TOMT I BOET PÅ ISLAND: Verden taper 350 mrdpå Islands banker

De som har lånt penger til de islandske bankene taper 350 milliarder kroner.

Publisert:

Denne uken er det oppgjør etter forpliktelsene til de tre islandske bankene Glitnir, Landsbanki og Kaupthing. Og det blir lite igjen til kreditorene. Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg omsettes obligasjonene til bankene nå for mellom 3 og 5 prosent av pålydende.

Kreditorene hadde imidlertid forsikret mye av gjelden. Dermed må forsikringsselgerne ut med 97 prosent av pålydende (se faktaboks).

- Det er blant annet investeringsbanker og hedge-fond som har solgt beskyttelse, sier Herleif Håvik, sjef for rente- og kredittgruppen i Carnegie.

Totalt har 160 banker og investorer meldt sine rettigheter i boet.

354 milliarder ut

Det er til sammen forsikret gjeld for 43 milliarder euro eller 365 milliarder kroner for de tre bankene. Hvis 97 prosent av disse verdiene er tap, må forsikringsselgerne bære tap på 354 milliarder kroner. Det tilsvarer 1 million kroner per islending.

- Det er jo mulig at det er større verdier i boene etter bankene, men markedet mener det nå er nær verdiløst, sier Håvik.

Kredittstrategen Tim Brunne ved UniCredit sier imidlertid til Bloomberg at restverdien typisk ligger lavere enn prisen for obligasjonene rett før likvidering.

Island berger islendingene

Den islandske staten har lovet å dekke islandske innskudd i de tre bankene. Resten av boet må gjøres opp uten hjelp fra sagaøya.

Les også kommentaren til Steinar Strøm og Jon Vislie: Sentralbankene laget krisen

Publisert:

Her kan du lese mer om