Mener Trump bruker handelskrigen som brekkstang mot Fed
Trumps varslede opptrapping av handelskrigen med Kina er ikke overraskende, mener DNB Markets. – Psykopatiske metoder, sier BI-professor.
Torsdag skapte Twitter-kontoen til president Donald Trump på nytt bølger i finansverden, da han varslet 10 prosent straffetoll på kinesiske varer verdt 300 milliarder dollar fra og med 1. september.
Den varslede opptrappingen av handelskrigen var ikke overraskende, men den kom tidligere enn ventet, mener DNB Markets.
– Dette er konsistent med det Trump har sagt siden mai. Selv om de to landene har snakket sammen nå, har ikke USA kommet veldig mye frem i forhandlingene, fått klare erkjennelser fra Kina eller bevis på at Kina vil imøtekomme krav, sier analytiker og kinaekspert Ole Andre Kjennerud.
Den nye eskaleringen av handelskrigen er på ingen måte vilkårlig, mener BI-professor Jan Ketil Arnulf.
Kina om ny Trump-toll: – Ikke riktig måte å gjøre det på
– Mønsteret i forhandlingspolitikken hans er at han er hyggelig og strekker ut hånden i det ene øyeblikket, før han gir deg en på trynet rett etter. Det er psykopatiske metoder, men det virker å funke for ham. Om det funker på lang sikt, er derimot vanskelig å svare på.
Presser sentralbanken
Sentralbanken i USA fikk denne uken i harde lag fra presidenten, som mente de burde kuttet styringsrenten med mer enn 0,25 prosentpoeng. Kjennerud sier at dette nok har klar sammenheng med handelskrigen.
– Trump sier selv at USA er i en konflikt som vil ha negative økonomiske konsekvenser, og da sier Trump at det er galskap å heve renten.
Trumps harde press på sentralbanken har skapt spørsmål om presidenten undergraver Feds uavhengige rolle.
– Trump sier selv at det må være harmoni mellom politikkområdene, og det er jeg enig i. Fed kan kutte renten fordi Trump krever det, og de kan kutte renten fordi Trumps politikk krever det. Sistnevnte mener jeg ikke er å undergrave sentralbankens uavhengighet, sier Kjennerud.
Arnulf mener at handelskrigen brukes som brekkstang mot Fed.
– Ikke siden Nixon har vi sett en amerikansk president legge så mye press på sentralbanken. Da Fed satte opp renten for å unngå krakk og bobler, hatet Trump det intenst.
– Trumps økonomiske politikk, til økonomenes skrekk, er at økonomien skal stimuleres kraftig. Når han nå ser at det går mot en vekst på 2,1 prosent, og ikke mot målet på 3 prosent, vil han at det fortsatt skal pumpes penger inn i økonomien for å fortsette veksten, legger han til.
Bloomberg: Trump går fra handelskrig til valutakrig
– Styrker hans maktbase
DNB Markets har i løpet av fredagen endret forventningene for rentekutt fra oktober til september.
– Vi har vært i tvil om kuttet ville komme i september eller oktober, men opptrappingen i handelskrigen tyder på at det kommer i september, sier Knut A. Magnussen, som er seniorøkonom i meglerhuset.
Han sier at man ikke kan utelukke at utspillene fra Trump er en del av spillet mot sentralbanken, men at lønnsveksten, inflasjonstallene og oppbremsingen i veksten støtter opp om rentekutt
– Powell har samtidig vært klar på at dette ikke er begynnelsen på en lang rekke rentekutt, slik som Trump har ønsket, sier Magnussen.
Hvordan reaksjonen fra allerede nervøse markeder blir avhenger av Fed og Den europeiske sentralbanken, mener DNB-analytikeren.
– Hvis begge handler relativt raskt, og gjerne mer enn det som er ventet fra markedene, så tror jeg de negative konsekvensene begrenses. Likevel ser vi at handelskonflikten har betydelige konsekvenser for bedriftenes investeringssensititivet. Investeringer som holdes tilbake, og at vi kanskje ser at inntjeningen på sikt faller, er en sårbar situasjon, sier Kjennerud.
Smarttelefoner, datamaskiner, leker, klær og ulike forbruksvarer er noe av det som nå kan bli tollbelagt. Selv om tollsatsene trolig fører til økte priser for amerikanere, så sier Kjennerud at presidenten har både befolkningen og kongressen i ryggen når han fører en hard linje mot Kina.
Den forklaringen støtter Arnulf.
– Trump befester kontroll over et tema som går på tvers av partiene, noe som styrker hans maktbase.
– Krutt igjen
Mens våren var kjennetegnet av tro på at partene skulle lande en handelsavtale, så er utsiktene dystre i dag.
–Kina vil ikke gjøre noe som gjøre at de mister ansikt. Jeg tror de feilvurderte Trump ved å anta at et par papirseire ville være nok, som at de skulle kjøpe mer soya. Det skal godt gjøres å komme seg ut av dette nå, sier Arnulf.
DNB-analytikeren tror også at handelskrigen vedvare over mange år, til tross for at nye handelsbarrierer vil svekke en allerede bremsende kinesisk økonomi.
Dette skjer med «Kina-aksjen» Elkem i handelskrigen
– Dette vil forsterke den svake utviklingen vi ser på spesielt investeringssiden, men vi ser samtidig at kinesiske myndigheter de senere årene har fått en økende toleranse for svakere vekst, sier Kjennerud.
Med sanksjonene som er varslet fra 1. september, får 96,7 prosent av alle kinesiske eksportvarer til Kina toll.
– Neste trinn er at varene som nå kan få 10 prosent toll får 25 prosent toll, så USA har krutt igjen hvis de vil ta Kina. Hva som kan skje etter det, er det ikke godt å si, sier Kjennerud.