USAs politikere jobber for å stanse mulig jernbanestreik

En mulig landsdekkende jernbanestreik i USA som kan koste milliarder av dollar har gjort at Kongressen jobber med en ny lov som tvinger fram en løsning.

Et godslokomotiv kobles til vogner i byen Selkirk nord for New York.
  • NTB-AP
Publisert: Publisert:

Det nye lovforslaget gjør at arbeidstagere og arbeidsgivere blir bundet til et løsningsforslag som president Joe Bidens regjering forhandlet fram i september. Det er allerede vedtatt i Representantenes hus og skal nå diskuteres i Senatet.

Kompromisset fra Biden-administrasjonen ble nedstemt av fire av de tolv fagforeningene som organiserer drøyt 115.000 arbeidere på de store godsjernbanene.

De har truet med å gå ut i streik dersom man ikke blir enige før 9. desember. Næringslivet frykter at denne streiken kan koste amerikansk økonomi to milliarder dollar – nesten 20 milliarder kroner – om dagen. Biden har derfor bedt Senatet handle raskt.

– Jeg gjentar: Uten handling denne uken vil det oppstå avbrudd i leverandørkjedene til bilindustrien, matindustrien og vår evne til å fjerne farlig avfall fra oljeraffinerier, sa Biden onsdag.

Inngripenen fra politisk hold gjør særlig vondt for Demokratene, som ofte har forsøkt å fremstille seg som fagforeningenes venn i USA. Representantenes hus stemte onsdag over et tilleggsforslag som legger til syv betalte sykedager i året for jernbanearbeidere. Fra før sørger kompromissavtalen for lønnsøkning på 24 prosent og 5.000 dollar i bonus til arbeiderne, samt en ekstra dag med betalt permisjon.

Les også

Sjeføkonom om Powells tale: – Perioden med triple rentehevinger er bak oss

Publisert:

Her kan du lese mer om