Dette skjer denne uken

Flere lakseoppdrettere er blant selskapene som skal i resultatilden denne uken, mens makrotall tikker inn fra inn- og utland. Men viruskrisen overskygger de kommende tallslippene, mener sjeføkonom.

Håkon Mosvold Larsen
  • Ine Brunborg
Publisert:

Det er klart for en ny uke og nye tallslipp fra makroverdenen. På Oslo Børs gjenstår det også en rekke selskaper som skal levere sine rapporter for kvartalet som har gått.

Men viruskrisen, som har rammet økonomier og bransjer verden over, har endret på måten markedet reagerer, mener sjeføkonom i Nordea, Kjetil Olsen.

– På generell basis er makrotall og konjunkturindikatorer nå mindre relevant enn før, for spørsmålet er ikke hvordan det har vært, men hvordan det blir, sier Olsen til E24.

Se oversikten over ukens makrotall og kvartalsrapporter lenger ned i saken.

Kjetil Olsen er sjeføkonom i Nordea.

Vidar Ruud / NTB scanpix

Inflasjonstall

Uken sparkes i gang med nye nøkkeltall fra Norden. Blant dem er de norske inflasjonstallene fra april.

På forhånd er det ventet at kjerneinflasjonen vil komme inn på 2,1 prosent, ifølge konsensusestimater gjengitt av DNB Markets. Det vil i så fall være uendret fra den forrige målingen.

Meglerhuset selv venter en vekst på 2,0 prosent. Samtidig tror Nordea Markets at kjerneinflasjonen vil være på 2,4 prosent, men:

– Hvis det kommer noen negative overraskelser, så har det lite å si for pengepolitikken, sier Olsen.

Kjerneinflasjonen er et tall som Norges Bank vanligvis ser på når de styrer pengepolitikken og setter renten. Men sentralbanken har fra før kuttet styringsrenten til null i møte med viruskrisen, og uttalte samtidig at renten «mest sannsynlig bli liggende på dagens nivå en god stund fremover.»

Dermed kan det blir mer interessant å følge med på konsumprisindeksen, som altså tar med strøm- og bensinpriser, mener Olsen.

– Det er ikke like interessant for markedet, men mer for kjøpekraften, sier sjeføkonomen.

Les også

Norges Bank kutter renten til null for første gang

Les på E24+

Tre eksperter: Dette betyr nullrente for deg

Veksttall og revidert budsjett

På tirsdag publiserer SSB også de endelige BNP-tallene for første kvartal, samt tallet for mars. Tallene er en revisjon av det foreløpige anslaget som statistikkbyrået publiserte sent i april, som da viste en nedgang uten sidestykke for norsk økonomi.

– Vi vet at økonomien har bråstoppet, det påvirket også tallet i første kvartal. Det som er interessant nå er hvordan vi kommer i gang igjen, hvordan innhentingen blir, kommenterer Olsen.

Samme dag vil regjeringen legge frem revidert nasjonalbudsjett, som altså kommer i en tid med nullrente, et kraftig BNP-fall, krisetiltak og tusenvis av permitterte nordmenn.

Les også

Regjeringen endrer konkursreglene fra mandag

Tall fra Sverige og USA

Det er også klart for ferske inflasjonstall fra både Sverige og USA denne uken, henholdsvis på mandag og på tirsdag.

Her har sentralbankene, altså svenske Riksbanken og amerikanske Federal Reserve (Fed), også satt renten til null prosent.

Les også

Federal Reserve kutter renten til null prosent

– Slik jeg forstår det har flere sentralbanker gått så lavt de tør og klarer, så det er ikke sikkert at det betyr noe for pengepolitikken på kort sikt, sier Olsen om de kommende inflasjonstallene, og legger til:

– Selv om det er noen spekulasjoner i Sverige og USA om de blir tvunget til å gå negativt igjen. Tallet som kommer denne uken blir ikke avgjørende, men det bidrar til fokus på Fed og Riksbanken. Svake inflasjonstall kan gi mer spekulasjon.

Kinesisk pekepinn

På fredag kommer det et knippe nøkkeltall fra Kina, deriblant en oversikt over detaljhandelen i april.

Kina, som altså er det første landet der coronaviruset ble oppdaget, har gradvis begynt å lette på de strenge restriksjonene. Det kan gjøre oppdateringen om den kinesiske detaljhandelen interessant, mener sjeføkonomen.

– Det var de som først stengte ned, og deretter åpnet opp, og dette kan gi en liten pekepinn på hvor langt de har kommet i tilbakevendingen, sier Olsen.

Før den tid er det imidlertid klart for nye ledighetstall fra USA, som hver uke publiserer såkalte «jobless claims». Tallet, som kommer torsdag, viser hvor mange amerikanere som søkte om ledighetstrygd for første gang i uken som gikk.

– Her er det interessant å følge med på om den avtagende trenden fortsetter. Hvis det skulle snu ville det gjort noe med synet på den amerikanske økonomien, sier Olsen.

Les også

11 år med jobbvekst i USA visket bort på fem uker

Oppdrettere i resultatilden

En rekke selskaper på Oslo Børs skal levere sine tall for forrige kvartal i løpet av den kommende uken.

Blant dem finner vi oppdrettsgiganten Mowi, som fra før har varslet om et resultat godt under forventningene, og utsatte samtidig utbyttebetalingen.

Rapporter fra lakseselskapene Norway Royal Salmon, Lerøy Seafood, og Austevoll Seafood står også for tur, i tillegg til NTS.

Ellers er også Sbanken, Komplett Bank, i tillegg til Sats og AF Gruppen blant ukens resultatkandidater.

Her kan du lese mer om

  1. Dette skjer denne uken
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Venter kraftig økning av arbeidsledige i USA

  2. Dette skjer denne uken: Første «coronaresultater» fra selskaper på Oslo Børs

  3. Dette skjer denne uken: Sentralbanker i fokus

  4. Annonsørinnhold

  5. Dette skjer denne uken: – Alt går i riktig retning

  6. Bilprisene bidro til å trekke opp inflasjonen i mai