Dette skjer denne uken
Denne uken kommer en rekke nøkkeltall om økonomiske forventninger, og Nordea-analytiker tror president Donald Trumps Twitter-konto blir viktigere fremover.
Coronaviruset vil sette sitt preg på denne uken også.
– Hvordan gjenåpning av samfunnet vil se ut vil fremdeles være førende for de videre utsiktene fremover, sier analytiker Joakim Bernhardsen i Nordea Markets.
Se kalenderen for hva som skjer denne uken og resultater fra selskapene på Oslo Børs lenger ned i saken.
Oppblussing av handelskrigen
Handelskrigen mellom Kina og USA ble vesentlig trappet ned da partene underskrev en «fase en»-avtale i januar. President Donald Trump har imidlertid plukket opp igjen tråden ved å blant annet insinuere at Kina står bak coronaviruset.
– Nå begynner det å ulme litt i aksjemarkedene igjen etter å ha gått sideveis den siste måneden, sier Bernhardsen.
Trump: Uaktuelt å endre handelsavtalen med Kina
Før helgen hadde den brede amerikanske S&P 500-indeksen steget kun 2 prosent den siste måneden.
– Nå har Trump har begynt å tvitre om Kina igjen, og det er typisk av han å rasle mer med sablene for å flytte fokuset bort fra sin egen håndtering av coronaviruset frem mot presidentvalget i høst, sier Bernhardsen.
– Han bruker Kina og en oppblussing av handelskrigen til å vri fokuset over på en «felles fiende». Markedet vil nok følge med på Trumps Twitter-konto fremover, sier han.
Disse norske aksjene kan bli et offer for Trumps gjenvalg
PMI-tall
En rekke foreløpige PMI-tall for mai kommer denne uken. PMI-er fra Storbritannia og USA kommer torsdag. Fredag kommer tall fra Frankrike, Tyskland og eurosonen.
– I USA følger man ikke PMI-tallene så nøye. Der er det tallene fra ISM mer sentrale, sier Bernhardsen.
ISM-tallene fra USA kommer først 1. juni.
– Fra Europa vil man trolig ikke se særlig positive tall. Mai har ikke vært noen jubelmåned, men så har land heller ikke stengt mer ned. Så sammenlignet med april-tallene kan mai-tallene faktisk gå litt opp, sier han.
– Det underliggende er fremdeles ikke bra og det er dårlige utsikter, men muligheten for noe gjenåpning gir optimisme og særlig på tjenestesektoren. For Industrien er det grunn til å vente fortsatt lave tall, sier Nordea-analytikeren.
Norges Banks forventninger fremover
Onsdag legger Norges Bank frem forventningsundersøkelsen for andre kvartal.
– Undersøkelsen ser på inflasjonsnivået og hvilke forventninger aktører i næringslivet har fremover. Jeg vil tippe de fleste venter litt høyere inflasjon på kort sikt fremover på grunn av svak krone, men det kommer nok ikke store overraskelser, sier Bernhardsen.
Resultater på Oslo Børs
Tirsdag legger blant andre Salmar, Bergenbio, Kid og Bouvet frem kvartalsresultater, mens det onsdag kommer tall fra Multiconsult, Frontline og Olav Thon Eiendomsselskap.
Torsdag holder Oslo Børs stengt i forbindelse med Kristi himmelfartsdag. Samme dag legger Seadrill frem resultater for første kvartal.
Feds rentereferat
Onsdag kommer den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) sitt referat fra rentemøtet 28. og 29. april. Forrige uke tok sentralbanksjef Jerome Powell opp negative rentesatser i en tale.
– Jeg vet at det er tilhengere av tiltaket, men foreløpig er det ikke noe vi vurderer. Vi tror vi har en god verktøykasse og det er den vi bruker, sa Powell ifølge CNBC.
Bernhardsen sier man vil se om dette går igjen møtereferatet til Fed-komiteen.
– Man vil se hvordan diskusjonene om negative renter og ytterligere støttekjøp av verdipapirer foregikk. Fed har ikke sagt noe om tempoet på støttekjøpene, bare at de skal «gjøre det som trengs». Det skal ikke stort diskusjonene til før markedet reagerer, sier Bernhardsen.
Resultater og arbeidsledighetstall fra USA
Varehusene Walmart og Home Depot kommer med tall tirsdag. Hardware-produsenten Nvidia sine kvartalstall legges frem torsdag, mens «Kinas svar på Amazon» Alibaba kommer med tall fredag.
Torsdag kommer også for nye ledighetstall fra USA, som hver uke publiserer såkalte «jobless claims». Tallet viser hvor mange amerikanere som søkte om ledighetstrygd for første gang i uken som gikk.