Adidas og Puma slutter fred

Gravlegger 60 års strid med vennskapsfotball.

FELLES OPPHAV: De to sportsgigantene har sitt utspring i den samme skofabrikken i Bayern, staret av brødrene Dassler i 1924.

Hallingstad, Stein
  • Christian Sørgjerd
Publisert:

Som et markedsføringsstunt for hverandre og for filmprodusent Jeremy Gilleys kampanje "Peace one day", gravlegger sportsgigantene Puma og Adidas offisielt striden seg i mellom på mandag.

Ansatte fra de to tyske konsernene skal møtes i en vennskapskamp i fotball.

Kampen foregår i den lille bayerske byen Herzogenaurach, hvor de to selskapenes hovedkontorer ligger på hver sin side av elven som renner gjennom byen.

Til tross for den geografiske nærheten, har selskapene aldri samarbeidet. I stedet har de valgt å holde liv i en gammel fortelling, som etter hvert nådde mytiske nivåer.

Startet sammen

Brødrene Adi og Rudolf Dassler startet å lage joggesko sammen på 20-tallet. I 1924 grunnla de skofabrikken Gebrüder Dassler Schuhfabrik.

De hadde sitt internasjonale gjennombrudd under OL i Amsterdam i 1928, hvor en rekke utøvere brukte brødrenes spesialsko. Frem mot 2. verdenskrig solgte de ti-tusenvis av par sko i året.

Afroamerikaneren Jesse Owens vant sine fire gullmedaljer i Berlin-OL med brødrenes sko på føttene.

Resten er historie

I løpet av krigen havnet brødrene i konflikt med hverandre. Den kulminerte med at de skilte lag i 1947. Storebror Rudolf startet det som senere ble til Puma. Lillebror Adi grunnla Adidas.

Resten er, som det heter, historie. En historie som selskapene selv har gjort sitt beste for å holde liv i opp gjennom årene.

I dag er hverken Adidas eller Puma lenger kontrollert av grunnleggernes familier og etterkommere. Rudolf Dasslers barnebarn Frank har til gjengjeld gjort seg bemerket ved å ha arbeidet både for Puma og for Adidas.

Les flere nyheter fra E24

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Adidas og Puma slutter fred

  2. Utstyr-gigantenes store VM-kamp

  3. Nå skal Adidas 3D-printe skoene dine

  4. Annonsørinnhold

  5. Omsetningsrekord og nye millioner til kebab-gründere

  6. Upopulær de Blasio talte i begravelsen til drept politimann