Krisebank til salgs

Ledelsen forsøker nå å selge hele Lehman Brothers etter at deres tidligere redningsforsøk med å selge deler av krisebanken synes å mislykkes totalt.

Denne uken har det gått bare en vei for den amerikanske banken Lehman Brothers, og det er nedover.
Publisert: Publisert:

Da New York-børsen åpnet i går ettermiddag (norsk tid) falt Lehman Brothers-aksjen nye 14 prosent etter kursfall på over 70 prosent de to foregående dagene. På Frankfurt-børsen steg imidlertid aksjen 17 prosent tidligere på dagen på rykter om at det nå arbeides med å finne en kjøper til å overta hele banken.
Financial Times (ft.com) skrev i går ettermiddag at en annen amerikansk storbank, Bank of America, vurderer å legge inn et bud sammen med hedgefondet JC Flowers & Co og den kinesiske storbanken China Investment Co, for å kjøpe Lehman Brothers, hvor over 93 prosent av aksjeverdien har forsvunnet i løpet av de siste 12 måneder. Nesten 80 prosent av fallet har kommet i løpet av de siste dagene.
Bush sa nei.

Nyhetsbyrået Bloomberg skrev også om Bank of Americas interesse for Lehman Brothers, men koblet dem sammen med den britiske storbanken Barclays og private oppkjøpsselskaper, som sammen skal regne på et bud. Bloombergs kilde var analytikere i meglerforetaket MF Global Securities i London.
Barclays har også tidligere vist interesse for å overta fondsvirksomheten til Lehman Brothers.
Ifølge internasjonale nyhetsbyråer skal ledelsen i krisebanken ha fått klare signaler om at Bush-regjeringen og sentralbanken Federal Reserve ikke står klar med noen statlig redningsaksjon for å hindre konkurs, slik tilfelle var da investeringsbanken Bear Searns kollapset i mars. Da overtok konkurrenten JPMorgan Chase Co. og fikk finansiert overtagelsen med lån i sentralbanken.
Ifølge en markedsobservatør på Wall Street er det mest sannsynlige utfallet at det blir satt sammen et konsortium av andre banker og investorer som kjøper Lehman med lånefinansiering fra Federal Reserve. En eventuell avtale vil trolig bli offentliggjort før børsene åpner igjen i Asia natt til mandag norsk tid.
Arbeidet med å berge Lehman Brothers kom for alvor i gang denne uken da New York-banken varslet det største tapet i bankens 158-årige historie etter å ha tatt nedskrivninger på 5,6 milliarder dollar (40 mrd. kr) på eiendomsporteføljen som følge av fallet i boligprisene.
Samtidig ble det kjent at forhandlingene med den statlige Korea Development Bank hadde brutt sammen. Den sørkoreanske banken skal ifølge kilder som fulgte prosessen, ha tilbudt seg å betale 6 milliarder dollar (ca. 35 mrd. kr) - eller 26 dollar pr. aksje - for en eierandel på 25 prosent i banken.
I går ettermiddag ble Lehman-aksjen handlet for under 4 dollar på New York-børsen (NYSE).
Flere nyheter på E24.

Publisert: