Zimbabwere vil ha jobber og mat på bordet

Arven etter president Robert Mugabe er høy arbeidsledighet og fattigdom. Nå håper zimbabwere at en ny politisk æra står på trappene.

JOBB: Arbeidsløsheten i Zimbabwe er over 90 prosent, hevder fagforeninger, nå vil innbyggerne ha jobber.
 • NTB
Publisert: Publisert:

Arbeidsledigheten i Zimbabwe er over 90 prosent, ifølge fagforeninger i landet, og Verdensbanken anslår at 72 prosent av befolkningen lever i fattigdom. Ifølge FN er den gjennomsnittlige levealderen 59 år, og 1,3 millioner voksne og barn har hiv.

– Alle har fått nok av fyren. Økonomien i landet er svekket på grunn av ham. Vi har ikke jobber, sier 32 år gamle Inashe Katsa fra Mbare.

Onsdag tok regjeringshæren i Zimbabwe makten og satte den 93 år gamle presidenten i husarrest, men nekter for at det var snakk om et militærkupp.

Mange av innbyggerne uttrykker nå håp om at maktovertakelsen skal lede til en bedre framtid. Samtidig er det frykt for at Mugabe vil erstattes av en ny autoritær leder, slik at muligheten for en demokratisk utvikling etter Mugabes død forsvinner.

minE24 gir deg alle økonominyhetene på ett sted. Les mer og last ned her!

– Vil ha penger i bankene

– Militæret gjorde det rette. De forsøker å ta grep om situasjonen og få Zimbabwe på fote igjen. Personlig bryr jeg meg ikke om hvem som tar over. Det jeg vil ha er mat på bordet. Penger i bankene. En blomstrende økonomi, sier 25 år gamle Mirriam Makore.

Zimbabwe ble kolonisert av Storbritannia på slutten av 1800-tallet, og var en selvstyrt koloni fra 1923. Landet ble kjent som Rhodesia, styrt av et hvitt mindretallsregime som ensidig erklærte landets uavhengighet fra Storbritannia i 1965. Likevel oppnådde landet først selvstendighet i 1980 etter en frigjøringskrig.

Mugabe ble feiret som en frigjøringshelt og har ledet landet siden. Først som statsminister og deretter som president fra 1987.

– Vil arve problemer

Les også

Bitcoin-rally i Zimbabwe etter militærkupp

Det er uvisst hvem som eventuelt står klar i kulissene til å ta over etter Mugabe, men tidligere visepresident Emmerson Mnangagwa er en mann mange holder en knapp på.

– Bedrifter i Zimbabwe vil puste forsiktig lettet ut dersom Mugabe går av. Etter nesten to tiår med råtten økonomi finnes det nå i det minste en mulighet for et nytt lederskap med en mer rasjonell tilnærming, sier analytiker i Verisk Maplecroft Charles Laurie.

Han understreker at uansett hvem som tar over, vil de arve en rekke problemer etter Mugabe.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Zimbabwe

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Presidenten som skapte historiens villeste inflasjon

 2. Ingen enkel jobb å lokke investorene tilbake til Zimbabwe

 3. Betalt innhold

  Tomme butikker og stigende priser - historien gjentar seg (nesten) i Zimbabwe

 4. Bitcoin-rally i Zimbabwe etter militærkupp

 5. Betalt innhold

  5 tall som forklarer sinnet som raser i de franske gatene