Kryptoboomen

IMF-advarsel om kryptovaluta kan true El Salvadors bitcoin-planer

Bare en drøy måned før El Salvador planlegger å bli først i verden til å innføre bitcoin som lovlig betalingsmiddel, advarer IMF om omfattende risiko knyttet til alt fra økonomisk stabilitet til forbrukervern og klima.

EL SALVADOR vil fra 7. september innføre bitcoin som nasjonalt betalingsmiddel, mot råd fra IMF og Verdensbanken.
 • Camilla Knudsen
Publisert:

Det internasjonale pengefondet (IMF) går hardt ut mot land som fristes av å innføre kryptovaluta som nasjonalt betalingsmiddel og kaller det en utilrådelig snarvei.

«Vi mener risiko og kostnader i de fleste tilfeller oppveier for potensielle fordeler», skriver IMF-toppene Tobias Adrian og Rhoda Weeks-Brown i et blogginnlegg.

De nevner ikke spesifikke land, men El Salvador har som første land i verden lansert planer om å innføre bitcoin som nasjonalt betalingsmiddel fra 7. september, skriver Financial Times.

Det betyr at landet åpner for betaling med bitcoin for alt fra kioskvarer til huskjøp. Håpet er at det vil skape jobber og hjelpe mange fattige som i dag lever utenfor den formelle økonomien.

El Salvador er det minste landet i Sentral-Amerika (i areal), med en befolkning på 6,4 millioner. I tillegg anslår Verdensbanken at rundt 1,5 millioner salvadoranere bor utenfor landets grenser.

Penger sendt hjem fra disse utgjør rundt en femtedel av økonomien, noe som er blant det høyeste i verden, ifølge Reuters.

Les på E24+

Bitcoin Beach: Historien om da kryptovaluta inntok en surfelandsby i El Salvador

Bildet er fra en presentasjon av minibank for bitcoin i El Salvador i juni, og viser landets økonomiminister Maria Luisa Hayem og Eric Gravengaard, som er sjef for minibankselskapet Athena.

Fare for den økonomiske stabiliteten

IMF anerkjenner også fordeler ved at nye digitale penger kan gjøre det mulig å tilby billigere og raskere betalinger, også mellom land, og bedre konkurransen mellom betalingsformene.

Men det understrekes at det ikke er en lettvint løsning. Det kreves både betydelige investeringer og vanskelige politiske valg, som for eksempel å klargjøre rollefordelingen mellom offentlig og privat sektor når det kommer til å tilby og regulere digitale former for penger.

IMF påpeker også at verdien til kryptovaluta svinger voldsomt. Prisen på en bitcoin nådde en topp på 65.000 dollar i april, men bare to måneder senere krasjet kursen på under halvparten.

«Og likevel lever Bitcoin videre. For noen er det en mulighet til å handle anonymt – på godt og ondt. For andre er det et middel til å diversifisere porteføljer og ha en spekulativ eiendel som kan gi rikdom, men også betydelige tap», bemerker IMF.

Les også

Kryptotoppene jubler etter El Salvadors bitcoin-grep

Les på E24+

Dette kan endre kryptovaluta fra spekuleringsobjekt til allmenn aksept

– Vil ikke slå an i stabile land

IMF tror uansett ikke at bruken av kryptovaluta vil slå an i land med stabil inflasjon og valutakurs, og troverdige institusjoner.

«Verdien er bare for volatil og uavhengig av realøkonomien», skriver IMF.

På den annen side kan det være land hvor valuta ikke er så tilgjengelig eller lett overførbar, eller restriksjoner på bruk av valuta. I slike tilfeller åpner IMF for at kan det bli mer utbredt bruk av kryptovaluta.

IMF trekker frem risiko relatert til makroøkonomisk stabilitet som den største direkte kostnaden ved utstrakt bruk av kryptovaluta.

«Hvis varer og tjenester ble priset i både en reell valuta og en kryptovaluta, ville husholdninger og bedrifter bruke betydelig tid og ressurser på å velge hvilke penger de skulle ha, i motsetning til å drive produktivt arbeid», frykter IMF.

«Tilsvarende ville statens inntekter være utsatt for valutakursrisiko hvis avgifter ble oppgitt på forhånd i en kryptovaluta, mens utgiftene for det meste forble i lokal valuta, eller omvendt.»

I tillegg advares det mot en rekke andre faktorer, blant annet manglende forbrukervern, risiko for pengepolitikken, terrorfinansiering og klima.

Les på E24+

Kryptovalutaguiden: Hva kan teknologien brukes til?

Bitcoin Beach

El Salvadors president bygger sine planer på et pilotprosjekt kalt Bitcoin Beach, der folk lønnes i bitcoin og kan betale sine hverdagskostnader med kryptovalutaen, skriver Financial Times.

Prosjektet ble lansert i 2019 med støtte fra en anonym bitcoin-donor i USA.

Klimautfordringen knyttet til utvinningen av bitcoin vil presidenten løse ved å bruke varme fra landets vulkaner.

Verdensbanken har imidlertid nektet å hjelpe landet med utrullingen av bitcoin, ifølge BBC.

IMF er for tiden i forhandlinger om et lån til landet på 1 milliard dollar, og advarselen fra fondet kan dermed gjøre det vanskelig å rulle ut bitcoin som planlagt.

Undersøkelser blant næringslivet i landet viser også at en betydelig andel er skeptiske til å akseptere bitcoin som betalingsmiddel.

IMF: Cryptoassets as National Currency? A Step Too FarFinancial Times: IMF warns on crypto as national currency ahead of El Salvador launchBBC: World Bank rejects El Salvador request for Bitcoin helpReuters: El Salvador bitcoin transfers soar, but still a fraction of dollar remittances
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kryptoboomen
 2. IMF
 3. El Salvador
 4. Kryptovaluta
 5. Verdensbanken
 6. Bitcoin
 7. Valuta

Flere artikler

 1. El Salvador eier bitcoin verdt over 68 millioner dollar

 2. Bitcoin stiger igjen etter ny helomvending fra Elon Musk

 3. Bitcoin stiger 9 prosent: Over 41.000 dollar

 4. El Salvadors president vil bygge «Bitcoin City»

 5. Betalt innhold

  XRP danker ut bitcoin blant norske kryptokunder