddet fremdeles er kontrollerbart og mulig å unngå. Likevel øker de nye tilfellene frykten for smitte når flere hundre millioner kinesere reiser for å feire kinesisk nyttår - høysesongen for reiselivsnæringen i landet.

Kinesiske flyselskap og kasinoer i Kinas gamblinghovedstad Macau blant de store taperne på de asiatiske børsene mandag, ifølge Bloomberg.

Air China faller mandag 7,06 prosent i Hongkong.

Les også

Kina tar grep etter at pest har gitt svinedyr gris

Oppgang i legemiddelindustrien

Samtidig stiger flere legemiddel-aksjer. Den brede ChiNext Price-indeksen, som i hovedsak dekker legemiddel- og IT-selskaper, steg 2,6 prosent. Ifølge CNN er dette det høyeste ved stengetid siden januar 2017.

Ifølge kanalen er en rekke legemiddelselskaper notert på Shanghai- og Shenzhen-børsen opp 10 prosent, som er det meste aksjene har lov til å stige i løpet av en dag.

Selskapet Tianjin Teda, som lager ansiktsmasker som brukes for beskyttelse mot bakterier, stiger også 10 prosent på Shenzhen, skriver CNN.

Les også

Norske myndigheter endrer ikke helseråd etter USA-forbud mot e-sigaretter

Frykter videre spredning

Jiangsu Bioperfectus Technologies, et selskap som nylig uttalte at de har laget tester som skal gjøre det lettere for sykehus å oppdage virus, har en oppgang på 20 prosent på Star Market.

Det er det høyeste som er lov på markedsplassen som ble lansert på Shanghai-børsen i fjor.

– Det er høyst sannsynlig at viruset vil spre seg ytterligere, da det ser ut til at det smitter fra menneske til menneske, sier Alexandra Phelan ved Georgetown University til CNBC.

Hun viser samtidig til det store antallet kinesere som skal reise i forbindelse med nyttårsfeiringen. Flere flyplasser har innført strengere helsekontroller. Blant annet har en rekke myndigheter bestemt at man skal måle kroppstemperaturen til de reisende.

Les også

Svakeste økonomiske vekst i Kina på nesten 30 år

Kan påvirke økonomien

Forskere har slått alarm etter utbruddet fordi viruset ligner på Sars-viruset, som i 2002–2003 tok livet av nærmere 800 mennesker verden over. De fleste av dem i Kina og Hongkong.

Ifølge en rapport kostet Sars-viruset verdensøkonomien flere titalls milliarder dollar, skriver CNBC.

Flere analytikere venter at utbruddet kan komme til å påvirke Kinas økonomiske vekst.

– Sars-utbruddet i 2003 hadde en sterk negativ påvirkning på BNP-veksten i den kinesiske økonomien og påvirket også økonomien i en rekke asiatiske land, som for eksempel Malaysia, Singapore og Vietnam, sier Rajiv Biswas, sjeføkonom hos IHS Markit.

Biswas legger til at sektorer som luftfart, mat, konferanser og spesielle arrangementer som sommer-OL i Tokyo, er særlig sårbare.

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Kina
 3. Virus
 4. Sykdom
 5. Asia
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Coronaviruset strammer grepet om verdensøkonomien – flere land frykter for veksten

 2. Hongkong-børsen falt kraftig

 3. Kraftig børsfall i Hongkong etter nyttårsfeiring

 4. Annonsørinnhold

 5. Wuhan-viruset rammer selskaper over hele verden

 6. 56 millioner berørt av reisebegrensninger i Kina