Nekter å gå etter muslimuttalelser

Den tyske sentralbanken vil sparke styremedlem Thilo Sarrazin etter kontroversielle utspill om jøder og muslimer. Sarrazin hevder en oppsigelse er lovstridig, samtidig som en meningsmåling viser at mange tyskere støtter ham.

FÅR STØTTE: Thilo Sarrazin har havnet midt i en ulmende debatt om innvandring i Tyskland etter en rekke kontroversielle uttalelser om jøder og muslimer. Den tyske sentralbanken vil sparke Sarrazin fra jobben som styremedlem, mens en meningsmåling viser at mange støtter utspillene hans.
Publisert:

Sarrazin har skapt full offentlig debatt i Tyskland etter at han denne uken har kommet med en rekke kontroversielle uttalelser om jøder og muslimer i forbindelse med lanseringen av boka "Deutschland schafft sich ab" (Tyskland avskaffer seg selv).

Her argumenterer Sarrazin for at muslimer er i ferd med å undergrave landet. I intervjuer har han også uttalt at muslimer koster det tyske samfunnet mer enn de bidrar, og at jøder deler et felles gen.

Uttalelsene førte raskt til at den tyske sentralbankens hovedstyre varslet de vil avskjedige Sarrazin, som også er medlem av det sosialdemokratiske partiet SPD.

– Lovstridig

Sarrazin har på sin side ikke tenkt å gi seg uten kamp. I et intervju med ukemagasinet Focus, truer han med å gå til sak for å forhindre at han kan bli sparket. Sarrazin mener en avskjedigelse vil være lovstridig.

– Presidenten må vurdere nøye om han ønsker å fullføre denne politiske forestillingen, for deretter å se at beslutningen hans blir omgjort i rettssystemet, advarer Sarrazin.

Tysklands president Christian Wulff, er nemlig den eneste med makt til å avskjedige styremedlemmer i Bundesbanken. Han har bedt statsminister Angela Merkel om råd i prosessen, ifølge Wall Street Journal.

Kritisk Merkel

Forespørselen til Merkels kontor kommer overraskende, ettersom statsministeren har brukt dagene etter uttalelsene først ble kjent til å distansere seg både fra banken og fra oppsigelsesprosessen.

Merkel har imidlertid gått hardt ut mot Sarrazins uttalelser.

– Jeg kan ikke akseptere disse kommentarene. De har en utestengende effekt, sa Merkel før helgen.

De kontroversielle uttalelsene har derimot ikke bare møtt motstand.

Får støtte

Tabloidavisen Bild am Sonntag publiserte søndag resultatene av en undersøkelse der de spurte har svart på om de hadde stemt på et politisk parti ledet av Sarrazin.

18 prosent av svarer at de ville stemt på et slikt parti om de hadde eksistert. Ansvarlig for rundspørringen mener resultatet tyder på at Sarrazins uttalelser støttes av mange.

– Sarrazin er en som endelig setter ord på det som mange tenker, sier Klaus-Peter Schoeppner.

Samtidig har etterspørselen etter Sarrazins bok har gått i været, og eventer der han skal opptre under bokturneen er utsolgt over hele landet.

– Publikum vil ikke ha sensur. De vil snakke om ting som angår dem, tror Marion Boesker i Litteraturhuset i München.

Les flere nyheter hos E24.

Publisert: