Nord-Koreas økonomi med største fall på 20 år

Nord-Koreas bruttonasjonalprodukt (BNP) falt 3,5 prosent i 2017, ifølge Sør-Koreas sentralbank. Sist gang landet opplevde like sterk resesjon var i 1997.

TILBAKESLAG: Kim Jong-un er inok kke fornøyd med atNord-Koreas vekst har stanset helt opp - og BNP har ikke krympet like mye siden 1997.
Publisert:

Å måle Nord-Koreas BNP er ikke lett, ettersom myndighetene i landet ikke utgir noen offisiell statistikk.

Det er Sør-Koreas sentralbank, BOK, som ved hjelp av intervjuer med avhoppere og spioner lager estimater resten av verden baserer seg på.

Ifølge banken falt Nord-Koreas BNP med 3,5 prosent i 2017, noe vi ikke har sett maken til siden fallet på 6,5 prosent i 1997, melder Reuters.

Landets BNP for 2017 var 131 milliarder kroner, til sammenligning beregnes Norges BNP i 2017 til 3.275 milliarder.

Industriell produksjon alene, som utgjør cirka en tredjedel av landets verdiskapning, falt med 8,5 prosent.

BOKs analytikere peker på bedriftenes manglende tilgang på innsatsfaktorer som en viktig grunn. Landet sliter med å importere både olje og andre energi-ressurser.

Les også

USA ber om stans i oljeleveranser til Nord-Korea

Sanksjoner til bry

Banken mener dette er resultat av sanksjonene FN og verdenssamfunnet innførte i løpet av 2016 og 2017. Det skjedde etter at Nord-Korea gjennomførte prøvesprengninger av hydrogenbomber og missiler de hevdet kunne nå USA.

– Sanksjonene var sterkere i 2017 enn de var i 2016, sier Shin Seung-cheol, leder av BOK nasjonalregnskapsavdeling til Reuters.

– Handelsvolumet hadde et signifikant fall da eksportforbudet på kull, stål, fiskeri-ressurser og tekstilprodukter trådte i kraft. Det er vanskelig å sette et eksakt tall på det, men eksportforbudet kvelte industriell produksjon, sier Shin.

Analytikerne i BOK mener Nord-Korea må gå fra isolasjonisme til å fokusere på økonomisk utvikling. Noe Kim Jong-un selv erklærte i april.

Bakgrunn: USA opprettholder sanksjoner mot Nord-Korea

Fremgang ute, tilbakeslag hjemme

Det kan virke som om Nord-Korea gjør fremskritt mot mer åpenhet og fred, etter at Kim Jong-un har vært på diplomatiske turer til en rekke asiatiske land. Han har vært i Kina tre ganger siden mars. Og toppmøtet med Trump lovet selvfølgelig godt, hvor Kim lovet full atomnedrustning.

Men det han kom hjem til denne uken gjorde han ikke særlig blid. Byggingen av et kraftverk var forsinket, statlige ansatte «manglet lidenskap» og badene på et luksushotell var «skitnere enn fisk», ifølge en rapport fra det statlige nyhetsbyrået.

June Park, Nord-Korea-ekspert ved Seoul Universitet oppsummerer situasjonen til den kinesiske avisen Inkstone:

– Kim Jong-un holder på å gå tom for penger.

Publisert:

Her kan du lese mer om