Trumps politikk

Talen om rikets tilstand: Isfront mellom Pelosi og Trump

WASHINGTON, D.C./OSLO (VG) USAs president brukte sin årlige tale til å fortelle hvorfor planen hans om å gjenreise USA har fungert. Men det var konflikten med Nancy Pelosi som fikk mest oppmerksomhet.

 • Ingrid Hovda Storaas
 • Maria Mikkelsen
 • Thomas Nilsson
Publisert:,

Trumps tradisjonsrike tale om rikets tilstand ble holdt i den samme salen i Representantenes hus hvor han ble stilt for riksrett i desember – kvelden før han etter alle solemerker blir frikjent av Senatet i den samme riksrettssaken.

Inne i salen håndhilste presidenten på flere republikanere før han inntok talerstolen til kraftig applaus og høye rop om «fire nye år».

Bak ham satt visepresident Mike Pence og leder for Representantenes hus Nancy Pelosi. Hun og presidenten har ifølge Pelosi selv ikke snakket sammen siden oktober, da et møte om situasjonen i Nord-Syria endte med full krangel.

Og isfronten fortsatte for fullt i Representantenes hus natt til onsdag norsk tid.

På TV-bildene kunne man tydelig se at Donald Trump ikke tok Pelosis utstrakte hånd da han gikk opp på talerstolen for å gi henne og Pence en utskrift av talen.

Underveis valgte hun å bli sittende flere ganger mens sidemannen reiste seg for å applaudere Trumps utsagn.

Etter talen, idet presidenten mottok sin applaus, så man Pelosi rive i stykker sin kopi.

– Det var den mest høflige tingen å gjøre, alternativene tatt i betraktning, var Pelosis begrunnelse etterpå, ifølge NBC.

I en uttalelse kaller hun Trumps tale for «et manifest med usannheter».

Fikk du med deg? Demokrater boikotter Trumps tale om rikets tilstand

Republikaneren Newth Gingrich, som tidligere har hatt Pelosis jobb som speaker i Representantenes hus – under Bill Clinton – kritiserer stuntet kraftig på Twitter.

– Jeg blir kvalm og fornærmet over Pelosis ondsinnede, partiske handling med å rive i stykker talen. Hun er hverken smart eller søt, og hennes barnslige fornærmelser av våre amerikanske tradisjoner bør fordømmes, skriver han.

– Har aldri stått bedre til med USA

Den amerikanske presidentens tale om rikets tilstand er en stor begivenhet i USA, og de ekstra sikkerhetstiltakene i Washington D.C. var tydelig flere timer før Trump ankom kongressen. Helikoptre sirklet i luften og området rundt Kongressen var sperret av.

Rådgiver i Det hvite hus Hogan Gidley sa på forhånd til pressen at talen har som mål å være positiv og synliggjøre Trumps prestasjoner. Det hvite hus hadde på forhånd lovet at den skulle handle om «USAs comeback».

Les også: Trump om Pelosi: – Hun hater alle som stemte på meg

– Det går fremover i en fart som var helt utenkelig bare for kort tid siden. Og vi skal aldri, aldri tilbake, sa president Donald Trump i åpningen av talen, og la til:

– Grensene våre er sikre. Familiene blomstrer. Verdiene våre er fornyet, og stoltheten vår er tilbake. På grunn av alt dette, vil jeg si til dere: Det har aldri stått bedre til med USA.

Se Trumps tale om rikets tilstand her:

Faktasjekket Trumps påstander

Så trakk han frem USAs sterke økonomi.

– Økonomien vår er bedre enn noen gang før.

Denne påstanden er ifølge New York Times faktasjekker Jim Tankersley ikke helt riktig. For selv om økonomien er sterk og arbeidsledigheten er lavere enn den har vært på 50 år – noe Trump også nevnte i talen – var veksten sterkere enkelte år under tidligere president George W. Bush, skriver Tankersley.

Trump sa også at antall grensekryssinger inn til USA har gått ned med 75 prosent siden mai. Det er korrekt, skriver CNNs faktasjekker Daniel Dale på Twitter, men legger til at tallet i mai var rekordhøyt.

– Trump velger bevisst det mest fordelaktige startpunktet for denne statistikken. Det totale nummeret av ulovlige grensekryssinger under Trump har økt, ikke gått ned, siden de siste årene med Obama, skriver han.

Her kan du lese mer om

 1. Trumps politikk
 2. Amerikansk politikk
 3. Donald Trump
 4. USA
 5. Trump
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Trump truer med å suspendere Kongressen og tvinge gjennom utnevnelser

 2. Historisk avstemning i Kongressen: Trump stilles for riksrett

 3. Trump raser etter at Twitter merket tweet som villedende

 4. Annonsørinnhold

 5. Forslag til forlenget koronastøtte til USAs arbeidsledige avvist

 6. Demokratene anklager Trump for maktmisbruk