- Millardsvindleren er ikke på flukt

Jerome Kerviel (31) var ingen stjernemegler, men omtales som et datateknisk geni.

Publisert:

Jerome Kerviel (31) skal ha innrømmet at han har gjennomført en av historiens største finanssvindler.

Den franske megleren er sporløst forsvunnet, etterlyst for å ha stått bak en av de største finansskandalene verden har sett.

31-åring klarte å tappe storbanken Societe Generale for ufattelige 39 milliarder kroner. Nå vet ingen hvor han er.

Kerviel skal fortsatt ikke formelt ha fått sparken fra banken. Men talsmenn fra arbeidsplassen sier de ikke vet hvor 31-åringen befinner seg, melder Sky News. Advokaten sier imidlertid til den britiske nyhetskanalen at hans klient ikke er på flukt, og at Kerviel er villig til å samarbeide med myndighetene.

Sjokkbølger

Etterforskerne mener at Kerviel gjennomførte svindelen alene, men er ikke overbevist om at han gjorde det for egen vinnings skyld. Franske aviser antyder at 31-åringen hadde familiære problemer som kunne være årsak til svindelen.

Saken sender sjokkbølger i finansmiljøet. Det gikk rykter om at banken hadde tapt store penger, men ingen hadde trodd at en enkelt megler alene hadde svindlet Frankrike tredje største bank for en pengesum av historiske dimensjoner.

Svindelen er vel fire ganger så stor som den verdensberømte Nick Leeson kjørte Barings Bank over ende i 1995.

- Det som sjokkerer meg her er beløpet. Jeg hadde aldri trodd at det skulle kunne bli så enormt, et tap av slike dimensjoner, sier Leeson til BBC.

Ingen stjernemegler

Jerome Kerviel tok sin mastergrad i finans og business i den franske byen Lyon i 2000 og har jobbet i Societe Generale i åtte år. Kerivels kolleger er nektet å kommentere saken av bankens ledelse, men ifølge franske aviser skal ikke 31-åringen ha vært noen stjernemegler.

Enkelte av kollegene skal derimot ha omtalt ham som et datateknisk geni. I en pressemelding fra banken blir svindelen omtalt som "eksepsjonell". Kerviel hadde en prestisjefylt jobb, men var slett ikke av de best betalte meglerne. Ifølge banken tjente han i underkant av 800.000 kroner i året.

31-åringen skal ha spekulert i fremtidige bevegelser i de europeiske aksjemarkedene. Han skal ifølge banken ha gått langt utover sine fullmakter:

Den enorme svindelen ble basert på enkle transaksjoner, men skjult ved bruk av sofistikerte og varierende teknikker.

Inngående kunnskap

Kerviel skal på bakgrunn av en tidligere stilling i samme bank ha hatt inngående kunnskap om kontrollsystemene, og brukte angivelig dette til å dekke over svindelen.

Ifølge styreleder Burton har banken allerede funnet og tettet hullene i kontrollrutinene. Den franske sentralbanken varsler at en selvstendig gransking av affæren.

Svindelen ble oppdaget i helgen. De finansielle posisjonene er allerede lukket, og tapet realisert, ifølge bankens pressemelding.

Sparken

Konsernsjef Daniel Bouton tilbød å trekke seg fra stillingen sin, men det ønsket ikke styret. Ifølge den franske avisen Le Parisien har han sagt at han vil betale tilbake bonusen fra 2007 og at han ikke vil ta imot lønn de seks kommende månedene.

Flere mellomledere som Kerviel jobbet under skal ha fått sparken.

På toppen av milliardsvindelen gjør banken nedskrivninger på 2,05 milliarder euro knyttet til kredittkrisen. De store tapene gjør at banken er nødt til å hente inn 5,5 milliarder euro i ny kapital for å styrke balansen. Men banken forventer likevel å ha tjent mer enn de tapte i 2007.

Societe Generale-aksjen falt over fire prosent onsdag på grunn av ryktene som gikk i markedet.

Banken vil likevel tjene mellom 600 og 800 millioner euro i 2007. Men det er ti ganger mindre enn året før. Aksjonærer i banken varsler nå rettssak og erstatningskrav.

Flere saker på E24

Publisert:
Gå til e24.no